VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een kleine depressie trekt vandaag van zuid naar noord langs onze kust. Ze stuurt diverse buienlijnen en frontale zones van het westen uit over onze regio. De ene al actiever dan de andere, maar het is al een paar dagen uitkijken voor de passages van een paar actieve buienlijnen en dat is vandaag niet anders. Daarbij lijkt ook vandaag, net als gisteren, het zwaartepunt van de buien meer in onze omgeving te liggen. Vooral vanochtend zijn erg zware buien mogelijk in West-Vlaanderen. Vanmiddag verplaatsen ze zich ook naar Oost-Vlaanderen. Dit lagedrukgebied trekt vervolgens heel langzaam verder noordoostwaarts richting de Noordzee en smelt later in de nieuwe week samen met een IJslands lagedrukgebied dat zich dan tussen de Britse Eilanden en Scandinavië gaat nestelen. Tegelijk dringt het Azorenhoog wat meer noordwaarts op zodat we later in de nieuwe week in een wisselvallige en westelijke stroming terechtkomen. Thermische uitspattingen zitten daar zeker niet. De temperaturen gaan eerder iets onder normaal niveau presteren op termijn terwijl de kans op wat regen of een bui telkens vrij groot blijft, zeker de eerste dagen. Toch lijkt die kans naar de tweede helft van de week wel geleidelijk wat minder groot te worden terwijl de temperaturen dan geleidelijk aan nog verder wegzakken. Op langere termijn lijken we helemaal weg te glijden in een eerder koel en wisselvallig weerbeeld. Zomerse temperaturen zijn in deze hele pluim niet meer aan de orde. Pas tegen midden volgende week, maar dan zijn we al tien (!) dagen ver, tonen enkele lijntjes weer mogelijke zomerse aspiraties:

Overdag's Nachts

Vandaag:

We zitten vandaag met een kleine lagedrukkern vlak in onze buurt. Die trekt vanochtend langs onze kust geleidelijk naar het noorden. Er ontstaan in dit lagedrukgebied heel gemakkelijk erg zware buien die bovendien doordat er weinig stroming staat, ook nog eens lang op dezelfde plek kunnen blijven hangen. Er kunnen in die buien gemakkelijk tientallen liters water per vierkanter meter vallen met risico op lokale wateroverlast! De buien hebben een voorkeur voor West-Vlaanderen, maar ook in Oost-Vlaanderen kunnen er gaandeweg de ochtend een paar buien opduiken. Waar precies , is onmogelijk te zeggen. Ze poppen een beetje overal in de regio op, maar onthou vooral dat ze lang kunnen blijven hangen en dat er bij die buien lokaal erg veel regen mogelijk is. Ook onweer kan de buien vergezellen. Omdat het om buien gaat, zal de neerslag weer eens erg ongelijk verdeeld zijn. Op sommige plekken gebeurt er weinig of niets terwijl wat verder het water door de straat kan lopen. Het wordt vanochtend niet veel meer dan een 16 tot 18 graden bij een heel zwakke zuidwestelijke wind. Tijdens buien zijn uitschieters mogelijk.

Vanmiddag verplaatsen de buien zich meer en meer landinwaarts en vallen er dan vooral in Oost-Vlaanderen nog buien. Ook dat kunnen felle buien zijn met veel neerslag op een korte periode en kans op onweer. De maxima lopen dan op naar 20 graden aan zee tot 21-22 graden elders. Vanaf de kust komen er dan ook geleidelijk aan opklaringen binnen en die kunnen in West-Vlaanderen tegen het eind van de dag zelfs vrij breed gaan uitvallen.

Vanavond verdwijnen de buien uit het weerbeeld en krijgen we een wisselend tot zwaar bewolkte nacht met minima rond een 13 tot 14 graden tegen de ochtend. Er kan ook nevel en zelfs een mistbank opduiken.

Morgen:

Morgen krijgen we een beetje een herhaling van vandaag. Het is wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen terwijl er zich overdag geleidelijk weer een aantal verspreide regen- en onweersbuien kunnen vormen. Vooral landinwaarts. De buien zijn morgen wat opgelijnd zodat er een aantal perioden van buien kunnen zijn, afgewisseld met langere droge momenten tussenin. De maxima blijven op een lager niveau zitten en noteren dan rond een hoogste waarde van een 22-tal graden, maar meestal wat lager, bij een steeds zuidwestelijke wind.

In de nacht naar woensdag verdwijnen de meeste buien weer en wordt het opnieuw een stuk rustiger. Minima rond 13-14 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Woensdag wordt het allemaal wat stabieler, maar een bui blijft zeker mogelijk. Vooral opnieuw landinwaarts. De maxima zitten dan rond of vooraan de 20 graden bij een wat meer naar westelijke hoek draaiende wind.

Later:

Ook op donderdag blijven we onder invloed van lagedruk zitten. Er heeft zich tegen dan een omvangrijk lagedrukgebied gevormd boven de Britse Eilanden en de Noordzee. Wij zitten dan op de zuidwestflank van dat laag waar zich een vrij sterk windveld zal ontwikkelen. Donderdag wordt dan ook een winderige dag. Er is ook nog steeds kans op een bui, maar de droge perioden overheersen dan toch. Het is vooral de wind die op donderdag zal opvallen. De maxima blijven vrij koel en zitten rond een hoogste waarde van een 20-21 graden.

Samenvatting:

Vandaag zijn opnieuw erg felle buien mogelijk. Eerst en vooral in West-Vlaanderen, vanmiddag ook verder landinwaarts in Oost-Vlaanderen, terwijl dan van de kust uit de opklaringen en droge perioden breder worden. Lokaal is onweer mogelijk en de felste buien kunnen voor plaatselijk wateroverlast zorgen. Maxima rond 20 tot 22 graden bij een zwakke zuidwestelijke wind, verstoord tijdens en rond buien.

Geert, maandag 26 juli, 07.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In deze minuut natuur zoomen we in op margrieten: