ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er verandert in eerste instantie niet zoveel aan de luchtdrukverdeling. De luchtdruk blijft zeer hoog boven Europa. Op de Atlantische Oceaan ligt een nieuw lagedrukgebied dat de komende dagen terecht zal komen tussen de Britse Eilanden en IJsland. Door deze aanhoudende luchtdrukverdeling, zitten we bij ons met een diepe zuidelijke stroming die van over de Middellandse Zee en Frankrijk lucht aanvoert die afkomstig is van Noord-Afrika. Deze is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf donderdag stijgt de luchtdruk boven de Britse Eilanden en wordt een nieuw hoog gevormd dat tegen het weekeind ten noordoosten van ons komt te liggen. Daar vooruit krijgen we dan donderdag in de loop van de dag met de doortocht van een zwak front te maken dat koelere lucht voorafgaat. De maxima blijven dan ook nog tot en met woensdag erg hoog. Daarna kalven die geleidelijk aan wat af, maar blijven toch nog altijd zeer zacht voor de tijd van het jaar. Dat is nog steeds duidelijk in de pluimverwachting te zien. Het zijn vooral de nachtelijke minima die tegen het eind van de week weer een stuk lager zouden gaan zitten. De pluim is ook nog steeds erg droog, we zien enkel de doortocht van het zwakke front op donderdag met een ietsepietsie neerslag:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook nog een erg fraaie dag. De aangevoerde lucht wordt er eigenlijk alleen maar zachter op zodat de maxima de neiging hebben om nog wat hoger uit te komen. We kunnen naar een 17-tal graden gaan. Er is veel meer zon dan gisteren met af en toe wel eens een paar wolkenvelden en ook de zuidelijke wind waait steeds goed door. Er komen weer meer en bredere opklaringen voor die in de loop van de dag breder worden. Net als de vorige dagen hangt er ook op hoogte nog steeds Saharastof in de lucht, wat voor een wat fletsere blauwe kleur kan zorgen . Dat stof kan er ook mee voor zorgen dat we fraai gekleurde zonsopgangen en -ondergangen te zien krijgen.

De nachten blijven ook erg zacht met minimumtemperaturen die amper onder de 8-9 graden gaan zitten. Het is ook dan licht bewolkt tot helder.

 

Morgen:

Morgen lijkt het er sterk op dat het nog wat zachter kan worden en dat zou dan meteen de meest zachte dag van deze reeks zijn. Het is niet onmogelijk dat de temperaturen landinwaarts zelfs hier of daar een tik tegen de 20 graden zouden kunnen geven. Dat zijn onvoorstelbaar hoge maxima voor eind februari. Het blijft daarbij vrij zonnig met wat binnenwaaiende hoge wolken van de fronten boven de Britse Eilanden.

Ook de nacht naar donderdag verloopt licht bewolkt tot helder en erg zacht. Tegen het eind van de nacht komen er dan weer wat meer wolken binnenlopen.

Overmorgen:

Donderdag verschijnen er weer meer wolken. De Britse fronten dringen door tot onze omgeving en de zon krijgt het dan weer moeilijker. Het wordt met een wat meer zuidwest gerichte wind ook iets minder zacht, maar we halen nog steeds gemakkelijk een 15-tal graden. Later op de dag zou er eventueel wat lichte verspreide regen of een enkele bui kunnen vallen, maar het gaat opnieuw om zeer kleine hoeveelheden.

Ook in de nacht naar vrijdag is eventueel nog een licht buitje mogelijk, maar het stelt allemaal erg weinig voor.

Later:

Vrijdag toppen de maxima af. Met een naar noordoost draaiende wind komt er dan minder warme lucht binnen waarbij de maxima zakken tot rond een 10 à 12-tal graden. Het is wel nog steeds vrij zonnig tot zonnig. Ook de nachten worden koeler waarbij de minima maar een paar graden boven het nulpunt gaan zitten. Er is kans op vorst aan de grond.

Samenvatting:

De zon komt vandaag terug. Gaandeweg de dag verbreden de opklaringen. Het wordt ook weer erg zacht met maxima rond 16 à 17 graden en wel weer een goed doorstaande zuidelijke wind. De lucht is ook niet echt blauw, maar wat flets van kleur door de aanwezigheid van Saharastof op grote hoogte.

Geert, dinsdag 23 februari, 06.55 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Met de eerste echte lentedagen, zijn de bijen weer volop wakker geworden: