DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zwak koufront, eerst nog boven de Britse Eilanden, komt dichterbij en trekt tegen de avond en vannacht van west naar oost door onze omgeving. Nadien krijgen we opnieuw met een stijgende luchtdruk te maken waarbij telkens uitlopers van het Azorenhoog tot in onze omgeving komen te liggen. Die houden actieve storingen op een afstand, maar liggen niet dicht genoeg om ons volledig te vrijwaren van storingsinvloeden. Grosso modo zitten we de hele volgende week eigenlijk op de flank van het Azorenhoog in een zwakke westelijke stroming waarbij af en toe de staart van een storing tot in onze omgeving weet door te dringen. Vooral de eerste helft van de week overheerst daarbij de hogedruk, vanaf donderdag komen we meer onder invloed van lagedrukgebieden te zitten. Tegen het weekeind zouden storingen tot onze omgeving kunnen doordringen en wordt het weer meer anticyclonaal.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de nevel en de mist snel opgeruimd geworden, waarna we eerst een nog zonnige perioden kregen, maar een storing ligt op de loer en zal later op de dag zorgen voor een toename van de bewolking en zelfs kans op een enkele verspreide bui. De bewolking van die storing loopt daarbij al snel binnen, maar komt in golven. Eerst is er een periode met een gesloten wolkendek, waarna we dan tijdelijk weer een aantal opklaringen krijgen met een mix van wolken en zon. Later vanmiddag trekt de lucht vanaf de kust dan weer dicht. Er is dan zelfs kans op een enkele lokale bui. Het is daarbij wel nog warm met maxima die vanmiddag nog vooraan de 20 graden uitkomen, maar het wordt toch minder warm dan op zaterdag het geval was. De wind zit in een westelijke hoek en waait zwak tot matig, later aantrekkend tot matig.

Vanavond en vannacht verloopt bewolkt met minima die weer vastgeroest zitten rond dezelfde 13-14 graden als tijdens de vorige nachten. Er kan lokaal wat lichte regen of een buitje vallen. De wind is westelijk en waait zwak tot matig.

Morgen:

Morgen ligt een storing nog altijd dicht in de buurt. Er kan daarbij vooral in de loop van de ochtend nog links of rechts wat lichte regen vallen, maar geen grote hoeveelheden. In de namiddag is het droog. In elk geval zijn er op maandag weer veel wolken en laat de zon aanvankelijk dikwijls verstek gaan. In de loop van de dag komen er dan weer bredere opklaringen tevoorschijn en wint de zon weer terrein. De maxima vallen weer terug op een 18 tot maximaal 20-tal graden. De wind is eerst westelijk, later na passage van het front wordt die noordwestelijk.

In de nacht naar dinsdag kan het in de opklaringen dan weer wat koeler worden.

Overmorgen:

Tegen dinsdag is de wind gedraaid naar noord tot noordoost. Er wordt dan koelere lucht aangevoerd met maxima die nog rond een 18 tot 21 graden uitkomen, 18 aan zee, 21 landinwaarts. We krijgen een vrij zonnig weerbeeld met aanvoer van enkele wolkenvelden. Het blijft droog.

De nacht naar woensdag kan het dan opnieuw forser afkoelen met minima die landinwaarts zelfs naar een 7-8 graden kunnen dalen.

Later:

Woensdag wordt ook nog een fraaie dag. Er is nog steeds een mix van brede opklaringen en enkele wolkenvelden aanwezig en het blijft droog. We noteren maxima van vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

De dag startte zonnig, maar intussen zijn wolken binnengelopen. Er volgt daarna nog een periode met wolken en opklaringen, waarna in de namiddag de bewolking weer gaat toenemen met zelfs kans op een lokaal buitje. Maxima daarbij vooraan de 20 graden bij een matige westelijke wind.

Geert, zondag 19 juli, 10.05 uur.

 

In de nieuwe minuut van de week kijken we naar het knoopkruid: