ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied koerst van de Britse Eilanden richting Denemarken. Het trekt vandaag een occlusiestoring door onze regio. Morgen wordt het laag tijdelijk gevolgd door een rug van hoge luchtdruk, maar die komt niet echt goed uit de verf. De wisselvalligheid wordt dan wel wat onderdrukt, maar is zeker niet verdwenen. Tegen maandag volgt een nieuw lagedrukgebied dat wee boven de Britse Eilanden terechtkomt. De daaraan verbonden storingen en buienlijnen gaan ons dan begin volgende week weer beïnvloeden. Tegen het eind van de week gaat de luchtdruk boven diezelfde Britse Eilanden geleidelijk aan stijgen en wordt er een dam opgeworpen tegen de aanvoer van nieuwe lagedrukgebieden. Doordat het hoog echter noordelijk van ons komt te liggen wordt het weliswaar droger, maar de aangevoerde lucht blijft vrij koel want we geraken dan in een noord tot noordwestelijke stroming. Je ziet in de pluim de weersverbetering wel terug met droge dagen, maar de temperaturen blijven erg gematigd, al zit er wel een lichte opwaartse trend in. Er is wel een grote kanttekening: de control (blauwe lijn) laat in de eerste dagen van juni opnieuw een lagedrukgebied doorbreken met alweer een periode van regen, wind en lage temperaturen. Een teken dat de voorzichtige weersverbetering zeker nog geen gelopen wedstrijd is en dat we een serieuze slag om de arm moeten houden hiervoor.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een erg herfstachtige dag. Regen, wind en koele temperaturen tekenen de dag. Er zijn uitgebreide perioden met regen en de wind schiet van tijd tot tijd fors uit. Zeker in de ochtend kan die aan zee nog vrij krachtig waaien, maar ook boven land staat er nog flink wat wind. Later vanmiddag zijn er ook wel eens betere momenten met tegen de late middag wat meer en bredere opklaringen met misschien nog tijdelijk een klein beetje zon, maar een bui ligt steeds binnen handbereik en dat kunnen ook weer felle buien zijn. De maxima geraken amper boven de 14 graden. In de regen is dat zelfs maar een heel povere 10 tot 12 graden. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk aan af.

In de nacht naar zondag gaan de meeste buien verdwijnen en wordt het rustiger en droger. Minima rond een 6 à 7 graden.

Morgen:

Morgen lijkt alles weer wat tot rust te komen. De wind neemt af en ook de buien worden minder. Er zijn er zeker en vast nog wel een paar die in de loop van de dag opduiken, maar ze lijken zich meer te beperken tot de gebieden landinwaarts en zullen ook minder zwaar zijn. De maxima kunnen iets hoger uitkomen. Er zijn ook meer en bredere opklaringen, zeker aan zee.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking alweer snel toe, later in de tweede helft van de nacht weer gevolgd door regen die vanaf de kust inzet.

Overmorgen:

Maandag trek in alle vroegte weer een storing door onze regio. Waarschijnlijk passeert die grotendeels in de nacht al. Overdag is het andermaal erg wisselvallig met perioden van brede opklaringen, maar ook enkele buien. In de namiddag leeft de buiigheid serieus op en kunnen er weer enkele felle exemplaren tevoorschijn komen. De temperaturen komen niet van hun plaats en noteren rond 14 graden.

Later:

Dinsdag blijft het erg wisselvallig. Perioden van regen en buien vergezellen koele temperaturen. Er komt amper of geen verandering in het huidige koele en wisselvallige weerbeeld.

Samenvatting:

Vandaag is een echte herfstdag. Er is veel bewolking met perioden van regen en er staat ook nog steeds een goed doorstaande westelijke wind. Het is ronduit koud met in de regen amper 10 tot 12 graden. Aan het eind van de dag wordt het droger en kan er een opklaring voorkomen en halen we nog net 13-14 graden.

Geert, zaterdag 22 mei, 09.30 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Je hebt appels en sierappels. Deze laatste kunnen soms heel spectaculair bloeien, zoals bijvoorbeeld deze ‘Red Sentinel’ die zijn naam niet gestolen heeft: