MA

05/06/2024

Weertype

Weertype

10° | 16°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied net ten westen van Frankrijk zal ons weer vandaag en morgen nog erg negatief [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Ook morgen is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft nog altijd wat treuzelen [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt mee al zijn er ook wel wat wolkenpartijen terwijl de [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag profiteren we tijdelijk van een wig van hoge luchtdruk die zich tussen twee lagedrukgebieden in wurmt. Het ene laag bezorgde ons gisteren nog een echt dieptepunt in deze lente, het andere zal vanaf vanavond ons weer opnieuw beïnvloeden. Een storing aan dit nieuwe laag zal vanaf de tweede helft van de nacht geleidelijk onze regio binnenlopen en zorgt tegen de vroege ochtend weer overal voor regen. Morgen overdag trekt de storing zeer snel weg, maar wordt gevolgd door een actieve buienlijn die in de namiddag voor tal van actieve en felle buien zal zorgen. Dit laag speelt ons ook op dinsdag en woensdag nog flink parten wanneer het geleidelijk aan noordwaarts wegtrekt. Storingen en buienlijnen aan dit lagedrukgebied verbonden blijven op die dagen ons weerbeeld bepalen. Tegen de tweede helft van de week zou de luchtdruk in onze buurt beginnen stijgen en vormt zich een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden en het Noordzeegebied. Dit betekent een kentering in ons weerbeeld. Er komt dan – minstens tijdelijk – een einde aan de aanvoer van regen- en buiengebieden en het wordt stabieler. Voor de temperaturen betekent dat nog niet meteen de grote stijging omdat het hoog voorlopig ten noorden van ons post vat en daarmee vrij koele lucht blijft aangevoerd worden, maar die zal toch al niet meer zo koud zijn als dezer dagen het geval is. Het blijft dan uitkijken waar het hoog zich uiteindelijk zal nestelen en of het een blijver, dan wel een doortrekker zal worden. Daar zal veel van afhangen voor de verdere weersevolutie begin juni. Die grote onzekerheid is ook in de pluim terug te vinden met een grote spreiding naarmate de tijd vordert. Het blijft wel opvallend en zeer goed in de gaten te houden dat zowel de control (blauwe lijn) als de operationele uitvoer (rode lijn) bij de koudste oplossingen behoren. Dat moet écht wel veranderen de komende dagen of we krijgen gewoon een verderzetting van het koele en onstabiele weerbeeld van de voorbije tijd:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Na het absolute dieptepunt van gisteren, kan vandaag alles weer wat tot rust komen. De wind neemt af en ook de buien worden minder. Er zijn er zeker en vast nog wel een paar die in de loop van de dag links of rechts kunnen opduiken, maar ze lijken zich meer te beperken tot de gebieden landinwaarts en zullen ook minder zwaar zijn. De meeste plekken krijgen dan ook een wisselende bewolking met brede opklaringen en enkele wolkenvelden en houden het ook droog. De maxima kunnen iets hoger uitkomen en halen een 14 tot 15-tal graden. Er zijn dan ook meer en bredere opklaringen, zeker aan zee. Daar is het zelfs vrij zonnig. Tegen het eind van de dag neemt dan wel geleidelijk de bewolking toe vanaf het westen.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking alweer snel toe, later in de tweede helft van de nacht weer gevolgd door regen die vanaf de kust inzet. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 8-tal graden terwijl de intussen naar zuid gedraaide wind ook weer wat in kracht toeneemt.

Morgen:

Morgen trek in alle vroegte dan weer een storing door onze regio. Waarschijnlijk passeert die grotendeels in de nacht al. In de ochtend krijgen we al opklaringen binnen vanaf de kust, maar lang duurt de droge periode niet. Er komen al heel snel buien aan. Overdag is het dan ook andermaal erg wisselvallig met perioden van brede opklaringen, maar ook buien. In de namiddag leeft de buiigheid serieus op wanneer een actieve buienlijn nadert en doortrekt en kunnen er weer enkele felle exemplaren tevoorschijn komen. Mogelijk weer met onweer, hagel en felle rukwinden. De temperaturen komen niet van hun plaats en noteren rond 14 graden. Er staat ook een weer goed doorwaaiende wind uit een zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Zeker aan zee kan die weer vrij krachtig tot krachtig worden.

In de nacht naar dinsdag zijn nog steeds enkele buien mogelijk. De minima zitten dan weer rond 6 à 7 graden.

Overmorgen:

Dinsdag blijft het erg wisselvallig. Perioden van regen en buien vergezellen koele temperaturen. Er komt amper of geen verandering in het huidige koele en wisselvallige weerbeeld.

Later:

Ook woensdag hebben we nog last van een wegtrekkende depressie over de Noordzee. De wind wordt geleidelijk meer noordwest tot west en voert onstabiele lucht aan waarin zich nog altijd gemakkelijk buien ontwikkelen. De meeste zitten dan wel landinwaarts bij maxima die opnieuw rond een 14 tot 15-tal graden uitkomen.

Samenvatting:

Vandaag is de betere dag van het weekeind. Er zijn brede opklaringen, maar ook stapelwolken en landinwaarts kan er eventueel toch nog een lokale bui opduiken. Maxima rond 14 tot 15 graden bij een nog wat vlagerige westelijke, later zuidwestelijke en afnemende wind.

Geert, zondag 23 mei, 09.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De nieuwe minuut van deze week gaat over kikkervisjes: