VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven de Noorse Zee en de Britse Eilanden bepaalt nog steeds ons weer. Daarbij zitten we in een noordelijke stroming met aanvoer van vrij koele lucht met getemperde maxima en koude minima. We zien dat duidelijk in de pluimverwachting. We zien wel een mooie “zaagtandbeweging”, wat erop duidt dat we in een zonnig, maar wel vrij koel weertype belanden met overdag telkens veel zon en oplopende temperaturen, terwijl het in de nachten ronduit koud is. Tel daar wel het feit bij dat de aprilse zon intussen toch al hoog aan de hemel staat en er niet zo veel wind is en we zullen overdag de komende dagen best wel aangenaam lenteweer krijgen. De nachten zijn echter koud. Vandaag trekt een zwak frontje met meer wolken door onze regio waarna dan begin volgende week lagedrukgebieden wat meer invloed zouden krijgen. Ten noorden van ons blijft ook dan de luchtdruk echter hoog door de opbouw van een nieuw hoog in de buurt van IJsland zodat we nog niet meteen van het koelere weertype verlost zijn. We zien ook dat er nu voor het eerst sinds lange tijd volgende week neerslag van betekenis in de pluim zit. Voorlopig staat het Europese model een beetje alleen met deze vrij grote hoeveelheid, maar … ook andere modellen zinspelen later volgende week toch wel op enkele verspreide buien. Hoop doet leven 😉

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt er een zwak koufrontje mee in de noordelijke stroming. Het blijft aan de koele kant waarbij de temperaturen zelfs eerder weer een duwtje naar beneden krijgen. De maxima geraken dan ook weer niet veel verder dan rond 8-9 graden aan de kust tot een 11-12 graden landinwaarts. Er is tijdelijk wat meer bewolking aanwezig en de zon krijgt het mogelijk zelfs een periode vrij moeilijk, zeker aan zee. Landinwaarts lost een deel van de bewolking op. Sowieso verschijnen er later in de middag alweer meer en bredere opklaringen. De wind blijft in een noordelijke hoek zitten. Aan zee kan die later vrij krachtig gaan waaien, wat het koudere gevoel weer gaat verscherpen.

Vanavond en vannacht is het opnieuw helder en dus koud met minima die weer richting het vriespunt dalen tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen wordt het weer een flink stuk zonniger, maar we blijven aanhoudend vrij koele maxima noteren die niet echt oplopen en weer uitkomen rond maximaal 9 tot 12 graden. De koele noordelijke stroming blijft intact, maar het is wel erg zonnig. Net als vandaag kan de wind morgen later op de dag weer aantrekken uit die noordelijke hoek en zeker aan de kust kan die tijdelijk weer vrij krachtig worden.

Ook de nachten blijven begin volgende week nog steeds koud met in de nacht naar dinsdag weer temperaturen om en bij het nulpunt.

Overmorgen:

Dinsdag is het ietwat meer bewolkt. Een lagedrukgebied komt dichterbij en zorgt voor wat meer onstabiliteit in de vorm van wolkenvelden en wie weet zelfs een enkele lokale bui. Het zou kunnen, al is de kans nog niet zo heel groot. De maxima zitten ongeveer rond dezelfde waarden als de vorige dagen, erg gematigd dus.

Later:

Op woensdag komt een lagedrukgebied in de buurt te zitten. De bewolking neemt verder toe en daarmee ook de kans op wat regen of een bui. Meerdere modellen zinspelen hier intussen op zodat het toch wel vrij waarschijnlijk is dat er woensdag in de loop van de dag een aantal lokale buien kunnen opduiken. We zitten daarbij dan ook tijdelijk in iets zachtere lucht.

Samenvatting:

Vandaag start nog met zon, maar vervolgens drijven er tijdelijk meer wolkenvelden voorbij. Daarbij kan het zelfs helemaal bewolkt geraken. De wolken horen bij een zwakke storing die geleidelijk oplost zodat later vanmiddag weer brede opklaringen voorkomen. Het is koel met maxima rond 9 graden aan zee tot 12 landinwaarts bij een koele noordoostelijke wind.

Geert, zondag 25 april, 09.20 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De pinksterbloemen bloeien intussen overal: