MA

05/06/2024

Weertype

Weertype

10° | 16°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied net ten westen van Frankrijk zal ons weer vandaag en morgen nog erg negatief [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Ook morgen is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft nog altijd wat treuzelen [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt mee al zijn er ook wel wat wolkenpartijen terwijl de [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een actief en complex lagedrukgebied ligt boven de Britse Eilanden en blijft daar even liggen. Een storing die verbonden is aan dit laag, trekt vanochtend vroeg over onze regio naar het oosten weg om daar wat te blijven golven. Intussen komen wij vanmiddag onder diverse actieve buienlijnen te liggen waarbij zich felle buien kunnen vormen met alles op en aan. Er wordt ook weer koele lucht aangevoerd. Morgen trekt één van de kernen van het Britse laag over de zuidelijke Noordzee oostwaarts weg. Daaromheen cirkelen ook weer opnieuw een aantal buienlijnen. Een tweede kern blijft intussen boven Schotland liggen en vult daar geleidelijk op. Daardoor wordt de wind bij ons noordwestelijk van richting en blijft er voorlopig koele lucht aangevoerd worden. In de tweede helft van de week ontwikkelt zich boven de Britse Eilanden, de Noordzee en onze omgeving geleidelijk een gebied van hoge luchtdruk. Daardoor wordt de aanvoer van nieuwe lagedrukgebieden een halt toegeroepen en kan er aan een voorzichtig herstel van ons weer gewerkt worden. Het wordt rustiger op de weerkaarten, droger en minder koud. Vervolgens is het afwachten waar het hoog op termijn precies zal terechtkomen en of het erin slaagt in onze omgeving te blijven. Veel zal daarvan afhangen om te zien of het prille herstel zich kan handhaven en op termijn op zomerse omstandigheden kan uitlopen. De pluim van vandaag ziet er alleszins een stuk beter uit dan gisteren en toont het herstel nu toch wel heel duidelijk. Belangrijk is dat ook de control en de oper nu mee in het herstel-scenario stappen dat tegen eind van de week in de steigers gezet wordt:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt in alle vroegte weer een storing door onze regio. Het gros is de voorbije nacht al doorgetrokken, maar ook de eerste uren van de ochtend hebben we nog met die storing met regen te maken. In de tweede helft van ochtend krijgen we vervolgens al snel opklaringen binnen vanaf de kust, maar lang duurt de droge periode niet. Er komen al heel snel buien aan. Overdag is het dan ook andermaal erg wisselvallig met perioden van brede opklaringen, maar ook buien. In de namiddag leeft de buiigheid serieus op wanneer een actieve buienlijn nadert en doortrekt en kunnen er weer enkele felle exemplaren tevoorschijn komen. Mogelijk weer met onweer, hagel en felle rukwinden. Lokale schade is niet uit te sluiten want want sommige buien kunnen rukwinden halen van meer dan 80 km per uur en er kan ook weer veel regen op een korte periode vallen. De temperaturen komen niet van hun plaats en noteren maximaal maar weer rond 14 graden. Er staat ook een weer goed doorwaaiende wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Zeker aan zee kan die weer vrij krachtig tot krachtig worden.

Vanavond en vannacht zijn nog steeds enkele buien mogelijk. De minima zitten dan weer rond 6 à 7 graden. Later in de nacht verdwijnen de meeste buien geleidelijk weer en wordt het droog.

Morgen:

Morgen blijft het erg wisselvallig. In de ochtend zijn er eerst nog lange droge perioden, maar toch is een enkele bui ook dan zeker alweer mogelijk. In de namiddag leeft de buiigheid weer flink op. Perioden van regen en buien vergezellen dan ook weer erg koele temperaturen. We geraken ook morgen weer maar moeilijk over de 14-15 graden als maxima. De wind draait wel geleidelijk wat meer naar een westelijke tot noordwestelijke hoek en waait duidelijk minder hard dan vandaag.

In de avond en nacht is het wisselend bewolkt bij minima rond een 7-8 graden.

Overmorgen:

Ook woensdag hebben we nog last van een wegtrekkende depressie over de Noordzee. De wind wordt geleidelijk meer noordwest tot west en voert onstabiele lucht aan waarin zich nog altijd gemakkelijk buien ontwikkelen. De meeste zitten dan wel landinwaarts bij maxima die opnieuw rond een 14 tot 15-tal graden uitkomen.

Later:

Donderdag lijkt het voor onze regio geleidelijk wat beter te worden. Er komen meer en bredere opklaringen, al is een bui nog niet uitgesloten. In de ochtend kan die nog overal vallen, in de middag is dat enkel nog landinwaarts het geval. Aan zee zijn er dan brede opklaringen en wordt het vrij zonnig tot zonnig. Landinwaarts wisselen stapelwolken en opklaringen elkaar af. De wind draait geleidelijk meer en meer naar het noorden, maar toch kan het dankzij de zon een graadje warmer worden. We halen dan een 14 tot 16-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw bar en boos. Er staat een stevige zuidwestelijke wind en in de vroege ochtend hebben we eerst met regen te maken. Die gaat al snel over in buien en die kunnen vanmiddag fel zijn. Met onweer, hagel en felle rukwinden. Er is veel regen mogelijk en lokaal is schade door zware buien niet onmogelijk. De maxima zitten rond 13-14 graden.

Geert, maandag 24 mei, 07.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De nieuwe minuut van deze week gaat over kikkervisjes: