ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de Europese weerkaart nog steeds een zeer dominant hogedrukgebied met kern in de buurt van de Alpen. Tussen IJsland en de Britse Eilanden ligt een lagedrukgebied met fronten boven die Britse Eilanden. Door deze aanhoudende luchtdrukverdeling, zitten we bij ons met een diepe zuidelijke stroming die van over de Middellandse Zee en Frankrijk lucht aanvoert die afkomstig is van Noord-Afrika. Deze is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf morgen stijgt de luchtdruk boven de Britse Eilanden en wordt een nieuw hoog gevormd dat tegen het weekeind eerst vlak boven ons en uiteindelijk iets ten noordoosten van ons komt te liggen. Daar vooruit krijgen we dan donderdag in de loop van de dag met de doortocht van een zwak front te maken dat koelere lucht voorafgaat. De maxima blijven dan ook nog tot en met vandaag erg hoog. Daarna kalven die geleidelijk aan wat af, maar blijven toch nog altijd zeer zacht voor de tijd van het jaar. De minima kunnen de komende dagen wel weer een stuk lager gaan zitten met tegen het weekeind zelfs weer kans op wat grondvorst.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt het er sterk op dat het nog wat zachter kan worden en dat zou dan meteen de meest zachte dag van deze reeks zijn. Het is niet onmogelijk dat de temperaturen landinwaarts zelfs hier of daar een tik tegen de 20 graden zouden kunnen geven. Dat zijn onvoorstelbaar hoge maxima voor eind februari. Het blijft daarbij vrij zonnig met wat binnenwaaiende hoge wolken van de fronten boven de Britse Eilanden. Vooral aan de kust drijven er dan af en toe ook wat (hoge en middelhoge) wolkenvelden binnen. De wind blijft uit een zuidelijke hoek waaien en is meest matig vandaag.

Ook de nacht naar donderdag verloopt licht bewolkt tot helder en erg zacht. De minima blijven zelfs op vele plekken rond een tiental graden hangen. Tegen het eind van de nacht komen er dan weer wat meer wolken binnenlopen.

 

Morgen:

Morgen verschijnen er weer meer wolken. De Britse fronten dringen door tot onze omgeving en de zon krijgt het dan weer moeilijker. Het wordt met een wat meer zuidwest gerichte wind ook iets minder zacht, maar we halen nog steeds gemakkelijk landinwaarts een 15-tal graden.  Aan zee moeten we met een graad of 13 tevreden zijn. Later op de dag zou er eventueel wat lichte verspreide regen of een enkele bui kunnen vallen, maar het gaat opnieuw om zeer kleine hoeveelheden.

Ook in de nacht naar vrijdag is eventueel nog een licht buitje mogelijk, maar het stelt allemaal erg weinig voor.

Overmorgen:

Vrijdag toppen de maxima af. Met een naar noord draaiende wind komt er dan minder warme lucht binnen waarbij de maxima zakken tot rond een 10 à 12-tal graden. Het is wel nog steeds vrij zonnig tot zonnig. Ook de nachten worden koeler waarbij de minima maar een paar graden boven het nulpunt gaan zitten. Er is kans op vorst aan de grond.

Later:

Zaterdag ligt een hogedrukgebied met kern vlak in onze buurt, hetgeen voor een erg rustig weertype zal zorgen. Het is daarbij nog steeds vrij zonnig tot zonnig met slechts enkele stapelwolkjes. We zijn dan wel de meest zachte lucht kwijt, hoewel de maxima nog steeds gemakkelijk oplopen naar een 10 tot een 12-tal graden. Er staat dan wel een weliswaar zwakke, maar wel koelere noordenwind.

In de nacht naar zondag kan het opnieuw fel afkoelen met minima maar net boven of rond het nulpunt en kans op vorst aan de grond.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we nog een zeer zachte februaridag. Waarschijnlijk de meest zachte van de hele reeks. Het waait nog steeds goed door uit het zuiden, al neemt die wind wel af. Daarbij is er veel zon, al drijven er vanaf de kust ook af en toe eens wat wolken binnen, het meeste aan zee.

Geert, woensdag 24 februari, 06.55 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Met de eerste echte lentedagen, zijn de bijen weer volop wakker geworden: