MA

05/06/2024

Weertype

Weertype

10° | 16°

100 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied net ten westen van Frankrijk zal ons weer vandaag en morgen nog erg negatief [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Ook morgen is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft nog altijd wat treuzelen [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 17°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt mee al zijn er ook wel wat wolkenpartijen terwijl de [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De eerstkomende dagen speelt ons weer zich af in een noordelijke stroming. Die wordt in stand gehouden tussen lagedrukgebieden boven het Europese vasteland en hogedruk die zich op de Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden bevindt. Daarbij wordt koele, licht onstabiele lucht aangevoerd. Deze hogedruk schuift in het weekeind geleidelijk richting Europa onder druk van een zich op diezelfde Atlantische Oceaan opbouwende westcirculatie en dat hebben we lang niet meer gezien. Die westcirculatie trekt zich volgende week volledig op gang onder sturing van een lagedrukgebied dat zich in de loop van de week boven Scandinavië zal nestelen. We krijgen daarbij dinsdag al een eerste actieve depressie over ons heen die mogelijk zelfs voor een stormachtige wind zal zorgen. Ook later in de week trekken randstoringen met veel regen en wind over onze omgeving. Het blijft daarbij koel, al kan er tijdelijk aan de voorzijde van een lagedrukgebied wel eens wat zachtere lucht aangevoerd worden. Vooral op maandag zien we dat gebeuren Dit weerbeeld houdt zeker tot het eind van volgende week aan. Daarna zou het in het weekeind eventueel tijdelijk wat beter kunnen worden, maar op lange termijn blijft een koel en wisselvallig weerbeeld in de pluim te zien:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen startte de dag met nevel en mist. Die is intussen overal opgelost geraakt en vervolgens krijgen we eerst een zonnige periode. Ook vandaag hebben we daarbij met een noordelijke wind te maken die koele lucht aanvoert. De maxima geraken weer niet of maar heel moeilijk boven de 12-13 graden landinwaarts, meestal zitten die zelfs maar tussen 10 en 12 graden. Aan zee is het nog koeler en noteren we amper een graad of 10. We krijgen later vandaag weer het ontstaan van stapelwolken, vooral landinwaarts. Daar krijgen we al snel met een mix van wolken en opklaringen te maken, waarbij er net als gisteren een kleine kans blijft op een enkele bui. De meeste plekken houden het echter ook vandaag weer gewoon droog.

De nachten blijven koud met ook komende nacht weer erg koele minima die tegen de ochtend weer dalen naar 0 tot 3 graden. Lokaal kan het eventueel weer lichtjes onder het nulpunt zijn. Er is weer algemene lichte vorst aan de grond mogelijk en er kan ook weer nevel en een enkele mistbank opduiken. Minder uitgebreid dan deze ochtend het geval was.

Morgen:

Morgen lijkt het geleidelijk aan wat onstabieler te worden. De kans op een lokale bui loopt op, al zal ook zondag het merendeel van de plaatsen het toch weer gewoon droog weten te houden. De temperaturen zitten rond dezelfde waarden als vandaag en blijven daarbij rond een 10 tot 13-tal graden zitten landinwaarts. Aan zee is het sowieso weer een aantal graden koeler met maxima die daar maar moeilijk boven de tien graden geraken. Er blijft ook een koele noordelijke wind staan, al waait die op zondag wel wat minder hard.

In de nacht naar maandag, jawel, opnieuw erg koude minima die weer maar net boven het vriespunt blijven hangen.

Overmorgen:

Maandag wordt een overgangsdag naar een totaal ander weertype. We schakelen van een koel en licht wisselvallig weerbeeld over naar enkele pure herfstdagen met regen en wind. Maandag draait de wind al naar een zuidwestelijke hoek waarmee tijdelijk iets zachtere lucht kan binnenlopen. Misschien tikken we hier en daar op maandag wel een 15 graden aan. De bewolking en wind nemen echter toe en tegen het eind van de dag kan er al wat regen gaan vallen.

Later:

Dinsdag wordt een echte herfstachtige dag. Een actieve depressie trekt over de Noordzee en zorgt bij ons al van in de nacht voor perioden met regen en buien. Ook overdag zijn er natte perioden te verwachten met periodiek regen en/of buien. Er staat ook een stevige naar west draaiende wind. Mogelijk wordt die aan zee zelfs tijdelijk hard tot stormachtig. Veel meer dan een graad of 12 moeten we op dinsdag ook weer niet verwachten en meestal zit de temperatuur daar zelfs onder.

Samenvatting:

Vandaag wordt ook weer een koele dag. De maxima schommelen tussen 10 en 13 graden. Er is eerst veel zon, maar vanmiddag duiken er vooral landinwaarts weer vrij veel stapelwolken op met zelfs kans op een lokaal buitje. De wind blijft uit het noorden komen en alhoewel die maar zwak tot matig is, zorgt die toch voor een frisse toets.

Geert, zaterdag 1 mei, 09.30 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De pinksterbloemen bloeien intussen overal: