ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

4 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

 

Storingen, verbonden aan lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan, beïnvloeden ons weer. De voorbije nacht trok zo’n storing over onze omgeving, waarbij de zachte lucht achter het front vandaag over onze regio zal uitstromen. De komende dagen gaat het strijdgebied tussen koude lucht ten noorden van ons en veel zachtere lucht ten zuiden, zich pal over onze omgeving bevinden. Zo komen we morgen en vrijdag aan de (zeer) zachte kant van het front tussen beide soorten lucht terecht met maxima die gemakkelijk in de dubbele cijfers gaan uitkomen. Zaterdag en zondag zou dan toch de koude lucht tijdelijk het pleit winnen en gaan de temperaturen omlaag. Het Amerikaanse model dat hier de voorbije dagen fel over twijfelde, is nu toch richting het Europese getrokken. Na het weekeind wint de zachte lucht weer snel terrein en gaan de temperaturen weer fel de hoogte in. Deze strijd tussen twee luchtsoorten is ook goed te zien in de pluimverwachting van het Europese model dat het toch bij het rechte eind blijkt te gaan hebben:

De felle verzachting voor de komende dagen is hier goed te zien. Op dat vlak is het Europese model meer naar het Amerikaanse getrokken. De tijdelijke verkoeling voor het weekeind zit er ook in, al denk ik nog steeds dat het Europese model hierin fel overdrijft. In de nacht naar zondag zien we hier een felle afkoeling, maar in de praktijk denk ik niet dat het zo fel zal afkoelen als het model aangeeft. Na het weekeind keert de zachte lucht alleszins heel snel terug. De hele periode lang moeten we ook rekening houden met (dikwijls forse hoeveelheden) neerslag.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komen we in veel zachtere lucht te zitten. Vanochtend start de dag nog met 1-2 graden, maar al heel snel beginnen de temperaturen op te lopen. De maxima lopen verder op en halen vanmiddag dan al een 8 tot 9 graden. Daarbij zijn er vooral in de ochtend mogelijk nog wat perioden met wat regen of motregen en er is sowieso veel bewolking en weinig of geen zon. In de namiddag kunnen er tijdelijk enkele heel korte opklaringen voorkomen met een paar knipogen van de zon. De eerst westelijke tot noordwestelijke, later opnieuw meer zuidwestelijke wind gaat matig tot vrij krachtig waaien boven land, aan zee kan die soms krachtig zijn.

In de nacht naar donderdag komt er meer regen opzetten. Die kan intens en overvloedig zijn. De minima dalen niet onder de 7-8 graden en lopen integendeel tegen de ochtend nog verder op richting dubbele cijfers.

Morgen:

Tegen morgen zitten we dan in heel zachte lucht. De maxima lopen verder door naar dubbele cijfers en het kan tot een 12-tal graden worden. Lokaal zou dat zelfs een graad of 13 kunnen zijn. De zuidwestelijke wind staat matig tot vrij krachtig te blazen en er zijn uitgebreide perioden met soms intense regen mogelijk. Zeker in de ochtend. In de namiddag komen er geleidelijk meer droge perioden opzetten en kan zelfs een opklaring geforceerd worden.

Ook in de nacht naar vrijdag blijft het regenachtig. Er is dan opnieuw veel bewolking met zachte minima van rond 9 tot 10 graden.

Overmorgen:

Vrijdag wordt ook een erg zachte dag met maxima die weer gemakkelijk richting 10 tot 12 graden oplopen. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen. Daarnaast zijn er ook droge perioden en er is zelfs ook weer kans op eens het voorkomen van een wat bredere opklaring.

In de nacht naar zaterdag nemen de regenkansen opnieuw toe.

Later:

Zaterdag is het eerst regenachtig. De koudere lucht vanuit Nederland gaat daarbij geleidelijk tot over onze omgeving uitwaaien. In de loop van de dag gaan de temperaturen met een naar noordoost draaiende wind stilaan dalen. We krijgen tegen het eind van de dag dan ook nog een 1 à 2 graden waarbij de eventuele neerslag die er dan nog zou zijn, mogelijk weer overgaat in natte of smeltende sneeuw.

In de nacht naar zondag zitten de temperaturen dan dicht tegen of rond het vriespunt, een beetje afhankelijk van of en hoeveel opklaringen er dan nog zijn.

Samenvatting:

Vandaag start nog koud met wat lichte regen of motregen, maar het wordt al snel droog en veel zachter. Tegen vanmiddag noteren we al 8 à 9 graden. Het is dan meest droog met kans op een enkele opklaring. De uit westelijke hoek waaiende wind is matig tot vrij krachtig.

Geert, woensdag 27 januari, 06.35 uur.

Het is nog steeds putje winter, maar de eerste lenteboden verschijnen toch al, zoals de toverhazelaar of hamamelis die momenteel al volop staat te bloeien.