VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een omvangrijke depressie reikt van IJsland over de Britse Eilanden en bedekt ook grote delen van West-Europa. Daarin bevinden zich diverse kernen. Meest van belang voor ons weer is een kern in de buurt van Wales die geleidelijk dichterbij komt en uiteindelijk de sturende kern van dit laag zal worden en richting Scandinavië trekt. Daaraan is nog een buiige regenachtige zone verbonden die later vandaag onze regio bereikt en uiteindelijk pas in de loop van woensdag onze streken zal verlaten. Daarna komen we aan de achterzijde van die sturende kern op donderdag in een vrij sterk windveld terecht. Het lagedrukgebied blijft vervolgens boven Scandinavië liggen en zal ook van daaruit ons weer nog een hele tijd negatief beïnvloeden met wisselvalligheid en erg gematigde temperaturen. We zien daarbij wel dat in de tweede helft van de week de instabiliteit minder wordt en er meer en langere droge perioden gaan zijn. De temperaturen blijven nog lange tijd erg gematigd. Je ziet ook in de pluim van vandaag dat zomerse aspiraties voorlopig niet aan de orde zijn en dat we voor een langere periode met wisselvalligheid en koelere temperaturen te maken zullen hebben:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een beetje een herhaling van gisteren, maar met iets minder zware buien. Gisteren vielen er op heel veel plekken echte mastodontbuien met enorme neerslaghoeveelheden. Drie buien sprongen daarbij bijzonder in het oog: de bui in de vroege ochtend in Nieuwpoort. De bui later op de ochtend in Knokke en de bui van gisteren in de latere namiddag in het Heuvelland. Drie buien die zorgden voor flinke wateroverlast doordat er enorm veel neerslag in een zeer korte tijd viel. Pieken van 50 tot 75 liter in amper een uur tijd en dan weet je het wel: dat is teveel op een te korte periode en leidt tot wateroverlast.

Het is ook vandaag weer mogelijk dat er later op de dag van die zware buien vallen, al is de kans iets minder groot op dergelijke enorme buien. Toch kunnen sommige van die buien ook vandaag weer enkele tientallen liters water per vierkante meter brengen. Het is immers opnieuw erg wisselvallig met vanochtend eerst nog droog weer en een mix van wolken en opklaringen. Later gaan er zich overdag geleidelijk weer een aantal verspreide regen- en onweersbuien kunnen vormen. Vooral landinwaarts. Dat kunnen dus weer felle buien zijn met veel regen op een korte periode, maar ook kans op onweer, hagel en windstoten. De buien zijn natuurlijk altijd lokaal zodat het weerbeeld van plaats tot plaats en van moment tot moment erg kan verschillen. Hier schijnt dan eens de zon terwijl er wat verder een heuse wolkbreuk kan voorkomen. De maxima blijven op een lager niveau zitten en noteren dan rond een hoogste waarde van een 22-tal graden, maar meestal wat lager, bij een steeds zuidwestelijke wind. In bewolkte en buiige momenten zitten we soms maar rond 17-19 graden, maar als de zon er even doorkomt, dan hebben we direct een 20 tot 22 graden te pakken. Ook dat beeld kan van plaats tot plaats en van moment tot moment dus erg verschillen.

Vanavond en vannacht zijn er minder buien, maar ze zijn zeker niet volledig verdwenen. Lokaal vallen er nog wel een paar. De minima zitten tegen de ochtend weer rond een 14-tal graden.

Morgen:

Morgen wordt het allemaal wat stabieler, maar een aantal buien blijft zeker mogelijk. Vooral opnieuw landinwaarts en vooral tijdens de eerste helft van de dag. De kans op onweer wordt kleiner, maar is zeker nog niet uitgesloten. De maxima zitten dan rond of vooraan de 20 graden bij een wat meer naar westelijke hoek draaiende wind.

In de loop van de dag wordt het wel droger en in de namiddag komen er vanaf de kust ook duidelijk steeds meer en steeds bredere zonnige perioden aan te pas. De buien verdwijnen dan en de dag eindigt op de meeste plekken droog en rustiger.

Overmorgen:

Ook op donderdag blijven we onder invloed van lagedruk zitten. Er heeft zich tegen dan een omvangrijk lagedrukgebied gevormd boven de Britse Eilanden en de Noordzee. Wij zitten dan op de zuidwestflank van dat laag waar zich een vrij sterk windveld zal ontwikkelen. Donderdag wordt dan ook een winderige dag. Er is ook nog steeds kans op een bui, maar de droge perioden overheersen dan toch. Het is vooral de wind die op donderdag zal opvallen al lijkt die in de laatste berekeningen van vandaag toch wat minder sterk aangezet te worden dan het er eerder naar uitzag. De maxima blijven vrij koel en zitten rond een hoogste waarde van een 20-21 graden.

Later:

Vrijdag lijkt de betere dag van de week te worden met meest droge omstandigheden (al blijft een enkele bui mogelijk) en wat minder wind dan op donderdag.

Samenvatting:

We beginnen vandaag droog aan de dag, maar met een mix van wolken en nog wat opklaringen. De bewolking neemt echter toe en er ontwikkelen zich weer buien. Dat kunnen gaandeweg de dag weer felle buien worden met lokaal veel regen, kans op onweer en hagel. Lokale overlast is opnieuw mogelijk. Maxima daarbij tussen 19 en 22 graden, afhankelijk van het weerbeeld op het moment.

Geert, dinsdag 27 juli, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In deze minuut natuur zoomen we in op margrieten: