ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Het grote laag boven Europa dat dagenlang ons weer beïnvloedde, is uitgespeeld. Vandaag profiteren we aanvankelijk eerst nog van de gunstige invloed van een rug van hoge luchtdruk. Deze wordt op de voet gevolgd door fronten van een nieuwe oceaandepressie die de komende dagen boven de Britse Eilanden voor anker gaat en ons erg wisselvallig en vooral veel zachter weer zal bezorgen. Voor de tweede helft van de week staat nog steeds een grote verzachting op het menu met maxima die richting dubbele cijfers zullen gaan. Het Europese model is hier nog steeds voorzichtiger in dan het Amerikaanse en de pluim slaat later deze week en tegen volgend weekeind nog altijd een beetje alle richtingen uit. Een gevolg van het dichtbij zitten van koude en zeer zachte lucht die in onze omgeving een robbertje gaan uitvechten. De koude lucht geraakt daarbij tegen het eind van de week tot boven Noord Nederland, terwijl de zachte lucht ongeveer aan de Belgisch-Nederlandse grens tot stilstand zal komen. Wij zitten daarbij aan de zachte kant van het front dat de wintergrens zal vormen. Het Amerikaanse hoofdmodel laat hierbij de zachte lucht tot voorbij het weekend bij ons aan zet komen. Het Europese model laat in de laatste verwachtingen dit weekeind de winter tijdelijk tot bij ons binnenlopen. Het Europese model is echter zeer springerig en wat mij betreft op dit moment minder betrouwbaar, zeker voor alles wat meer dan 5 dagen vooruit is. Hierbij de pluim van het Europese model:

We zien hier dat er nog steeds een groot cluster is dat vanaf woensdag voor een forse verzachting gaat. De operrun is op donderdag duidelijk het spoor kwijt en is koud, maar daar is geen reden toe. Daarna kiezen veel leden opnieuw voor een verkoeling naar het weekeind toe. De rode operrun rekent op zaterdag en zeker in de nacht van zaterdag op zondag duidelijk met een afkoelend effect van gevallen sneeuw waardoor die in de nacht naar zondag zelfs naar -5 graden gaat … Dit zien we nog steeds niet (of toch veel minder uitgesproken) bij het Amerikaanse model. We moeten eerlijk zeggen dat dit niet de eerste keer is dat het Europese model deze winter dergelijke taferelen laat zien en daarbij een eer hoge springerigheid aan de dag legt, dus ik ben eerder geneigd de zachtere oplossingen van het Amerikaanse model te volgen. Eén ding is wel zeker: zelfs ALS de winter er dit weekend al zou in slagen opnieuw tot bij ons te geraken, dan zal dat maar tijdelijk zijn want beide modellen zijn het wel eens voor wat er na het weekeind zal gebeuren: depressies blazen dan weer zeer zachte lucht Europa binnen met opnieuw binnen de kortste keren dubbele cijfers op de thermometers.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag neemt de bewolking overdag geleidelijk aan toe. Daarbij start de dag nog met brede opklaringen en flink wat zon. Het is daarbij in de ochtend en het eerste deel van de middag nog droog, maar tegen de heel late middag kan het eventueel al lichtjes gaan regenen. De temperaturen klimmen iets en halen maxima rond een 6-7 graden tegen het eind van de dag. Dit bij een wat aantrekkende zuidwestelijke wind.

In de avond zakken de minima eerst nog naar een 1-2 graden, maar uiteindelijk loopt er zachtere lucht binnen in de nacht. Er zijn dan perioden met regen. Eventueel kan die regen eerst nog wat gepaard gaan met wat smeltende sneeuw, maar uiteindelijk komt er later in de nacht zachtere lucht binnen en lopen de temperaturen weer op.

Morgen:

Morgen zitten we dan in zachtere lucht. De maxima lopen verder op en halen al een 8 tot 9 graden. Daarbij zijn er vooral in de ochtend mogelijk nog wat perioden met wat regen en er is sowieso veel bewolking en weinig of geen zon. In de namiddag kunnen er tijdelijk enkele opklaringen voorkomen. De zuidwestelijke wind gaat matig tot vrij krachtig waaien.

In de nacht naar donderdag komt er meer regen opzetten. Die kan intens en overvloedig zijn. De minima dalen niet onder de 7-8 graden en lopen integendeel tegen de ochtend nog verder op richting dubbele cijfers.

Overmorgen:

Tegen donderdag zitten we dan in heel zachte lucht. De maxima lopen verder door naar dubbele cijfers en het kan tot een 12-tal graden worden. De zuidwestelijke wind staat matig tot vrij krachtig te blazen en er zijn uitgebreide perioden met soms intense regen mogelijk.

Ook in de nacht naar vrijdag blijft het regenachtig.

Later:

Vrijdag wordt ook een erg zachte dag met maxima die weer gemakkelijk richting 10 tot 12 graden oplopen. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen.

Samenvatting:

Vandaag is het overdag droog. Eerst zijn er nog brede opklaringen met flink wat zon, maar geleidelijk verschijnen er meer en meer wolken en raakt het bewolkt. Tegen de avond kan er wat neerslag aankomen. Maxima vandaag rond 6-7 graden bij een aanspannende zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 26 januari, 06.45 uur.

Het is nog steeds putje winter, maar de eerste lenteboden verschijnen toch al, zoals de toverhazelaar of hamamelis die momenteel al volop staat te bloeien.