ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied bevindt zich boven de Britse Eilanden en Zuid Scandinavië. Het laag heeft voor ons twee van belang zijnde kernen van lagedruk. Eentje ligt boven Denemarken, een andere bevindt zich boven Schotland. De Schotse kern vult zich langzaam verder op, de Deense kern tolt wat rond in de buurt van Denemarken en het noorden van Nederland. Daaromheen cirkelen restanten van storingen, losse buien en buienlijnen. Met een noordwestelijke tot noordelijke stroming wordt omheen dit laag ook erg koele lucht aangevoerd. Het lagedrukgebied blijft nog een paar dagen op de weerkaarten staan, maar de invloed ervan op ons weer wordt stilaan kleiner. Vanaf donderdag krijgen we ook met drukstijgingen in onze buurt te maken, wat uitloopt op de vorming van een hogedrukgebied boven het Noordzeegebied en onze omgeving tegen het eind van de week. Dat werpt een dam op tegen nieuwe lagedrukgebieden en storingen zodat we een aantal dagen rustig, zachter en droog weer voorgeschoteld krijgen. Door opwarming van de aanwezige luchtmassa kunnen we in het weekend zelfs een 20 graden noteren. Het hoog schuift vervolgens geleidelijk meer en meer onze kant op, maar het is nog niet duidelijk waar het in de nieuwe week precies zal terechtkomen. De pluim van vandaag laat deze aanstaande weersverbetering vandaag heel duidelijk zien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het erg wisselvallig. Perioden van regen en buien vergezellen opnieuw erg koele temperaturen. Van in de ochtend al vallen er geregeld buien, al hebben die eerst wel een voorkeur voor de meer zuidelijke gebieden van onze regio. Later vandaag kunnen die buien overal weer gaan vallen, al lijken de meeste vanmiddag voor de gebieden landinwaarts te zijn. De kans op onweer en hagel is kleiner dan gisteren, maar zeker niet uitgesloten. Een klap onweer blijft zeker mogelijk. Aan zee wordt het dan mogelijk tijdelijk droger, maar tegen de late middag / avond kunnen daar ook weer meer buien opduiken. We geraken ook vandaag weer maar moeilijk over de 14-15 graden als maxima. De wind draait wel geleidelijk wat meer naar een westelijke tot noordwestelijke hoek en waait duidelijk minder hard dan gisteren. Toch kan die opnieuw vrij krachtig tot krachtig worden aan de kust met daar nog uitschieters tot rond de 50 km per uur.

In de avond en nacht is het wisselend bewolkt bij minima rond een 7-8 graden. Eerst kan er nog wel een bui vallen, maar later in de nacht lijkt het toch droog te kunnen blijven.

Morgen:

Ook morgen hebben we nog last van een wegtrekkende depressie over de Noordzee. De wind wordt geleidelijk meer noordwest tot west en voert onstabiele lucht aan waarin zich nog altijd gemakkelijk buien ontwikkelen. De meeste zitten dan wel landinwaarts bij maxima die opnieuw rond een 14 tot 15-tal graden uitkomen. Aan zee wordt het in de loop van de dag volledig droog met bredere opklaringen naarmate de dag vordert.

In de nacht naar donderdag is het rustig en koelt het af naar een 6 à 7 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Donderdag zal het voor onze regio geleidelijk verder beter worden. Er komen meer en bredere opklaringen, al is een laatste bui landinwaarts nog steeds niet uitgesloten. Aan zee zijn er dan brede opklaringen en wordt het vrij zonnig tot zonnig. Landinwaarts wisselen stapelwolken en opklaringen elkaar af. De wind draait geleidelijk meer en meer naar het noorden, maar toch kan het dankzij de zon een graadje warmer worden. We halen dan een 14 tot 16-tal graden.

Later:

Vrijdag is de periode van wisselvalligheid en koelte voorbij. Het blijft dan droog en er komen brede opklaringen, al zijn er overdag ook nog wel wolkenvelden die zich vormen. De maxima kunnen wat hoger uitkomen en gaan richting 15-16 graden aan zee tot 17-18 graden landinwaarts. De wind zit dan in een noordelijke tot noordoostelijke hoek en waait zwak tot matig.

Samenvatting:

Vandaag vallen er verspreid over de dag nog tal van buien. Een klap onweer is daarbij nog steeds mogelijk. De maxima zitten rond een koele 14-15 graden bij een matige, aan zee soms krachtige westelijke wind. In de loop van de dag is er ook af en toe eens wat zon en tijdelijk zijn wat langere droge perioden mogelijk.

Geert, dinsdag 25 mei, 06.45 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De nieuwe minuut van deze week gaat over kikkervisjes: