ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ligt de komende dagen dicht in onze buurt. De kern ervan ligt vlak boven de Wadden. De komende dagen trekt het hoog dan geleidelijk verder richting Centraal-Europa om tegen woensdag / donderdag met kern boven de Balkan aan te komen. Bij ons draait de stroming daardoor van noordoost naar oost om uiteindelijk zelfs tegen het midden van de week weer in het zuiden terecht te komen. De aangevoerde lucht wordt dan ook geleidelijk weer iets minder koud overdag, maar de nachten blijven frisjes. In de tweede helft van de week neemt een nieuw hoog boven IJsland het heft in handen. Dat hoog trekt dan naar de Britse Eilanden waardoor we vanaf donderdag in een koele noordelijke stroming terechtkomen met aanvoer van vrij koude lucht. Tijdens de wissel van beide hogedrukgebieden, trekt eerst nog een koufront vanuit het noorden door onze regio, waarachter we vanaf donderdag in die koudere lucht terechtkomen. Vanaf volgend weekeind zet zich dan een wisselvallige westelijke circulatie in met normale temperaturen voor de tijd van het jaar en regelmatig regen. Dit scenario is goed te zien in de puimverwachting van deze ochtend:

We zien hierin de geleidelijke opwarming naar het midden van de week toe, gevolgd door de toch wel forse afkoeling in de tweede helft van de week. Die overgang is ook in de neerslagpluim te zien waarbij er tijdens de wissel van beide hogedrukgebieden een storing met neerslag doortrekt. Op lange termijn gaan we naar vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar met regelmatig regen.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we ook een erg fraaie dag met vooral vanmiddag veel zon en slechts wolken. Boven Nederland is de afgelopen nacht wel dichte mist en lage bewolking ontstaan en deze kan de eerste uren van de ochtend wel vanuit het noorden onze regio intrekken. Tijdelijk raakt het vanuit het noorden bewolkt of mistig, maar dat lost terug op in de loop van de ochtend. De vraag is hoe ver deze mist en lage wolken nog naar het zuiden kunnen trekken voor ze oplossen. Vanmiddag is het dan overal rustig met een zwakke wind die meer naar een oostelijke hoek draait. De maxima boeken ietwat winst en zitten rond een 12-tal graden. Het blijft wel wat nevelig en hier en daar kunnen er al eens enkele wolken voorbij trekken, zeker daar waar nevel, mist en lage wolken aan het oplossen zijn.

Vanavond koelt het dan snel af en de nacht wordt opnieuw koud, maar niet meer zo koud als in het weekeind. Aan de grond kan het wel nog steeds lichtjes vriezen. Minima in de lucht rond een 2-3 graden.

 

Morgen:

Morgen wordt een vrij fraaie dag. Het is opnieuw erg zonnig met weinig of geen wolken en temperaturen die weer een beetje winst kunnen pakken. We zitten dan met een naar zuidoost tot zelfs zuid draaiende wind die nog iets zachtere lucht aanvoert. Het wordt in de middag een 12 tot 13-tal graden.

In de nacht naar woensdag koelt het opnieuw flink af met minima die net boven het vriespunt komen te zitten. Aan de grond vriest het opnieuw lichtjes. Het is daarbij erg rustig met een zwakke zuidoostelijke wind.

Overmorgen:

Woensdag kan het tijdelijk nog zonnig en zacht zijn met maxima die zelfs nog een graadje hoger kunnen uitkomen, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe. De wind is zuidoostelijk tot zuidelijk en waait zwak, maar in de loop van de dag kan die aan zee al naar het noorden draaien en loopt daar al koelere lucht binnen. In de late namiddag neemt de bewolking toe en zou er kunnen een lokaal buitje vallen.

De nacht naar donderdag is het dan bewolkt met kans op een buitje of wat regen. Iets minder koude minima dan.

Later:

Donderdag kan er tijdelijk nog een bui vallen, maar uiteindelijk komen er weer meer opklaringen. Er stroomt dan met een naar noord gedraaide wind wel veel koudere lucht binnen.

Samenvatting:

Met een oostelijke wind wordt vandaag drogere lucht aangevoerd met maxima rond een 10 tot 12 graden. Vanochtend drijven er vanuit Nederland eerst lage wolken en mist binnen, vooral in het noorden van de regio. Die lossen dan tegen de middag weer op. Het is dan vrij zonnig tot zonnig met landinwaarts later mogelijk wat kleinere stapelwolken. Maxima rond 12 graden, aan zee iets lager.

Geert, maandag 01 maart, 06.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week nog meer krokussen in onze nieuwe minuut natuur: