MA

05/06/2024

Weertype

Weertype

10° | 16°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied net ten westen van Frankrijk zal ons weer vandaag en morgen nog erg negatief [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Ook morgen is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft nog altijd wat treuzelen [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt mee al zijn er ook wel wat wolkenpartijen terwijl de [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag en de komende dagen is hogedruk aan zet. Er heeft zich boven Scandinavië een sterk hogedrukgebied gevormd met uitlopers tot boven onze omgeving. Dat zal de komende dagen blijven liggen. Daardoor krijgen we bij ons een noordoostelijke tot oostelijke aanvoer van zachte en steeds drogere lucht. Intussen heeft er zich aan de andere kant boven Spanje een lagedrukgebied gevormd dat geleidelijk noordwaarts trekt. In de tweede helft van de week zal dit lagedrukgebied aan belang winnen en zorgen voor nieuwe wisselvalligheid die er vanaf het zuidwesten in komt. Daardoor zien we in de pluim vanaf donderdag weer een oplopende kans op wisselvalligheid. Een terugkeer naar het koele en erg natte meiweer is zeker niet aan de orde, In vergelijking met gisteren, is de pluim op wat langere termijn vandaag zelfs flink opgewarmd en ziet het er naar uit dat ook in de tweede helft van de week de maxima nog flink hoog kunnen uitkomen. Tegelijk echter stijgen de kansen op neerslag vanaf donderdag. Diverse modellen geven zelfs woensdag tegen de late middag / avond al kans op een aantal onweerachtige buien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan de temperatuur nog wat hoger prikken dan gisteren. We halen landinwaarts vanmiddag gemakkelijk een 22-23 graden. Aan zee telkens een paar graden minder. Het blijft zonnig en er staat telkens een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Die blijft vandaag landinwaarts noordoostelijk doordat er wat meer gradiënt staat. Een terugkeer naar een noordelijke hoek zit er daar dan ook niet meer in. Aan zee en in een vrij brede kuststrook gebeurt dat wel nog en kan de wind vanmiddag onder invloed van een zeebries wel weer een meer noordelijke component krijgen en wat in kracht aantrekken. Verder is het zonnig, al duiken er landinwaarts mogelijk in de loop van de dag wel weer een paar kleinere stapelwolken op.

In de avond en nacht gaat de wind weer liggen bij minima rond 9 tot 10 graden tegen de ochtend. Het is dan rustig en mogelijk lokaal wat nevelig.

Morgen:

Ook morgen wordt een fraaie zomerse dag. De temperaturen klimmen nog wat hoger en halen op diverse plekken dan een bijna zomerse 25 graden. De zon blijft volop aan zet en er zijn amper of geen wolken. De noordoostelijke wind waait morgen opnieuw zwak tot matig landinwaarts, aan zee matig. Mogelijk trekt die daar in de namiddag dan weer wat terug naar het noorden en trekt daar weer wat aan.

Ook de nacht naar woensdag verloopt rustig zonder bewolking en enkel met vorming van wat nevel. De minima blijven dan op vele plekken net in de dubbele cijfers zitten.

Overmorgen:

Woensdag voegen we nog een mooie dag aan deze reeks toe. De temperaturen klimmen opnieuw hoog op en halen landinwaarts een zomerse 25 graden. Aan zee is dat enkele graden minder. Er is veel zon, al duiken er in de namiddag geleidelijk wel wat meer stapelwolken op onder invloed van het Franse laag dat geleidelijk aan dichterbij kruipt. Mogelijk eindigt de dag lokaal met een zomerse bui, maar dat is nog niet zeker en moet verder in detail bekeken worden de komende dagen. Er zijn diverse modellen die op woensdag al komen aandraven met een aantal onweerachtige buien in de late middag, dus de mogelijkheid zit er zeker dik in.

In de avond verdwijnen die buien dan weer en is het rustig met een mix van wat wolken en opklaringen. Minima vooraan de dubbele cijfers.

Later:

Donderdag krijgen we dan zeker met buien te maken, al zal dat ook weer niet overal zijn. De kustregio lijkt er alvast van gespaard te blijven, maar landinwaarts kunnen er later op de dag regen- en onweersbuien opduiken. Voordien wordt het nog zomers warm met maxima rond 24-25 graden, maar de bewolking neemt toe. De wind zit tegen dan in een zuidelijke richting en later in de middag lopen de buienkansen flink op.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw een erg fraaie lentedag. Er is veel zon, al zijn er lokaal al eens wat wolken mogelijk. De maxima lopen op naar 18-19 graden aan zee tot 21-23 landinwaarts. Er staat eerst een zwakke noordoostelijke wind die aan zee vanmiddag wat zeebrieseffect krijgt en daar wat kan aantrekken.

Geert, maandag 31 mei, 06.30 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er is traditiegetrouw elke week een nieuwe minuut natuur. Dit keer over de overblijvende ossentong: