ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ten westen van de Britse Eilanden vinden we een complex lagedrukgebied terug waarvan de storingen boven de Britse Eilanden liggen. Boven Europa is de luchtdruk hoog. Tussen beide systemen in, staat een stevige zuidelijke stroming die over de Middellandse Zee en Frankrijk van oorsprong lucht van over het noorden van Afrika aanvoert. In deze luchtdrukverdeling komt de komende dagen geen verandering. Het laag op de oceaan wordt later wel vervangen door een nieuw laag, maar het hoog boven Europa houdt dapper stand. Als gevolg van deze luchtdrukverdeling wordt er bijzonder warme lucht aangevoerd waarbij de maxima voor de tijd van het jaar de komende dagen volledig de pan uitswingen. Getuige deze pluim die niet zou misstaan in een aprilmaand. We zien de eerste week een zeer grote eensgezindheid voor bijzonder warme dagen. Pas tegen volgend weekeind zou het geleidelijk aan weer minder warm worden:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het licht tot wisselend bewolkt geworden met flink wat ruimte voor zonnige perioden. De bewolking die er is, is vooral erg hoge sluierbewolking waar de zon eigenlijk wel vrij vlot door geraakt, al kan er af en toe wel eens wat dikkere bewolking voorbijdrijven, vooral aan zee. De lucht is ook niet volledig diepblauw omdat er in de hogere luchtlagen ook flink wat saharazand meegevoerd wordt, wat voor een flets effect kan zorgen. Hierdoor krijgen we mogelijk vandaag en de komende dagen ook met fraaie zonsopgangen en -ondergangen te maken. Er wordt verder met een naar zuid gedraaide wind duidelijk veel zachtere lucht aangevoerd waarin de maxima fors kunnen oplopen. We noteren vanmiddag toch al gemakkelijk een 14 tot 15 graden, landinwaarts zelfs maxima tot rond 16 graden. Het blijft droog, maar de wind blijft ook goed doorstaan en is matig tot vrij krachtig, aan zee soms vrij krachtig.

Vanavond en vannacht blijft het licht bewolkt tot helder. Later in de nacht kan er vooral aan zee weer wat meer bewolking binnenlopen van Britse fronten die een beetje dichterbij komen, maar tegen de ochtend trekken die weer noordwaarts weg. Daarbij dalen de minima opnieuw naar een ongeveer 6-7 graden.

 

Morgen:

Ook morgen is een erg zachte dag. De maxima gaan weer vlotjes op zoek naar 15 graden en meer en kunnen zelfs 16 tot 17 graden halen. Er is vrij veel ruimte voor de zon, naast een aantal wolkenvelden. De nog steeds zuidelijke wind blijft wel matig waaien, aan zee soms vrij krachtig. Het weer is dus zeker qua temperaturen erg goed, maar het weerbeeld zelf kan wel wat schoonheidsfoutjes bevatten met wind en wolken. Ook het nog steeds aanwezige saharazand zorgt voor een wat fletse hemel.

Ook de nacht naar maandag is een erg zachte nacht met minima van 7-8 graden en wolken, afgewisseld met opklaringen.

Overmorgen:

Maandag blijven we in een zuidelijke stroming zitten met aanvoer van erg zachte lucht. Het kan zelfs nog wat zachter worden met maxima van 17-18 graden. De zon doet haar best, maar moet steeds de lucht delen met een aantal wolkenpartijen terwijl ook de wind die zuidelijk waait, van tijd tot tijd wat meer op de voorgrond komt.

De minima blijven ook hoog en gaan zelfs mogelijk nog een graadje hoger zitten tegen dan, rond 8 à 9 graden.

Later:

Dinsdag wordt nog een erg fraaie dag. De aangevoerde lucht wordt er eigenlijk alleen maar zachter op zodat de maxima de neiging hebben om nog wat hoger uit te komen. We kunnen naar een 17 tot 18 graden gaan. Er is veel zon met af en toe wel eens een paar wolkenvelden en ook de zuidelijke wind waait steeds goed door.

Samenvatting:

Vandaag wordt de eerste dag in een bijzondere reeks van erg zachte dagen. We halen vanmiddag al gemakkelijk een 15-tal graden. Daarbij is het vrij zonnig, met wat hoge wolkensluiers en een goed doorstaande zuidelijke wind. Hoog in de lucht zit er ook vrij veel saharazand wat voor een wat fletse kleur zorgt en ook voor fraaie zonsopgangen- en ondergangen kan zorgen (zie uitgebreide tekst voor vandaag).

Geert, zaterdag 20 februari, 09.20 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze winterse periode leverde niet alleen koude op, maar ook dikwijls erg fraaie ijssculpturen: