ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag speelt ons weer zich nog af in een noordelijke stroming. Die wordt in stand gehouden tussen lagedrukgebieden boven het Europese vasteland en hogedruk die zich op de Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden bevindt. Daarbij wordt koele, licht onstabiele lucht aangevoerd. Deze hogedruk schuift vandaag en morgen geleidelijk richting Europa onder druk van een zich op diezelfde Atlantische Oceaan opbouwende westcirculatie en dat hebben we lang niet meer gezien. Die westcirculatie trekt zich vanaf dinsdag voor enkele dagen volledig op gang onder sturing van een lagedrukgebied dat zich in de loop van de week boven Scandinavië zal nestelen. We krijgen daarbij dinsdag al een eerste actieve depressie over ons heen die mogelijk zelfs voor een stormachtige wind zal zorgen. Ook later in de week trekken randstoringen met veel regen en wind over onze omgeving. Het blijft daarbij koel, al kan er tijdelijk aan de voorzijde van een lagedrukgebied wel eens wat zachtere lucht aangevoerd worden. Vooral op maandag zien we dat gebeuren Dit weerbeeld houdt zeker tot het eind van volgende week aan, maar: kijk eens naar de pluim. Wat een ommeslag wordt er daar nu plots berekend vanaf volgende week zaterdag. Het EPS-ensemble toont plots een heleboel leden die zomaar naar zomerse maxima gaan! Dat zou wat zijn, samen met de heropening van de terrassen. Hier hoort wel een aantal kanttekeningen bij. Het Amerikaanse model bijvoorbeeld, moet hier niets van weten en blijft zweren bij een koude noordelijke stroming. Wat alle andere modellen betreft, is het een zootje. Sommige modellen gaan mee met het Europese, andere niet. Trouwens moet ook wel bij het Europese model aangestipt worden dat er weliswaar een ommezwaai naar zomerse maxima in het ensemble zit, maar niet naar stabiel weer. Het blijft wisselvallig met kans op regen en buien. Alleen de maxima zouden stijgen en dan nog … er zijn ook koele oplossingen. Samengevat: deze week wordt het herfst, maar tegen het volgend weekeind zou er wel eens een ommezwaai kunnen komen, alleen is daar nog veel onzekerheid over, maar de modellen zijn blijkbaar wel iets op het spoor. Dit ZOU (met grote voorwaardelijkheid) wel eens de ommeslag naar warmer weer kunnen zijn waar we al de hele lente op wachten. We volgen dit met grote aandacht op de komende dagen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt heel erg op gisteren. Wolken, afgewisseld met brede opklaringen en landinwaarts aanvankelijk kans op een heel enkel buitje al zal ook vandaag het merendeel van de plaatsen het toch weer gewoon droog weten te houden. De temperaturen zitten rond dezelfde waarden als gisteren en blijven daarbij rond een 10 tot 13-tal graden zitten landinwaarts. Aan zee is het sowieso weer een aantal graden koeler met maxima die daar maar moeilijk boven de tien graden geraken. Er blijft ook een koele noordelijke wind staan, al waait die gaandeweg de dag wel wat minder hard. Ook de opklaringen worden vanmiddag gaandeweg de middag steeds breder.

In de nacht naar maandag, jawel, opnieuw erg koude minima die weer maar net boven het vriespunt blijven hangen.

Morgen:

Morgen wordt een overgangsdag naar een totaal ander weertype. We schakelen van een koel en licht wisselvallig weerbeeld over naar enkele pure herfstdagen met regen en wind. Morgen draait de wind al naar een zuidwestelijke hoek waarmee tijdelijk iets zachtere lucht kan binnenlopen. Misschien tikken we hier en daar op maandag wel een 15 graden aan. De bewolking en wind nemen echter toe en tegen het eind van de dag kan er al wat regen gaan vallen.

In de nacht naar dinsdag volgt regen en een sterk aantrekkende west tot zuidwestelijke wind.

Overmorgen:

Dinsdag wordt een echte herfstachtige dag. Een actieve depressie trekt over de Noordzee en zorgt bij ons al van in de nacht voor perioden met regen en buien. Ook overdag zijn er natte perioden te verwachten met periodiek regen en/of buien. Er staat ook een stevige naar west draaiende wind. Mogelijk wordt die aan zee zelfs tijdelijk hard tot stormachtig. Veel meer dan een graad of 12 moeten we op dinsdag ook weer niet verwachten en meestal zit de temperatuur daar zelfs onder.

Later:

Ook woensdag is het aan de achterzijde van een boven Scandinavië liggende en sturende depressie koel en wisselvallig. We zitten in een stevige westelijke stroming waarin gemakkelijk een aantal buien meedrijven of waarin er eens wat regen kan vallen. De maxima blijven koel rond 11 tot 13 graden en er staat een stevige westelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag wordt ook weer een koele dag. De maxima schommelen opnieuw tussen 10 en 13 graden. Er is eerst veel zon, tijdelijk weer gevolgd door meer stapelwolken, maar vanmiddag worden de opklaringen dan weer breder. De wind blijft uit het noorden komen en zorgt voor een frisse toets.

Geert, zondag 2 mei, 09.55 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week gaat ons natuurfilmpje over de kikkerpoel: