ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag is hogedrukgebied nog aan zet. Er heeft zich boven Scandinavië een sterk hogedrukgebied gevormd met uitlopers tot boven onze omgeving. Dat heeft vandaag nog een positieve invloed op ons weer. Daardoor krijgen we bij ons een noordoostelijke tot oostelijke aanvoer van zachte en steeds drogere lucht. Intussen heeft er zich aan de andere kant boven Spanje een lagedrukgebied gevormd dat geleidelijk noordwaarts trekt. Vanaf morgen en zeker in de tweede helft van de week zal dit lagedrukgebied aan belang winnen en zorgen voor nieuwe wisselvalligheid die er vanaf het zuidwesten in komt. Daardoor zien we in de pluim vanaf donderdag weer een oplopende kans op wisselvalligheid. Een terugkeer naar het koele en erg natte meiweer is zeker niet aan de orde, De temperaturen blijven ook na morgen nog op een vrij hoog niveau en lopen op termijn zelfs weer op. Tegelijk echter stijgen de kansen op neerslag vanaf donderdag. Diverse modellen geven zelfs morgen, woensdag tegen de late middag / avond al kans op een aantal onweerachtige buien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een fraaie zomerse dag. De temperaturen klimmen nog wat hoger en halen op diverse plekken vanmiddag dan een bijna zomerse of zelfs volle zomerse 25 graden. De zon blijft volop aan zet en er zijn amper of geen wolken. De noordoostelijke tot oostelijke wind is in de ochtend eerst zwakjes. Daarna waait die vanmiddag eerst opnieuw zwak tot matig landinwaarts, aan zee matig. Mogelijk trekt die daar in de namiddag dan weer wat terug naar het noorden en trekt daar weer wat aan, maar de kansen op zeebries zijn veel kleiner dan gisteren.

Ook de nacht naar woensdag verloopt rustig zonder bewolking en enkel met vorming van wat nevel. De minima blijven dan op vele plekken net in de dubbele cijfers zitten.

Morgen:

Morgen voegen we nog een mooie dag aan deze reeks toe. De temperaturen klimmen opnieuw hoog op en halen landinwaarts een zomerse 25 graden. Aan zee is dat enkele graden minder. Er is veel zon, al duiken er in de namiddag geleidelijk wel wat meer stapelwolken op onder invloed van het Franse laag dat geleidelijk aan dichterbij kruipt. Mogelijk eindigt de dag lokaal met een zomerse bui. Er zijn diverse modellen die op woensdag al komen aandraven met een aantal onweerachtige buien in de late middag, dus de mogelijkheid zit er zeker dik in. Als er een bui valt, kan dat ook meteen een fel exemplaar zijn want omdat er weinig stroming staat, kunnen de buien lang op een zelfde plek blijven hangen.

In de avond verdwijnen die buien dan weer en is het rustig met een mix van wat wolken en opklaringen. Minima vooraan de dubbele cijfers. In de loop van de nacht loopt de kans op een onweerachtige bui die vanaf de Franse grens binnenschuift dan weer op.

Overmorgen:

Donderdag krijgen we dan zeker met buien te maken, al zal dat ook weer niet overal zijn. De kustregio lijkt er alvast van gespaard te blijven, maar landinwaarts kunnen er in de loop van de dag regen- en onweersbuien opduiken. Dat kan al van in de ochtend het geval zijn. Die buien schuiven overdag geleidelijk noordoostwaarts op. Tussenin zitten er nog flinke zonnige perioden en kan de temperatuur nog oplopen tot een 22-23 graden. Tijdens buien is dat uiteraard een stuk minder. Later op de middag lijkt het weer zonniger te worden en schuiven de buien noordoostwaarts weg.

In de avond en nacht naar vrijdag is het rustiger met minima rond 11-12 graden. De meeste buien zijn dan uit het zicht verdwenen.

Later:

Vrijdag is de buienkans nog niet volledig verdwenen. Er kunnen overdag ook weer een aantal verspreide buien opduiken, nog steeds met kans op onweer. De maxima zijn dan wat terug gevallen, maar bereiken nog altijd gemakkelijk waarden die vooraan de 20 graden uitkomen. De wind zit dan wel in een zuidwestelijke hoek.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw een erg dag met zomerse allures. Er is veel zon met slechts enkele stapelwolkjes landinwaarts. De maxima lopen op naar 20-22 graden aan zee tot 23-25 landinwaarts. Er staat eerst een zwakke (noord)oostelijke wind die vanmiddag wat kan aantrekken.

Geert, dinsdag 1 juni, 06.30 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Er is traditiegetrouw elke week een nieuwe minuut natuur. Dit keer over de overblijvende ossentong: