ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De luchtdruk is hoog boven Centraal- en Midden-Europa en ook boven de Middellandse Zee. Boven de Atlantische Oceaan liggen lagedrukgebieden. Geleidelijk stijgt ook in onze buurt de luchtdruk en krijgen we boven het Europese continent alleen nog hoge luchtdruk te zien. Boven de Atlantische Oceaan blijft de luchtdruk laag en die verdeling zal er de komende dagen voor zorgen dat we met een diepe zuidelijke stroming te maken krijgen. Die zal heel erg zachte lucht aanvoeren vanuit de Middellandse Zee zodat de maxima de komende dagen volledig uit hun dak gaan, toch zeker voor deze periode van het jaar. We krijgen een 5 tot 6-tal dagen met bijzonder hoge maxima voor eind februari. De pluim laat dit duidelijk zien en is daarover vrij eensgezind. De neerslagpluim (onder) laat daarbij tot in lengte van dagen een flatline zien …

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is een droge dag. De temperaturen zijn in het begin van de dag aan de koele kanten starten rond een 2 à 4-tal graden, maar blijven overdag zacht en lopen ook weer gemakkelijk naar 10 graden of iets meer op. Iets minder dan de vorige dagen dus. Er komt meer ruimte voor opklaringen en dat is de opmaat voor een erg zacht en zonniger weekend. Toch moeten we in de loop van vandaag ook wel af en toe met wolkenvelden afrekenen, al zijn dat dan meestal wel hoge wolkenvelden waar de zon nog vrij vlot doorheen geraakt. De eerst nog zuidwestelijke wind, draait geleidelijk aan meer naar een zuidelijke hoek, maar is wel matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee.

In de avond en nacht naar zaterdag dalen de minima tot rond een 6 à 7 graden. De wind gaat wat liggen en het is nog steeds wisselend bewolkt.

 

Morgen:

Morgen is het licht tot wisselend bewolkt geworden met flink wat ruimte voor zonnige perioden. Er wordt met een naar zuid gedraaide wind dan duidelijk veel zachtere lucht aangevoerd waarin de maxima fors kunnen oplopen. We noteren dan toch al gemakkelijk een 14 tot 15 graden, landinwaarts zelfs maxima tot rond 16 graden. Het blijft droog, maar de wind blijft ook goed doorstaan en is matig tot vrij krachtig, aan zee soms vrij krachtig. Ook dient er verder rekening gehouden te worden met het voorkomen van wolkenvelden. Het is zeker niet altijd even zonnig.

De nacht naar zondag dalen de minima opnieuw naar een ongeveer 6-7 graden.

Overmorgen:

Ook zondag is een erg zachte dag. De maxima gaan weer vlotjes op zoek naar 15 graden en meer en kunnen zelfs 16 tot 17 graden halen. Er is vrij veel ruimte voor de zon, naast een aantal wolkenvelden. De nog steeds zuidelijke wind blijft wel matig waaien, aan zee soms vrij krachtig. Het weer is dus zeker qua temperaturen erg goed, maar het weerbeeld zelf kan wel wat schoonheidsfoutjes bevatten met wind en wolken.

Ook de nacht naar maandag is een erg zachte nacht met minima van 7-8 graden en wolken, afgewisseld met opklaringen.

Later:

Maandag blijven we in een zuidelijke stroming zitten met aanvoer van erg zachte lucht. Het kan zelfs nog wat zachter worden met maxima van 17-18 graden. De zon doet haar best, maar moet steeds de lucht delen met een aantal wolkenpartijen terwijl ook de wind die zuidelijk waait, van tijd tot tijd wat meer op de voorgrond komt.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een vrij zonnige dag met af en toe toch ook wat wolkenvelden. Het blijft droog en de maxima lopen op naar ongeveer 10 tot 11 graden. De daarbij zuidwestelijke wind waait matig, aan zee soms vrij krachtig en draait geleidelijk naar het zuiden.

Geert, vrijdag 19 februari, 06.35 uur.

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze winterse periode leverde niet alleen koude op, maar ook dikwijls erg fraaie ijssculpturen: