VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven de Noordzee bepaalt ons weer. Daarbij stelt zich een noordelijke stroming in met aanvoer van opnieuw erg koele lucht met getemperde maxima en koude minima. We zien dat duidelijk in de pluimverwachting. We zien wel een mooie “zaagtandbeweging”, wat erop duidt dat we in een zonnig, maar wel vrij koel weertype belanden met overdag telkens veel zon en oplopende temperaturen, terwijl het in de nachten ronduit koud is. Tel daar ook het feit bij dat de aprilse zon intussen toch al hoog aan de hemel staat en er niet zo veel wind is en we zullen overdag de komende dagen best wel aangenaam lenteweer krijgen. De nachten zijn echter koud. Wat we ook zien is dat de droogte voortduurt. Er staat nog steeds amper of geen neerslag ingetekend voor de komende periode:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag zit de wind weer goed gebeiteld in een puur noordelijke hoek en wordt er weer koelere lucht aangevoerd. De dag start frisjes met minima tussen 1 en 3 graden en die lopen na zonsondergang geleidelijk op. De maxima vallen vandaag weer enkele graden terug op een 10 tot 12 graden, aan zee nog wat minder. Daar halen we een 8 à 9 graden als maximale waardes. De noordelijke wind maakt het er voor het gevoel zeker niet aangenamer op, maar gelukkig waait die maar zwak tot matig. In de wind en in de schaduw voel je goed dat we in koele lucht zitten. Op beschutte plekken in de zon is het echter wel aangenaam vertoeven. Het is daarbij overal erg zonnig, al kunnen er tijdelijk en dan vooral vanmiddag landinwaarts wel eens wat wolkjes passeren. We krijgen weer erg koude nachten voorgeschoteld.

In de nacht van donderdag op vrijdag kan het landinwaarts weer een graadje gaan vriezen. Aan zee blijft het kwik steken rond een 1 à 2 graden. Aan de grond kan het overal weer lichtjes gaan vriezen.

Morgen:

Ook morgen is een mooie lentedag, maar met gematigde maxima rond 11 tot 12 graden landinwaarts en rond 8-9 graden vlak aan de kust. Het is wel erg zonnig aan zee. Landinwaarts vormen zich enkele stapelwolken. Het blijft droog en de noordelijke tot intussen wat meer noordoostelijke wind blijft zwak tot matig doorwaaien.

De nacht naar zaterdag koelt het opnieuw fors af. Het is dan weer helder met hoogstens vorming van wat nevel en minima die landinwaarts rond of net onder het vriespunt zitten.

Overmorgen:

Tegen zaterdag zou de wind een iets meer noordoostelijke component kunnen krijgen en kan het kwik een fractie hoger gaan zitten. De maxima kunnen dan landinwaarts naar een graad of 13 oplopen. Het blijft erg zonnig en de wind waait niet harder dan zwak tot hoogstens matig.

De nachten blijven koud. Het kan telkens landinwaarts lichtjes vriezen en aan de grond vriest het zo goed als overal.

Later:

Ook zondag verandert er weinig tot niets aan dit weerbeeld. Het hogedrukgebied boven de Noordzee blijft daar gebeiteld zitten en zorgt aanhoudend voor aanvoer van vrij koele lucht. Die wordt gaandeweg heel geleidelijk iets zachter zodat we zondag landinwaarts toch al aan een 13 tot 14 graden moeten kunnen geraken. Het blijft vrij zonnig, al schuift er zondag mogelijk wel net iets meer bewolking voorbij.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een zonnige dag met enkele wolkjes. Maxima vanmiddag van 8-9 graden aan zee tot 11-12 landinwaarts. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind. Vanavond en vannacht is het opnieuw koud.

Geert, donderdag 22 april, 06.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Lente, dat zijn bloesems. Veel bloesems: