ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ligt de komende dagen dicht in onze buurt en gaat met kern ten noorden van ons liggen. Later in de week trekt het hoog dan geleidelijk verder richting Centraal-Europa. Bij ons draait de stroming daardoor van noord over noordoost naar oost om uiteindelijk zelfs tegen het midden van de week weer in het zuiden terecht te komen. De aangevoerde lucht wordt dan ook geleidelijk weer iets minder koud overdag, maar de nachten blijven frisjes. In de tweede helft van de week neemt een nieuw hoog boven IJsland het heft in handen. Dat hoog trekt dan naar de Britse Eilanden waardoor we vanaf donderdag in een koele noordelijke stroming terechtkomen met aanvoer van vrij koude lucht. Tijdens de wissel van beide hogedrukgebieden, trekt eerst nog een koufront vanuit het noorden door onze regio, waarachter we vanaf donderdag in die koudere lucht terechtkomen. Dit scenario is goed te zien in de puimverwachting van deze ochtend:

We zien hierin de geleidelijke opwarming naar het midden van de week toe, gevolgd door de toch wel forse afkoeling in de tweede helft van de week. Die overgang is ook in de neerslagpluim te zien waarbij er tijdens de wissel van beide hogedrukgebieden een storing met neerslag doortrekt. Op heel lange termijn gaan we naar vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de zon opnieuw aan zet, maar de dag begon wel net zoals gisteren met nevel, mist en lage wolken. Die zijn in tegenstelling tot gisteren, vandaag wel veel sneller opgelost geraakt. We blijven met een hogedrukgebied vlak in de buurt zitten en dat zorgt dan in de namiddag steeds voor veel zon. Storingen worden op een forse afstand gehouden en het wordt overdag landinwaarts een 10 tot maximaal 12-tal graden. Er staat een zwakke, veranderlijke wind met een voorkeur voor het oosten. Aan zee is het wat minder warm. Op de stranden noteren we een 7-8 graden, op de zeedijk een graad of 9. Later vanmiddag is er opnieuw een kleine kans op het voorkomen van zeemist die dan net als gisteren weer de stranden kan optrekken.

In de nacht naar maandag koelt het opnieuw fors af en kan de temperatuur weer rond of net boven het vriespunt zitten met kans op wat vorst aan de grond. Eventueel vormt zich vooral landinwaarts opnieuw wat nevel of mist, maar niet meer zo uitgebreid als de vorige nachten.

 

Morgen:

Morgen krijgen we ook een erg fraaie dag met veel zon en slechts enkele of helemaal geen wolken. Het is rustig met een zwakke wind die meer naar een zuidoostelijke hoek draait. De maxima boeken ietwat winst en zitten rond een 12-tal graden. Het blijft wel wat nevelig en de eventuele ochtendlijke mist wordt opnieuw vrij snel opgeruimd.

De nachten blijven koud, maar niet meer zo koud als in het weekeind. Aan de grond kan het wel nog steeds lichtjes vriezen.

Overmorgen:

Dinsdag wordt een vrij fraaie dag. Het is nog steeds erg zonnig met weinig of geen wolken en temperaturen die weer een beetje winst kunnen pakken. We zitten dan met een naar zuidoost tot zelfs zuid draaiende wind die nog iets zachtere lucht aanvoert.

Later:

Ook later in de week blijven we onder invloed van hogedruk leven. Het is erg rustig met overdag tegen woensdag temperaturen die weer iets hoger gaan zitten en rond een 11 tot 14 graden uitkomen. In de nachten  is het koud met temperaturen rond of net boven nul en telkens kans op wat vorst aan de grond. In de loop van woensdag neemt de bewolking echter toe en loopt ook de kans op een enkele bui op, zeker in de late middag.

Samenvatting:

Met een noordoostelijke tot oostelijke wind wordt vandaag drogere lucht aangevoerd met maxima rond een 10 tot 12 graden. Het is daarbij vrij zonnig tot zonnig met landinwaarts later mogelijk wat kleinere stapelwolken. Vlak aan zee is er vanmiddag kans op een mistbank vanuit zee.

Geert, zondag 28 februari, 09.30 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week nog meer krokussen in onze nieuwe minuut natuur: