VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie die intussen aan de ingang van het Kanaal ligt, beïnvloedt ons weer. Ze stuurt diverse buienlijnen en frontale zones van het westen uit over onze regio. De ene al actiever dan de andere, maar het is vooral uitkijken voor de passages van een paar actieve buienlijnen. Die zouden zeker in de reeds eerder door wateroverlast zwaar getroffen gebieden, ook vandaag weer opnieuw voor lokale problemen kunnen zorgen. We zagen gisteren al wat dit weer veroorzaakte en ook vandaag zijn helaas weer taferelen van lokale wateroverlast mogelijk al lijkt het zwaartepunt van de buien vandaag meer in onze omgeving te liggen. Dit lagedrukgebied trekt vervolgens heel langzaam noordoostwaarts via onze kust richting de Noordzee en smelt later in de nieuwe week samen met een IJslands lagedrukgebied dat zich dan tussen de Britse Eilanden en Scandinavië gaat nestelen. Tegelijk dringt het Azorenhoog wat meer noordwaarts op zodat we later in de nieuwe week in een wisselvallige en westelijke stroming terechtkomen. Thermische uitspattingen zitten daar zeker niet. De temperaturen gaan eerder op een normaal of iets onder normaal niveau presteren op termijn terwijl de kans op wat regen of een bui telkens vrij groot blijft, zeker de eerste dagen. Toch lijkt die kans naar de tweede helft van de week wel geleidelijk wat minder groot te worden terwijl de temperaturen dan geleidelijk aan wat wegzakken. Op langere termijn lijken we helemaal weg te glijden in een eerder koel en wisselvallig weerbeeld. Zomerse temperaturen zijn in deze hele pluim niet meer aan de orde:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijken er meer buien te kunnen gaan vallen en die kunnen erg verspreid zijn. Gisteren viel de buiigheid in onze omgeving nog goed mee. Elders in het land was het weeral zwaar prijs met zware wateroverlast en opnieuw indrukwekkende beelden van vernieling en verwoesting tot gevolg, vooral in de reeds eerder zo zwaar getroffen gebieden. Bij ons bleven de meeste streken daarvan gespaard. Enkel in het (noord)oosten van Oost-Vlaanderen was er lokale wateroverlast, zoals zo mooi voorzien door het ICON-model van gisteren (zie post op facebook van gisteren in de namiddag) en ook de Westvlaamse grensstreek met Frankrijk kreeg gisteren in de latere avond nog een meer actieve buienlijn te verwerken, gelukkig daar zonder kleerscheuren.

Zoals de kaarten er nu bij liggen, krijgen we vandaag zo goed als overal in de loop van de dag met regen- en onweersbuien te maken. Er is daarbij veel bewolking met vanochtend hier en daar al wat lichte buien. Dat kunnen later vanmiddag ook weer (erg) felle buien worden met mogelijke lokale wateroverlast tot gevolg. De buien kunnen immers erg fel zijn en blijven ook wel even hangen zodat er lokaal veel neerslag kan vallen. Eventueel is ook wat heel lokale hagel niet uitgesloten. Ter staving nemen we er even opnieuw het ICON-model bij met de voorziene neerslag tot morgenochtend:

We zien vooral in West-Vlaanderen pieken in de neerslag tot enkele tientallen liters per vierkante meter. Nogmaals: dit mag je niet letterlijk nemen. Het is een indicatie van wat mogelijk is en waar dit model de meest actieve buien berekent. Er zijn andere modellen die het (wat) anders zien en andere hoeveelheden berekenen, maar dat de potentie tot zware buien er ook vandaag weer is, dat is wel zeker. Met de nadruk op het westen dit keer. De maxima zitten daarbij dan tussen 20 en 23 graden bij een matige zuidwestelijke wind. Tijdens en rond buien zijn uitschieters mogelijk. Eventueel valt er bij een zwaardere (onweers)bui

Tegen de avond doven de zwaarste buien weer uit en wordt het rustiger. Toch blijven er ook vannacht nog een aantal verspreide buien mogelijk, zelfs nog met onweer. De kern van het sturende laag komt immers dichterbij en daardoor kan de buiigheid ook in de nacht nog doorgaan. De minima zitten daarbij rond 14 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen is het minder warm en dalen de maxima tot rond een 20-22-tal graden. Het blijft wisselvallig met in de loop van de dag weer de ontwikkeling van een aantal verspreide regen- en mogelijk ook nog onweersbuien. Die zullen dan wel minder fel en minder talrijk worden en vallen vooral landinwaarts. In de loop van de middag trekken de meeste buien geleidelijk verder oostwaarts weg en wordt het droger vanaf de kust.

In de nacht naar dinsdag is het dan droog met een mix van wolken en opklaringen en minima rond een graad of 13.

Overmorgen:

Dinsdag krijgen we een beetje een herhaling van de maandag. Het is wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen terwijl er zich overdag geleidelijk weer een aantal verspreide regen- en onweersbuien kunnen vormen. Vooral landinwaarts. Aan zee blijft het duidelijk een flink stuk droger en vallen er geen of amper buien. De maxima vallen wat verder terug en zitten dan rond een hoogste waarde van een 22-tal graden, maar meestal wat lager, bij een steeds zuidwestelijke wind.

Later:

Woensdag wordt het allemaal wat stabieler, maar een bui blijft zeker mogelijk. Vooral opnieuw landinwaarts. De maxima zitten dan rond of vooraan de 20 graden bij een wat meer naar westelijke hoek draaiende wind.

Samenvatting:

Het is vandaag meest zwaar bewolkt. Weinig of geen zon. Toch lopen de maxima op naar 20 tot 23 graden. Tijdens buien is dat uiteraard minder. Die buien zijn er al van in de ochtend. Hier en daar valt er al een lichtere bui. In de namiddag kunnen die buien feller worden met veel neerslag op een korte tijd en kans op onweer (met lokale hagel). De zwaarste buien zitten duidelijk in het westen. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten, maar kan tijdens en rond buien wel uitschieten.

Geert, zondag 25 juli, 10.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In deze minuut natuur zoomen we in op margrieten: