VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De rol van het hogedrukgebied boven Scandinavië is uitgespeeld. Tussen IJsland en de Britse Eilanden vormde zich intussen een nieuw hogedrukgebied dat intussen richting de Britse Eilanden en het Noordzeegebied koerst. Dat hoog duwt een koufront voor zich uit dat vandaag in de loop van de dag van het noorden uit over onze regio trekt. Daarachter stelt zich een nieuwe noordelijke stroming in met aanvoer van opnieuw erg koele lucht met getemperde maxima en koude minima. We zien dat duidelijk in de pluimverwachting. We zien wel een mooie “zaagtandbeweging”, wat erop duidt dat we in een zonnig, maar wel vrij koel weertype belanden met overdag telkens veel zon en oplopende temperaturen, terwijl het in de nachten ronduit koud is. We zien wel dat de pluimverwachting wat betreft de maxima iets zachter is dan de vorige dagen. Tel daar ook het feit bij dat de aprilse zon intussen toch al hoog aan de hemel staat en we zullen overdag de komende dagen best wel aangenaam lenteweer krijgen. De nachten zijn echter koud. Wat we ook zien is dat de droogte voortduurt. Er staat nog steeds amper of geen neerslag ingetekend voor de komende periode:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind weer naar het noorden en zakken de maxima weer terug in en lopen terug naar een 12 tot 14 graden landinwaarts. Daarbij moeten we eerst wat lokale nevel en mist oplossen, waarna er dan overdag al vrij snel wolkenvelden aankomen. Dit op nadering en vanmiddag doortocht van een zwak koufront dat rond en kort na de middag van noord naar zuid doortrekt. Diep landinwaarts kan daar eventueel een kleine bui op ontstaan, aan zee en op de meeste andere plaatsen blijft het echter droog. In de late middag verschijnen er dan geleidelijk aan weer meer en bredere opklaringen.

In de nacht naar donderdag kunnen de minima in de binnenlopende opklaringen landinwaarts weer flink dalen tot rond het vriespunt tegen donderdagochtend. Aan zee houden we een 2 tot 3 graden boven nul vast. Aan de grond gaat het opnieuw overal lichtjes vriezen.

Morgen:

Ook morgen zit de wind weer goed gebeiteld in een puur noordelijke hoek en wordt er weer koelere lucht aangevoerd. De maxima vallen dan weer terug op een 10 tot 12 graden, aan zee nog wat minder. De doorstaande noordelijke wind maakt het er voor het gevoel zeker niet aangenamer op en we krijgen weer erg koude nachten voorgeschoteld.

In de nacht van donderdag op vrijdag kan het landinwaarts weer een graadje gaan vriezen.

Overmorgen:

Ook vrijdag is een mooie lentedag, maar met gematigde maxima rond 11 tot 12 graden landinwaarts en rond 8-9 graden vlak aan de kust. Het is wel erg zonnig aan zee. Landinwaarts vormen zich enkele stapelwolken. Het blijft droog en de noordelijke wind blijft zwak tot matig doorwaaien.

De nacht naar zaterdag koelt het opnieuw fors af. Het is dan weer helder met hoogstens vorming van wat nevel en minima die landinwaarts rond of net onder het vriespunt zitten.

Later:

Tegen zaterdag zou de wind een iets meer noordoostelijke component kunnen krijgen en kan het kwik een fractie hoger gaan zitten. De maxima kunnen dan landinwaarts naar een graad of 13 oplopen. Het blijft erg zonnig en de wind waait niet harder dan zwak tot hoogstens matig.

De nachten blijven koud.

Samenvatting:

Vandaag start met wat nevel en mist die snel oplost. Na een vrij zonnig intermezzo, volgen dan later vanochtend en vanmiddag tijdelijk meer wolken. Het blijft droog. Tegen de late middag schuiven weer meer opklaringen binnen. De maxima halen een 10 graden aan zee tot 13 landinwaarts.

Geert, woensdag 21 april, 06.25 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Lente, dat zijn bloesems. Veel bloesems: