VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven de Noordzee bepaalt nog steeds ons weer. Daarbij zitten we in een noordelijke stroming met aanvoer van vrij koele lucht met getemperde maxima en koude minima. We zien dat duidelijk in de pluimverwachting. We zien wel een mooie “zaagtandbeweging”, wat erop duidt dat we in een zonnig, maar wel vrij koel weertype belanden met overdag telkens veel zon en oplopende temperaturen, terwijl het in de nachten ronduit koud is. Tel daar wel het feit bij dat de aprilse zon intussen toch al hoog aan de hemel staat en er niet zo veel wind is en we zullen overdag de komende dagen best wel aangenaam lenteweer krijgen. De nachten zijn echter koud. Zondag trekt een zwak frontje met meer wolken door onze regio waarna dan begin volgende week lagedrukgebieden wat meer invloed zouden krijgen. Ten noorden van ons blijft ook dan de luchtdruk echter hoog zodat we nog niet meteen van het koelere weertype verlost zijn. Wat we ook zien is dat de droogte voortduurt. Er staat nog steeds amper of geen neerslag ingetekend voor de komende periode:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is weer een mooie lentedag, maar steeds opnieuw met gematigde maxima rond 11 tot 12 graden landinwaarts en rond 8-10 graden vlak aan de kust. Het is wel erg zonnig aan zee. Landinwaarts vormen zich in de loop van de dag opnieuw enkele kleine stapelwolken, maar veel stelt dat allemaal niet voor. De zon is en blijft de voornaamste speler. Het blijft droog en de noordelijke tot intussen wat meer noordoostelijke wind blijft zwak tot matig doorwaaien.

Vanavond koelt het opnieuw fors af en die afkoeling gaat in de nacht ongehinderd voort. Het is dan weer helder met hoogstens vorming van wat nevel en minima die landinwaarts tegen de ochtend opnieuw maar net boven het vriespunt zitten. Aan zee is het iets minder koud, maar aan de grond vriest het tegen de ochtend overal weer lichtjes.

Morgen:

Ook morgen zou de wind een iets meer noordoostelijke component kunnen krijgen en kan het kwik een kleine fractie hoger gaan zitten. De maxima kunnen dan landinwaarts naar een graad of 13 oplopen. Het blijft erg zonnig en de wind waait niet harder dan zwak tot hoogstens matig. Er vormen zich landinwaarts in de loop van de dag weer enkele kleine wolkjes, maar ook morgen blijft de zon absoluut de hoofdrol spelen.

De nachten blijven koud. Het kan ook in de nacht naar zondag lichtjes vriezen ofwel blijven de minima maar net boven het vriespunt hangen en aan de grond vriest het zo goed als overal.

Overmorgen:

Zondag trekt er een zwak koufrontje mee in de noordelijke stroming. Het blijft aan de koele kant waarbij de temperaturen zelfs eerder weer een duwtje naar beneden krijgen. De maxima geraken dan ook weer niet veel verder dan rond 8-9 graden aan de kust tot een 11 graden landinwaarts. Er is tijdelijk veel bewolking en de zon krijgt het zelfs een periode vrij moeilijk, zeker aan zee. Landinwaarts lost een deel van de bewolking op. Tegen het eind van de dag verschijnen er weer meer en bredere opklaringen. De wind blijft in een noordelijke hoek zitten.

In de nacht naar maandag is het opnieuw koud met minima die weer richting het vriespunt dalen.

Later:

Maandag wordt het weer een flink stuk zonniger, maar we blijven aanhoudend vrij koele maxima noteren die niet echt oplopen en weer uitkomen rond maximaal 9 tot 12 graden. De koele noordelijke stroming blijft intact, maar het is wel erg zonnig.

Samenvatting:

We krijgen vandaag opnieuw een zonnige dag met enkele wolkjes. Maxima vanmiddag van 8-9 graden aan zee tot 11-12 landinwaarts. Er staat een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Vanavond en vannacht is het opnieuw koud.

Geert, vrijdag 23 april, 06.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Lente, dat zijn bloesems. Veel bloesems: