ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ligt de komende dagen met kern in onze buurt. Het komt de komende dagen dan geleidelijk wat meer ten noorden van ons te liggen. Later in de week trekt het hoog dan geleidelijk verder richting Centraal-Europa. Bij ons draait de stroming daardoor later van noord over noordoost naar oost om uiteindelijk zelfs tegen het midden van de week weer in het zuiden terecht te komen. De aangevoerde lucht wordt dan ook geleidelijk weer iets minder koud overdag, maar de nachten blijven frisjes. In de tweede helft van de week neemt een nieuw hoog boven IJsland het heft in handen. Dat hoog trekt dan naar de Britse Eilanden waardoor we vanaf donderdag in een koele noordelijke stroming terechtkomen met aanvoer van vrij koude lucht. Dit scenario is goed te zien in de puimverwachting van deze ochtend:

We zien hierin de geleidelijke opwarming naar het midden van de week toe, gevolgd door de toch wel forse afkoeling in de tweede helft van de week. Op heel lange termijn gaan we naar vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ligt een hogedrukgebied met kern vlak in onze buurt, hetgeen voor een erg rustig weertype zal zorgen. Het is daarbij nog steeds vrij zonnig tot zonnig met slechts enkele stapelwolkjes, maar we moeten wel wat geduld hebben want in de ochtend moet eerst de gevormde mist opgelost geraken en dat kan wel een tijdje duren. Vooral landinwaarts dan, aan zee zijn de opklaringen er al sneller bij. Het is de voorbije nacht ook wat kouder geworden dan voorzien met minima rond het nulpunt of zelfs hier en daar iets eronder. We zijn dus wel de meest zachte lucht kwijt, hoewel de maxima nog steeds gemakkelijk oplopen naar een 10 tot een 12-tal graden. Er staat dan wel een weliswaar zwakke, maar wel koelere noordoostelijke wind.

In de nacht naar zondag kan het opnieuw fel afkoelen met minima maar net boven, iets onder of rond het nulpunt en kans op vorst aan de grond. Er vormt zich opnieuw nevel en mist tegen de ochtend.

 

Morgen:

Morgen is de zon opnieuw aan zet, maar de dag begint wel net zoals vandaag met nevel, mist en lage wolken. Die moeten eerst opgelost geraken en dat kan wel even duren, maar uiteindelijk lukt dat wel overal. We blijven met een hogedrukgebied vlak in de buurt zitten en dat zorgt dan in de namiddag steeds voor veel zon. Storingen worden op een forse afstand gehouden en het wordt overdag een 12-tal graden. Er staat een zwakke, veranderlijke wind met een voorkeur voor het oosten.

In de nacht naar maandag koelt het opnieuw fors af en kan de temperatuur weer rond of net boven het vriespunt zitten met kans op wat vorst aan de grond. Eventueel vormt zich vooral landinwaarts opnieuw wat nevel of mist, dat moet nog bekeken worden.

Overmorgen:

Maandag krijgen we ook een erg fraaie dag met veel zon en slechts enkele of helemaal geen wolken. Het is rustig met een zwakke wind die meer naar een zuidoostelijke hoek draait. De maxima zitten rond een 12-tal graden.

De nachten blijven koud, maar niet meer zo koud als in het weekeind.

Later:

Dinsdag wordt een vrij fraaie dag. Het is nog steeds erg zonnig met weinig of geen wolken en temperaturen die weer een beetje winst kunnen pakken. We zitten dan met een naar zuidoost tot zelfs zuid draaiende wind die nog iets zachtere lucht aanvoert.

Samenvatting:

Met een noordoostelijke wind wordt vandaag koelere lucht aangevoerd met maxima rond een 10 tot 12 graden. Eerst zijn er nog wat wolkenvelden of velden met nevel of mist, vooral landinwaarts, maar geleidelijk aan wordt het vrij zonnig tot zonnig met landinwaarts wat stapelwolken.

Geert, zaterdag 27 februari, 09.25 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Met de eerste echte lentedagen, zijn de bijen weer volop wakker geworden: