ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ten westen van de Britse Eilanden vinden we een complex lagedrukgebied terug waarvan de storingen boven de Britse Eilanden liggen. Boven Europa is de luchtdruk hoog. Tussen beide systemen in, staat een stevige zuidelijke stroming die over de Middellandse Zee en Frankrijk van oorsprong lucht van over het noorden van Afrika aanvoert. In deze luchtdrukverdeling komt de komende dagen geen verandering. Het laag op de oceaan wordt later wel vervangen door een nieuw laag, maar het hoog boven Europa houdt dapper stand. Als gevolg van deze luchtdrukverdeling wordt er bijzonder warme lucht aangevoerd waarbij de maxima voor de tijd van het jaar de komende dagen volledig de pan uitswingen. Getuige deze pluim die niet zou misstaan in een aprilmaand. We zien de eerste week een zeer grote eensgezindheid voor bijzonder warme dagen. Pas vanaf donderdag zouden de meest extreme maxima er geleidelijk aan uit gaan, maar ook dan blijft het nog erg zacht voor de tijd van het jaar:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook  vandaag is een erg zachte dag. De maxima gaan weer vlotjes op zoek naar 15 graden en meer en kunnen zelfs 16 tot 17 graden halen. Er is vrij veel ruimte voor de zon, naast een aantal wolkenvelden. Vooral vanochtend en vooral aan zee, kunnen die wat meer overtuigend zijn. Het is bewolking die hoort bij de Britse fronten die vanochtend tijdelijk wat dichter bij onze kust liggen. Vanmiddag trekken die fronten weer wat noordelijker en komen er weer meer en bredere opklaringen, al blijft er zeker steeds wel wat sluierbewolking hangen. De nog steeds zuidelijke wind blijft wel matig waaien, aan zee soms vrij krachtig. Het weer is dus zeker qua temperaturen erg goed, maar het weerbeeld zelf kan wel wat schoonheidsfoutjes bevatten met wind en wolken. Ook het nog steeds aanwezige saharazand zorgt voor een wat fletse hemel.

Ook de nacht naar maandag is een erg zachte nacht met minima van 7-8 graden en wolken, afgewisseld met opklaringen.

 

Morgen:

Morgen blijven we in een zuidelijke stroming zitten met aanvoer van erg zachte lucht. Het kan zelfs nog wat zachter worden met maxima van 17-18 graden. De zon doet haar best, maar moet steeds de lucht delen met een aantal wolkenpartijen terwijl ook de wind die zuidelijk waait, van tijd tot tijd wat meer op de voorgrond komt. In de loop van de dag naderen de fronten boven de Britse Eilanden weer wat meer onze kust en kunnen er tijdelijk weer meer wolkenvelden opduiken.

De minima blijven ook hoog en gaan in de nacht naar dinsdag zelfs mogelijk nog een graadje hoger zitten tegen dan, rond 8 à 9 graden.

Overmorgen:

Dinsdag wordt nog een erg fraaie dag. De aangevoerde lucht wordt er eigenlijk alleen maar zachter op zodat de maxima de neiging hebben om nog wat hoger uit te komen. We kunnen naar een 17 tot 18 graden gaan. Er is veel zon met af en toe wel eens een paar wolkenvelden en ook de zuidelijke wind waait steeds goed door.

De nachten blijven ook erg zacht met minimumtemperaturen die amper onder de 8-9 graden gaan zitten.

Later:

Woensdag lijkt het er sterk op dat het nog wat zachter kan worden en dat zou dan meteen de meest zachte dag van deze reeks zijn. Het is niet onmogelijk dat de temperaturen landinwaarts zelfs hier of daar een tik tegen de 20 graden zouden kunnen geven. Dat zijn onvoorstelbaar hoge maxima voor eind februari. Het blijft daarbij vrij zonnig met wat binnenwaaiende hoge wolken van de fronten boven de Britse Eilanden.

Samenvatting:

Vandaag wordt alweer een erg zachte dag met maxima rond 15 tot 16 graden. Er drijven wel af en toe wat hoge wolkensluiers voorbij, vooral in de ochtend en vooral aan zee. Verder staat er ook een duidelijk voelbare zuidelijke wind. De zonsopgang en -ondergang kan fraai kleuren doordat er hogerop in de atmosfeer vrij veel saharastof zit, dat zorgt samen met de sluierwolken voor een wat fletse kleur aan de hemel.

Geert, zondag 21 februari, 09.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Met de eerste echte lentedagen, zijn de bijen weer volop wakker geworden: