VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden bepaalt ons weer nog steeds in gunstige zin. De kern van dit hoog trekt de komende dagen echter snel oostwaarts weg richting Denemarken. Een lagedrukgebied tussen IJsland en de Britse Eilanden koerst tegelijk naar het zuiden over diezelfde Britse Eilanden. Deze beide zorgen ervoor dat de wind bij ons de komende dagen iets meer noordoost tot oost gaat worden en daarmee komt een tikkeltje zachtere lucht onze kant op. Tegen woensdag gaat het Britse laag zich samenvoegen met een complex Frans lagedrukgebied. Dat Franse laag komt dan tegen donderdag naar het noorden gekropen en zal ons weer tegen dan in negatieve zin beïnvloeden. Hierna lijken we dan in de tweede helft van de week geleidelijk in een meer zuidwestelijke stroming terecht te komen met invloed van lagedrukgebieden. Daarmee komt (minstens tijdelijk) een einde aan de blokkade van hogedruk die ons weer nu al zo lang in de greep houdt. Het wordt daarmee wel wisselvalliger bij temperaturen die meer richting normale waarden voor de tijd van het jaar gaan. In de pluim zijn deze diverse ontwikkelingen mooi te zien. De eerste dagen zie je nog duidelijk de mooie “zaagtandbeweging” met oplopende maxima richting het midden van de week. Daarna volgt dan de terugval op donderdag waarna we in een wisselvalliger weertype terechtkomen. Op langere termijn kan het werkelijk alle kanten op en is er opnieuw geen touw aan vast te knopen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het weer een flink stuk zonniger. In de loop van de dag kan er zich vooral landinwaarts wel weer eens een verspreide stapelwolk ontwikkelen, maar de zon blijft de hoofdrol spelen. Daarbij start de dag wel weer aan de koele kant met minima rond 2 tot 4 graden. Dat is iets minder koud dan de voorbije dagen dus we starten de dag met wat winst. Dat blijven we ook overdag uitspelen want de maxima komen wat hoger uit dan de vorige dagen. Vanmiddag kan het aan zee een 10-tal graden worden. In de kustregio is dat een graad of 11-12, maar landinwaarts lopen we nog wat verder op en halen we een 13 tot 14 graden. Aanvankelijk is dat met een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Na de middag kan die aan de kust wat aantrekken en meer noord van richting worden. Daar kan de wind later vanmiddag tijdelijk vrij krachtig gaan waaien.

Vanavond en vannacht gaat de wind weer liggen. Het is rustig en helder en de minima zakken tegen de ochtend weer naar een 2 tot 4-tal graden. Er kan lokaal wat nevel opduiken.

Morgen:

Morgen is het opnieuw erg zonnig, al kunnen er later op de dag wel enkele wolkenvelden binnenschuiven. De wind zit in een meer oostelijke tot noordoostelijke hoek en waait zwak tot matig, later opnieuw wat aantrekkend, vooral aan de kust. Daar trekt die ook weer wat meer naar een noordelijke hoek terug in de loop van de dag. De maxima kunnen nog een tikkeltje oplopen en halen landinwaarts hier en daar de kaap van de 15 graden.

In de nacht naar woensdag wordt het opnieuw frisjes met minima die tegen de ochtend weer dalen naar een 2 tot 4-tal graden.

Overmorgen:

Op woensdag komt een lagedrukgebied in de buurt te zitten. De bewolking neemt overdag wat verder toe, al zijn er zeker nog veel en brede zonnige perioden. Tegen het eind van de dag namiddag stijgt de kans op wat lokale regen of een enkele bui. Meerdere modellen zinspelen hier intussen op zodat het toch wel vrij waarschijnlijk is dat er woensdag in de loop van de latere namiddag een aantal lokale buien kunnen opduiken. We zitten daarbij dan ook tijdelijk in iets zachtere lucht. De maxima kunnen landinwaarts zelfs voorbij de 15 graden geraken bij een wat meer oostelijk gerichte wind.

In de nacht naar donderdag blijven er meer wolkenvelden hangen. De minima zitten dan ook wat hoger dan tijdens de voorgaande nachten.

Later:

Donderdag wordt het onstabieler. We zitten dan in de invloedssfeer van een Frans lagedrukgebied met meer bewolking en gaandeweg de dag enkele verspreide buien. Dat zou landinwaarts zelfs een onweerachtige bui kunnen zijn. De maxima zijn weer wat lager dan op woensdag, maar halen toch nog gemakkelijk een 12 tot 14 graden. De aanvankelijk zuidwestelijke wind draait later op de dag naar noordwest en trekt dan vrij behoorlijk aan.

Samenvatting:

Vandaag wordt een fraaie lentedag met veel zon en amper wolken. De maxima lopen op naar 10 graden vlak aan de kust tot 14 landinwaarts. Later vandaag trekt de noordoostelijke wind weer wat aan, vooral aan zee. Daar kan die tegen het eind van de middag zelfs tijdelijk vrij krachtig worden.

Geert, maandag 26 april, 06.40 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De pinksterbloemen bloeien intussen overal: