VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een omvangrijke depressie reikt van IJsland over de Britse Eilanden en bedekt ook grote delen van West-Europa. De hoofdkern van dit laag ligt intussen tussen Schotland en Noorwegen en trekt geleidelijk aan verder richting Scandinavië. Daarbij komen we geleidelijk aan de achterzijde van die sturende kern in een vrij sterk windveld terecht. Het lagedrukgebied blijft vervolgens boven Scandinavië liggen en zal ook van daaruit ons weer nog een hele tijd negatief beïnvloeden met wisselvalligheid en erg gematigde temperaturen. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen, zijn de vooruitzichten voor de komende dagen daarbij op korte tijd erg verslechterd. Op vrijdag krijgen we een nieuwe randstoring van dit laag te verwerken die voorlangs onze kust trekt met daaraan een neerslagzone verbonden en ook weer een erg sterk windveld. Ook in het weekeind spelen randstoringen ons nog parten met telkens overdag sterk verhoogde buienkansen en dat kunnen weer felle buien zijn. Er zit wel een kleine verbetering aan te komen – voorlopig dan toch nog – begin volgende week: dan zitten we tijdelijk wat meer onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog met enkele stabielere dagen tot gevolg. Echter, later in de week neemt de invloed van lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden weer toe. De temperaturen blijven dan ook nog lange tijd erg gematigd. Je ziet dan ook nog steeds in de pluim dat zomerse aspiraties voorlopig niet aan de orde zijn en dat we voor een langere periode met wisselvalligheid en koelere temperaturen te maken zullen hebben. Zeer grote neerslaghoeveelheden zijn daarbij niet meer aan de orde, maar er valt toch regelmatig wel eens een bui of wat regen, om niet te zeggen bijna elke dag wel ergens:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag blijven we onder invloed van lagedruk zitten. Er ligt nog steeds een omvangrijk lagedrukgebied boven de Britse Eilanden en de Noordzee. Wij zitten daarbij op de zuidwestflank van dat laag waar zich een vrij sterk windveld zal ontwikkelen. Vandaag wordt dan ook een winderige dag. Er is ook nog steeds kans op een bui, vooral dan opnieuw in de ochtend, maar de droge perioden overheersen dan toch. De buien zijn plaatselijk en vallen zeker niet overal. Vanmiddag verdwijnen die trouwens uit het weerbeeld en blijft het overal droog. Het is dan vooral de wind die op zal opvallen. Die waait aan zee krachtig tot bij momenten zelfs hard met uitschieters tot rond een 60 à 70 km per uur. Boven land is dat een per momenten vrij krachtige tot krachtige wind die tot een 50 km per uur kan uithalen. De maxima blijven vrij koel en zitten rond een hoogste waarde van een 20-21 graden. Lokaal en beschut misschien net tot tegen de 22 aan.

Tegen vanavond neemt de wind geleidelijk weer wat in kracht af, maar blijft toch nog nadrukkelijk aanwezig. In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking weer toe bij minima die opnieuw rond een 14 graden uitkomen tegen de ochtend.

Morgen:

De vrijdagse vooruitzichten zijn er ten opzichte van gisteren intussen zelfs nog wat verder op achteruit gegaan. Er trekt op vrijdag nog een storing door onze omgeving waarbij er veel bewolking is met ook nog perioden met wat regen. De precieze timing van de storing verschilt van model tot model, maar er kan hier en daar nog tot in de middag wel eens wat regen vallen. Grote hoeveelheden zijn het niet, maar het zal niet droog blijven. Het is dan even afwachten hoe snel de storing doortrekt, maar uiteindelijk wordt het vanaf de kust toch droog met geleidelijk weer doorbrekende opklaringen. De temperaturen blijven rond een 20-21 graden zitten als hoogste waarden. Echter zal ook morgen de wind weer fors aantrekken. Een klein lagedrukgebied dat langs onze kust voorlangs trekt, zorgt ook in de middag weer voor flink wat wind. Dat kan aan zee opnieuw een krachtige tot harde wind worden (6-7 Bft) met uitschieters tot 60 km per uur of nog wat meer. Ook boven land gaat het weer fors waaien met uitschieters tot rond de 50 km per uur.

In de avond en nacht wordt het weer rustiger met een afname van de wind en het is dan droog. De minima dalen tegen zaterdagochtend naar een graad of 13.

Overmorgen:

Ook de weekeindvooruitzichten zijn minder geworden: in het weekeind krijgen we op zaterdag weer een wisselvallig weerbeeld. We krijgen te maken met een mix van wolken en opklaringen waarbij er gaandeweg de dag – zelfs al van in de ochtend – mogelijk weer hier en daar nog buien gaan vallen. Dat zou zomaar weer een forse bui kunnen worden, zelfs met kans op een donderklap. De maxima zitten ook dan rond of vooraan de 20 graden bij een matige zuidwestelijke tot westelijke wind al zou het op zaterdag misschien wel een graadje warmer kunnen worden met maxima die toppen rond 22-23 graden.

Later:

Op zondag wordt de buienkans nog groter. Er wordt volop onstabiele lucht aangevoerd met tal van buien. Die vallen dan ook weer zo goed als overal en dat kunnen forse buien worden. Ook dan is er kans op onweer en die kans is nog heel wat groter geworden dan op zaterdag. Het blijft maximaal rond een graad of 20-21.

Samenvatting:

Vandaag kan er ook weer nog een lokale bui vallen, vooral in de ochtend. Toch houden veel plekken het ook droog. Vanmiddag is het droog met geleidelijk bredere opklaringen vanaf de kust. Er komt wel veel wind te staan. Die wordt aan zee krachtig tot hard, 6-7 Bft, boven land vrij krachtig, 4 tot 5 Bft. Er zijn pieken van 5 km per uur boven land tot 65 km per uur aan zee. De maxima geraken opnieuw niet boven 20-21 graden, misschien lokaal 22 landinwaarts.

Geert, donderdag 29 juli, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In deze minuut natuur zoomen we in op margrieten: