ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied vormt zich boven het Kanaal, de Britse Eilanden en onze omgeving. De voorbije nacht trok daarbij een zwak koufront door onze omgeving dat inmiddels al ten zuiden van ons land ligt en verder zuidwaarts wegtrekt. Wij komen daarbij terecht in een koele noordelijke stroming met aanvoer van veel minder warme lucht dan de voorbije dagen. Het hoog komt de komende dagen met kern in onze buurt te liggen en zal waarschijnlijk net ten noorden van ons terechtkomen. Later in de week trekt het hoog dan geleidelijk verder richting Centraal-Europa. Bij ons draait de stroming daardoor later van noord over noordoost naar oost om uiteindelijk zelfs tegen het midden van de week weer in het zuiden terecht te komen. De aangevoerde lucht wordt dan ook geleidelijk weer iets minder koud overdag, maar de nachten blijven frisjes.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag toppen de maxima af. Met een naar noord draaiende wind komt er veel minder warme lucht binnen waarbij de maxima zakken tot rond een 10 à 11-tal graden. Het is wel nog steeds vrij zonnig tot zonnig hoewel er vanochtend toch ook eerst wel nog een aantal verspreide wolkenvelden voorkomen. Overdag vormen er zich landinwaarts dan wat kleinere stapelwolken, maar aan zee is het vrij zonnig tot zonnig. De wind waait daarbij wel maar zwak tot hoogstens eens matig aan zee.

Ook de nachten worden koeler waarbij de minima maar een paar graden boven het nulpunt gaan zitten. Er is kans op wat lichte  vorst aan de grond met lokaal de vorming van een gladde plek. Het wordt gaandeweg de nacht ook mistig en die mist kan tegen de ochtend behoorlijk dicht worden.

 

Morgen:

Morgen ligt een hogedrukgebied met kern vlak in onze buurt, hetgeen voor een erg rustig weertype zal zorgen. Het is daarbij nog steeds vrij zonnig tot zonnig met slechts enkele stapelwolkjes, maar we moeten wel wat geduld hebben want in de ochtend moet eerst de gevormde mist opgelost geraken en dat kan wel een tijdje duren. We zijn wel de meest zachte lucht kwijt, hoewel de maxima nog steeds gemakkelijk oplopen naar een 10 tot een 12-tal graden. Er staat dan wel een weliswaar zwakke, maar wel koelere noordenwind.

In de nacht naar zondag kan het opnieuw fel afkoelen met minima maar net boven of rond het nulpunt en kans op vorst aan de grond.

Overmorgen:

Zondag is de zon opnieuw aan zet. We blijven met een hogedrukgebied vlak in de buurt zitten en dat zorgt steeds voor veel zon. Storingen worden op een forse afstand gehouden en het wordt overdag een 13-tal graden. Er staat een zwakke, veranderlijke wind met een voorkeur voor het noorden.

In de nacht naar maandag koelt het opnieuw fors af en kan de temperatuur weer rond of net boven het vriespunt zitten met kans op wat vorst aan de grond.

Later:

Maandag krijgen we ook een erg fraaie dag met veel zon en slechts enkele of helemaal geen wolken. Het is rustig met een zwakke wind die meer naar een oostelijke hoek draait. De maxima zitten rond een 12-tal graden.

De nachten blijven koud.

Samenvatting:

Met een noordelijke wind wordt vandaag koelere lucht aangevoerd met maxima rond een 10 tot 11 graden. Eerst zijn er nog wat wolkenvelden, maar geleidelijk aan wordt het vrij zonnig tot zonnig met landinwaarts wat stapelwolken.

Geert, vrijdag 26 februari, 07.00 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Met de eerste echte lentedagen, zijn de bijen weer volop wakker geworden: