VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De eerstkomende dagen speelt ons weer zich af in een noordelijke stroming. Die wordt in stand gehouden tussen lagedrukgebieden boven het Europese vasteland en hogedruk die zich op de Atlantische Oceaan en de Britse Eilanden bevindt. Daarbij wordt koele, licht onstabiele lucht aangevoerd. Deze hogedruk schuift in het weekeind geleidelijk richting Europa onder druk van een zich op diezelfde Atlantische Oceaan opbouwende westcirculatie en dat hebben we lang niet meer gezien. Die westcirculatie trekt zich volgende week volledig in gang onder sturing van een lagedrukgebied dat zich in de loop van de week boven Scandinavië zal nestelen. We krijgen daarbij dinsdag al een eerste actieve depressie over ons heen die mogelijk zelfs voor een stormachtige wind zal zorgen. Ook later in de week trekken randstoringen met veel regen en wind over onze omgeving. Het blijft daarbij koel, al kan er tijdelijk aan de voorzijde van een lagedrukgebied wel eens wat zachtere lucht aangevoerd worden. Dit weerbeeld houdt zeker tot het eind van volgende week aan. Daarna zou het in het weekeind eventueel tijdelijk wat beter kunnen worden, maar op lange termijn blijft een koel en wisselvallig weerbeeld in de pluim te zien:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een licht wisselvallige dag, maar het lijkt wel grotendeels of zelfs volledig droog te kunnen blijven. Er is kans op een enkele bui, maar dat zal maar heel lokaal zijn en vooral in de latere middag en landinwaarts. De meeste plekken houden het echter wel volledig droog. De dag start wel koud met op sommige plekken vanochtend vroeg zelfs minima die weer licht onder nul zaten of het scheelde toch niet veel. De maxima zitten dan vanmiddag landinwaarts rond een 12 tot 13-tal graden bij een mix van wolkenvelden en opklaringen. Aan zee is het een flink stuk koeler met maxima die weer niet veel hoger geraken dan tot rond een 9 à 10-tal graden. De wind zit in een noordelijke en waait daarbij meest matig. Aan zee kan die tijdelijk nog vrij krachtig zijn.

In de nacht naar zaterdag is het rustig en koud. De minima kunnen weer ongehinderd dalen en zitten tegen de ochtend dan ook weer rond erg koele waarden van rond of zelfs weer net onder het vriespunt landinwaarts tot rond een 2-3 graden aan de kust. Aan de grond vriest het vrijwel overal. Er duikt ook nevel en mist op. Die mist kan tegen de ochtend zelfs vrij dicht worden en beperkt morgenochtend op vele plekken het zicht.

Morgen:

Morgen start de dag met nevel en mist. Die kan lokaal vrij dicht geworden zijn en het kan hier en daar dan ook even duren voordat die volledig opgelost raakt. Ook morgen hebben we met een noordelijke wind te maken die koele lucht aanvoert. De maxima geraken weer niet of maar heel moeilijk boven de 12-13 graden. Aan zee is het nog koeler en noteren we amper een graad of 10. We krijgen met een mix van wolken en opklaringen te maken, waarbij er een kleine kans blijft op een enkele bui. De meeste plekken houden het echter ook morgen weer gewoon droog.

De nachten blijven koud met ook zondagnacht weer erg koele minima die tegen de ochtend weer dalen naar 0 tot 3 graden. Lokaal kan het eventueel weer lichtjes onder het nulpunt zijn. Er is weer algemene lichte vorst aan de grond mogelijk en er kan ook weer nevel en een enkele mistbank opduiken. Minder uitgebreid dan zaterdagochtend het geval was.

Overmorgen:

Op zondag lijkt het geleidelijk aan wat onstabieler te worden. De kans op een lokale bui loopt op, al zal ook zondag het merendeel van de plaatsen het toch weer gewoon droog weten te houden. De temperaturen kunnen net een tikkeltje hoger uitkomen, maar blijven daarbij rond een 12 tot 14-tal graden zitten landinwaarts. Aan zee is het sowieso weer een aantal graden koeler met maxima die daar maar moeilijk boven de tien graden geraken. Er blijft ook een koele noordelijke wind staan, al waait die op zondag wel wat minder hard.

In de nacht naar maandag, jawel, opnieuw erg koude minima die weer maar net boven het vriespunt blijven hangen.

Later:

Maandag wordt een overgangsdag naar een totaal ander weertype. We schakelen van een koel en licht wisselvallig weerbeeld over naar enkele pure herfstdagen met regen en wind. Maandag draait de wind al naar een zuidwestelijke hoek waarmee tijdelijk iets zachtere lucht kan binnenlopen. Misschien tikken we hier en daar op maandag wel een 15 graden aan. De bewolking en wind nemen echter toe en tegen het eind van de dag kan er al wat regen gaan vallen.

Samenvatting:

Vandaag start koel en ook overdag geraken we niet verder dan 9-10 graden aan zee tot 12 graden landinwaarts. Er is wel vrij veel zon, al duiken er gaandeweg de dag ook wolkenvelden op. Er is daarbij een heel kleine kans op een enkele bui landinwaarts. Er staat overal opnieuw een koele noordelijke wind.

Geert, vrijdag 30 april, 06.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De pinksterbloemen bloeien intussen overal: