VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Eind november verscheen mijn boek ‘Weerzeggerij’. Een boek vol weerspreuken, telkens met de nodige uitleg en achtergrond of de spreuk waarheidsgetrouw is, dan eerder een woordspelerij. Het boekt bulkt van zij-uitstapjes naar, fauna, flora en natuur. Het staat ook vol met prachtige foto’s. Je vindt meer info over het boek en hoe het te bestellen, als je op bovenstaande link klikt.

Een nog altijd zeer uitgestrekt lagedrukgebied bedekt zo goed als het volledige Europese continent. Het heeft diverse kernen, maar de hoofdkern ligt voor de Noorse kust en vult geleidelijk aan verder op. We zitten vandaag nog in de invloedssfeer van dit laag met een noordwestelijke tot westelijke stroming in polaire lucht. Vannacht en morgen komen we dan geleidelijk onder invloed van een wig van hoge luchtdruk en vanaf morgen is de rol van het grote laag uitgespeeld en komen we in de greep van nieuwe Atlantische lagedrukgebieden die geleidelijk richting West-Europa komen. Voor de tweede helft van de week staat nog steeds een grote verzachting op het menu met maxima die richting dubbele cijfers zullen gaan. Het Europese model is hier nog steeds voorzichtiger in dan het Amerikaanse en de pluim slaat later deze week en tegen volgend weekeind een beetje alle richtingen uit. Een gevolg van het dichtbij zitten van koude en zeer zachte lucht die in onze omgeving een robbertje gaan uitvechten. Het Europese model is echter zeer springerig en wat mij betreft op dit moment minder betrouwbaar, zeker voor alles wat meer dan 5 dagen vooruit is:

We zien hier dat er nog steeds een groot cluster is dat vanaf woensdag voor een forse verzachting gaat. Daarna kiezen veel leden opnieuw voor een verkoeling naar het weekeind toe. Dit zien we nog steeds niet of toch veel minder uitgesproken bij het Amerikaanse model. We moeten eerlijk zeggen dat dit niet de eerste keer is dat het Europese model deze winter dergelijke taferelen laat zien en daarbij een eer hoge springerigheid aan de dag legt, dus ik ben eerder geneigd de zachtere oplossingen van het Amerikaanse model te volgen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een vrij rustige dag met een mix aan wolken en opklaringen. In de ochtend kunnen er eventueel nog enkele winterse buien vallen, maar in de namiddag is het droog geworden. Die eventuele winterse buien beperken zich vanochtend vroeg tot het zuidelijke deel van West-Vlaanderen. Daar zit wat lichte winterse neerslag. In de loop van de ochtend kunnen ook nog enkele buien vanaf de Noordzee binnenlopen, maar ook die boeten snel aan activiteit in. Vanmiddag hebben we dan een mix van (soms brede) opklaringen en wolkenvelden te pakken. De maxima zitten dan weer rond een 5, lokaal net 6 graden. De wind die in de ochtend nog zwak noord is, draait overdag weer via west naar zuidwest.

Ook in de nacht naar dinsdag zitten de minima nog vrij laag en komen ze rond het vriespunt uit. Het is dan wisselend tot zwaar bewolkt. Er kan zich ook wat nevel vormen, zeker in de opklaringsgebieden. Aan de grond zijn de temperaturen meest licht negatief zodat het uitkijken is voor lokale gladheid.

Morgen:

Morgen neemt de bewolking toe. Het is daarbij in de ochtend en het eerste deel van de middag nog droog, maar tegen de late middag kan het zeker later op de dag gaan regenen. De temperaturen klimmen iets en halen maxima rond een 6-7 graden tegen het eind van de dag. Dit bij een wat aantrekkende zuidwestelijke wind.

In de avond zakken de minima eerst nog naar een 4-5 graden, maar uiteindelijk loopt er zachtere lucht binnen in de nacht. Er zijn dan perioden met regen.

Overmorgen:

Woensdag zitten we dan in zachtere lucht. De maxima lopen verder op en halen al een 8 tot 9 graden. Daarbij zijn er perioden met regen en er is sowieso veel bewolking en weinig of geen zon. De zuidwestelijke wind gaat matig tot vrij krachtig waaien.

Later:

Tegen donderdag zitten we dan in heel zachte lucht. De maxima lopen verder door naar dubbele cijfers en het kan tot een 12-tal graden worden. De zuidwestelijke wind staat matig tot vrij krachtig te blazen en er zijn uitgebreide perioden met soms intense regen mogelijk.

Samenvatting:

Vanochtend kan er nog wat lichte (winterse) neerslag vallen, vooral in het zuiden van West-Vlaanderen. Later in de ochtend volgen nog enkele verspreide lichte winterse buien, maar vanmiddag is het droog met een mix van wolken en zon. Het wordt een 5-tal graden bij een eerst noordelijke tot noordwestelijke, later naar west draaiende wind.

Geert, maandag 25 januari, 06.40 uur.

Het is nog steeds putje winter, maar de eerste lenteboden verschijnen toch al, zoals de toverhazelaar of hamamelis die momenteel al volop staat te bloeien.