ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag en de komende dagen is hogedruk aan zet. Er heeft zich boven Scandinavië een sterk hogedrukgebied gevormd met uitlopers tot boven onze omgeving. Dat zal de komende dagen blijven liggen. Daardoor krijgen we bij ons een noordoostelijke tot oostelijke aanvoer van zachte en steeds drogere lucht. Ook na het weekeind blijft het hoog in onze omgeving liggen en hoewel het dan geleidelijk aan verzwakt, lijkt het nog tot ver in de nieuwe week te kunnen standhouden. In de tweede helft van de week zal een Frans lagedrukgebied weer aan belang winnen en zorgen voor nieuwe wisselvalligheid die er vanaf het zuidwesten in komt. Daardoor zien we in de pluim vanaf donderdag weer een oplopende kans op wisselvalligheid. Ook al is een terugkeer naar het koele en erg natte meiweer zeker niet aan de orde, toch zien we in de tweede helft van de week dat de temperaturen weer een duidelijke duw naar beneden krijgen en weer terugvallen op voor de tijd van het jaar (iets onder) normale waarden voor de tijd van het jaar. Tegelijk stijgen de kansen op neerslag vanaf donderdag weer flink:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een fraaie lentedag. Het is vanochtend eerst rustig met een zwakke noordoostelijke wind die later in de ochtend al matig gaat waaien, zeker aan zee. Vanmiddag draait die wind dan onder invloed van wat zeebries in een brede kuststrook terug naar het noorden en kan zeker aan de kust matig tot zelfs tijdelijk mogelijk vrij krachtig gaan waaien met een 4, tijdelijk zelfs 5 Bft vlak aan de kust. Boven land wordt die dan matig, een 3 tot mogelijk zelfs even 4 Bft, wat toch weer meer wind is dan gisteren en wat storend kan overkomen. Verder landinwaarts blijft die wind wel uit het noordoosten waaien. Verder zijn er vanochtend eerst hier en daar wat lage stratuswolken, maar die lossen overdag geleidelijk aan weer op. Vanmiddag kunnen er dan landinwaarts wat verspreide stapelwolkjes opduiken, maar zonder veel erg. De maxima lopen op naar 17-18 graden aan de kust tot 22 landinwaarts.

De nacht verloopt opnieuw rustig en vrij zacht met minima rond 8-9 graden. Mogelijk duiken er lokaal nog wat lage wolken en wat nevel op, maar over het algemeen blijft het helder. De wind zwakt weer af en draait weer terug naar noordoost tot oost tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen kan de temperatuur nog wat hoger prikken. We halen dan landinwaarts al gemakkelijk een 22-23 graden. Aan zee telkens een paar graden minder. Het blijft zonnig en er staat telkens een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Die blijft morgen noordoostelijk doordat er wat meer gradiënt staat. Een terugkeer naar een noordelijke hoek zit er dan ook aan zee niet meer in. Verder is het zonnig, al duiken er landinwaarts mogelijk in de loop van de dag wel weer een paar kleinere stapelwolken op.

In de avond en nacht gaat de wind weer liggen bij minima rond 8-9 graden tegen de ochtend. Het is dan rustig en mogelijk lokaal wat nevelig.

Overmorgen:

Ook dinsdag wordt een fraaie zomerse dag. De temperaturen klimmen nog wat hoger en halen op diverse plekken dan een bijna zomerse 25 graden. De zon blijft volop aan zet en er zijn amper of geen wolken.

Later:

Woensdag voegen we nog een mooie dag aan deze reeks toe. De temperaturen klimmen opnieuw hoog op en halen landinwaarts een zomerse 25 graden. Aan zee is dat enkele graden minder. Er is veel zon, al duiken er in de namiddag geleidelijk wel wat meer stapelwolken op onder invloed van het Franse laag dat geleidelijk aan dichterbij kruipt. Mogelijk eindigt de dag lokaal met een zomerse bui, maar dat is nog niet zeker en moet verder in detail bekeken worden de komende dagen.

Samenvatting:

Vandaag wordt net als gisteren een erg fraaie lentedag. Er is veel zon, al zijn er lokaal al eens wat wolken mogelijk. Vanochtend is dat eerst lokaal wat lage bewolking, vanmiddag enkele stapelwolkjes. De maxima lopen op naar 17-18 graden aan zee tot 20-22 landinwaarts. Er staat eerst een zwakke noordoostelijke wind die aan zee vanmiddag wat zeebrieseffect krijgt en zeker aan zee toch wel duidelijk kan aantrekken uit het noorden. Ook landinwaarts staat er vanmiddag duidelijk meer wind.

Geert, zondag 30 mei, 09.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er is traditiegetrouw elke week een nieuwe minuut natuur. Dit keer over de overblijvende ossentong: