MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met centrum boven IJsland en met een uitloper richting Noorwegen bepaalt ons weer nog steeds in gunstige zin. Deze uitloper trekt de komende dagen echter snel oostwaarts weg richting Denemarken en Polen. Een lagedrukgebied dat intussen in de buurt van Schotland ligt, koerst tegelijk naar het zuiden over de Britse Eilanden. Deze beide zorgen ervoor dat de wind bij ons de komende dagen iets meer noordoost tot oost, morgen zelfs zuidoost gaat worden en daarmee komt een tikkeltje zachtere lucht onze kant op. Tegen woensdag gaat het Britse laag zich samenvoegen met een complex Frans lagedrukgebied. Dat Franse laag komt dan donderdag naar het noorden gekropen en zal ons weer tegen dan in negatieve zin beïnvloeden. Hierna lijken we dan in de tweede helft van de week geleidelijk in een meer zuidwestelijke stroming terecht te komen met invloed van lagedrukgebieden. Daarmee komt (minstens tijdelijk) een einde aan de blokkade van hogedruk die ons weer nu al zo lang in de greep houdt. Het wordt daarmee wel wisselvalliger bij temperaturen die meer richting normale waarden voor de tijd van het jaar gaan. In de pluim zijn deze diverse ontwikkelingen mooi te zien. De eerste twee dagen zie je nog duidelijk de mooie “zaagtandbeweging” met oplopende maxima richting het midden van de week. Daarna volgt dan de terugval op donderdag waarna we in een wisselvalliger weertype terechtkomen. Op langere termijn loert zelfs een westcirculatie om de hoek:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het opnieuw erg zonnig, al kunnen er af en toe en verspreid over de dag wel eens enkele hoge of middelhoge wolkenvelden binnenschuiven. De wind zit in een meer oostelijke tot noordoostelijke hoek en waait zwak tot matig, later opnieuw wat aantrekkend, vooral aan de kust. Daar trekt die ook weer wat meer naar een noordelijke hoek terug in de loop van de dag onder invloed van een zeebries. De maxima kunnen nog een tikkeltje oplopen en halen landinwaarts hier en daar de kaap van de 15 graden. Zelfs een plaatselijke 16 is mogelijk. Aan de kust is het door de zeebries een stuk minder warm. Daar halen we maar 8-9 graden op het strand tot rond een 10-11 op de zeedijk en in de kuststeden. Hoe verder landinwaarts, hoe meer en hoe sneller de temperaturen oplopen.

In de nacht naar woensdag wordt het opnieuw frisjes met minima die tegen de ochtend weer dalen naar een 3 tot 5-tal graden. Dat is toch al wat minder koud dan tijdens de vorige nachten. Het is daarbij licht bewolkt tot helder.

Morgen:

Morgen komt een lagedrukgebied in de buurt te zitten. De bewolking neemt overdag wat verder toe, al zijn er zeker nog veel en brede zonnige perioden. Tegen het eind van de namiddag stijgt de kans op wat lokale regen of een enkele bui. Dat zou zelfs best een fel exemplaar kunnen zijn. We zitten daarbij dan ook tijdelijk in iets zachtere lucht. De maxima kunnen landinwaarts zelfs een flink stuk voorbij de 15 graden geraken bij een wat meer oostelijke tot zuidoostelijke gerichte wind. In het binnenland zouden we daarbij zelfs naar 17 tot 18 graden kunnen gaan. Aan zee is het wat minder warm, maar ook daar is morgen een 15-16 graden mogelijk doordat de wind aflandig zal worden en voldoende sterk is om de zeebries buiten de kust te houden.

In de nacht naar donderdag blijven er meer wolkenvelden hangen en valt er ook nog wel een verspreide bui. Vooral de kustregio blijft gevoelig voor enkele buien die kunnen binnenlopen. De minima zitten dan dankzij de bewolking ook wat hoger dan tijdens de voorgaande nachten.

Overmorgen:

Donderdag wordt het onstabieler. We zitten dan in de invloedssfeer van een Frans lagedrukgebied met meer bewolking en gaandeweg de dag enkele verspreide buien. Dat zou landinwaarts zelfs een onweerachtige bui kunnen zijn. Lokaal kan er op donderdag best wel een flinke slok water vallen. Vooral in het westen en aan zee wordt vrij veel neerslag berekend. De maxima zijn weer wat lager dan op woensdag, maar halen toch nog gemakkelijk een 12 tot 14 graden. De aanvankelijk zuidwestelijke wind draait later op de dag naar noordwest en trekt dan vrij behoorlijk aan.

In de nacht naar vrijdag vallen ook nog enkele buien, maar geleidelijk aan gaan de droge perioden dan weer overheersen.

Later:

Vrijdag wordt een wisselvallige dag, maar het lijkt wel grotendeels of zelfs volledig droog te kunnen blijven. De maxima zitten dan rond een 13 tot 14-tal graden bij een mix van wolkenvelden en opklaringen. De wind zit in een westelijke hoek en waait daarbij meest matig.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een fraaie lentedag met veel zon en enkele wolkenvelden. Maxima tussen 10 graden aan zee tot 15-16 landinwaarts. Er staat een matige noordoostelijke tot oostelijke wind, aan zee is er na de middag een afkoelende zeebries.

Geert, dinsdag 27 april, 06.30 uur.

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De pinksterbloemen bloeien intussen overal: