DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Gisterenavond en de voorbije nacht trok een zwak koufront van west naar oost. Intussen ligt dat front ten oosten van ons en zijn we terechtgekomen in koelere lucht achter dat front. Een wig van hoge luchtdruk ontwikkelt zich daarin snel boven onze omgeving tot een apart hoogje dat storingen op een afstand weet te houden. We krijgen dan ook enkele rustige dagen met vrij normale maxima voor de tijd van het jaar. In de tweede helft van de week trekt het hoogje geleidelijk aan weg en naderen vanaf de Atlantische Oceaan enkele storingen. Op het dichterbij komen hiervan, draait de wind geleidelijk weer naar een westelijke richting. Tegen volgend weekeind zouden die storingen tot bij ons geraken wat dan weer zou uitlopen op lichte onstabiliteit en wisselvalligheid.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Een storing is de voorbije nacht sneller dan voorzien door onze regio getrokken en vanochtend vroeg al, zitten we helemaal achter die storing in brede opklaringen. Die opklaringen houden we de hele dag vast. Aan zee is het dan ook de hele tijd vrij zonnig tot zonnig. Landinwaarts duiken er in de loop van de ochtend wat stapelwolken op en die houden we de hele dag vast. Daar krijgen we te maken met een mix van wolken en opklaringen. De maxima vallen weer terug op een 19 graden in de kustregio tot maximaal 20 à 21-tal graden elders. In stedelijke gebieden misschien net een 22 graden. De wind komt daarbij uit een noordelijke hoek en waait zwak tot matig.

We zitten in van oorsprong koelere lucht, dus kunnen de temperaturen vanavond en vannacht flink onderuit gaan. We noteren tegen de ochtend vlak aan zee nog een tiental graden, landinwaarts zakt het kwik tot rond een graad of 7-8.

Morgen:

Morgen profiteren we van de opbouw van een hogedrukgebied boven onze omgeving. Het is rustig en vrij zonnig tot zonnig met overdag landinwaarts opnieuw de vorming van stapelwolken. Aan zee is het ronduit zonnig. De maxima kunnen een enkel graadje hoger komen te zitten dan vandaag bij een zwakke wind uit een noordwestelijke tot noordelijke richting. Aan zee speelt in de loop van de dag ook wat zeebries-effect mee.

De nacht naar woensdag wordt opnieuw een koele nacht met minima die dalen naar een 7-8 graden landinwaarts, vlak aan de kust is het wat zachter.

Overmorgen:

Woensdag wordt ook nog een fraaie dag. Er is nog steeds een mix van brede opklaringen en enkele wolkenvelden aanwezig en het blijft droog. Vooral landinwaarts duiken er in de loop van de dag weer een paar stapelwolken opzetten. We noteren maxima van vooraan de 20 graden aan de kust, terwijl dat landinwaarts weer wat hoger wordt met maxima rond een 22 tot een 23 graden. De wind blijft zwak waaien en komt nog steeds uit een noordwestelijke hoek.

De minima blijven aan de koele kant en zitten ook in de nacht naar donderdag nog aan de lage kant, al schuiven er dan mogelijk wel al een aantal wolkenvelden binnen..

Later:

Donderdag schuiven er geleidelijk aan wat meer wolken binnen, maar het blijft nog droog. De maxima kunnen dan al naar een 23-24 graden oplopen terwijl de wind naar een meer westelijke richting trekt.

Samenvatting:

Vandaag wordt een vrij zonnige tot zonnige dag. Aan zee is het ronduit zonnig, landinwaarts duiken er gaandeweg enkele stapelwolken op. De noordelijke wind voert koelere lucht aan met maxima rond 18-19 graden aan zee tot rond 20-22 landinwaarts.

Geert, maandag 20 juli, 06.30 uur.

 

In de nieuwe minuut van de week kijken we naar het knoopkruid: