DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We profiteren vandaag nog even van een uitloper van het Azorenhoog dat storingen op een afstand houdt en zorgt voor een betere, vrij zomers aandoende dag. Een zwak koufront, nu nog boven de Britse Eilanden, komt dichterbij en trekt morgen en in de nacht naar maandag van west naar oost door onze omgeving. Nadien krijgen we opnieuw met een stijgende luchtdruk te maken waarbij telkens uitlopers van het Azorenhoog tot in onze omgeving komen te liggen. Die houden actieve storingen op een afstand, maar liggen niet dicht genoeg om ons volledig te vrijwaren van storingsinvloeden. Grosso modo zitten we de hele volgende week eigenlijk op de flank van het Azorenhoog in een zwakke westelijke stroming waarbij af en toe de staart van een storing tot in onze omgeving weet door te dringen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ziet er goed uit. Dat wordt de beste dag van het weekeind. We houden het droog en met flink wat zon gaan we richting zomerse temperaturen. Die lopen dan gemakkelijk op naar een 22 tot 24 graden, lokaal kan zeker een zomerse 25’er gescoord worden. Hou er wel rekening mee dat de ochtend start met lage wolken, nevel en zelfs enkele mistbanken. Die lossen geleidelijk aan op en verdwijnen tegen de late ochtend / middag. Er zijn ook dan echter zeker nog de nodige wolkenvelden, vooral landinwaarts. Aan zee is het veel zonniger. Daar komt in de loop van de dag ook een zwakke zeebries te staan, landinwaarts zit de wind in een veranderlijke richting die uiteindelijk zuidwest wordt.

De nacht naar zondag verloopt rustig. De wind valt grotendeels weg en de minima zitten opnieuw rond een graad of 14-15. Hou er rekening mee dat ook komende avond en nacht er opnieuw nevel- en mistbanken kunnen ontstaan. Die kunnen tegen de ochtend het zicht beperken.

Morgen:

Morgen wordt de nevel en de mist geleidelijk weer opgeruimd, waarna we een nog zonnige perioden krijgen, maar een storing ligt op de loer en zal later op de dag zorgen voor een toename van de bewolking en zelfs kans op een enkele verspreide bui. De bewolking van die storing loopt daarbij al snel binnen. Nog voor de middag is de zon aan zee al verdwenen en ook landinwaarts komen er vrij snel wolkenvelden opzetten. Het is daarbij wel nog warm met maxima vooraan de 20 graden, maar het wordt toch minder warm dan op zaterdag het geval is. De wind zit in een westelijke hoek en waait zwak tot matig.

De nacht naar maandag verloopt bewolkt met minima die weer vastgeroest zitten rond dezelfde 13-14 graden als tijdens de vorige nachten. Er kan lokaal wat lichte regen of een buitje vallen.

Overmorgen:

Op maandag ligt een storing nog altijd dicht in de buurt. De grotere neerslaghoeveelheden zijn uit de modellen verdwenen. Er kan maandag in de loop van vooral de ochtend nog links of rechts wat lichte regen vallen, maar geen grote hoeveelheden. In de namiddag is het droog. In elk geval zijn er op maandag weer veel wolken en laat de zon dikwijls verstek gaan. De maxima vallen weer terug op een 18 tot maximaal 20-tal graden. De wind is eerst westelijk, later na passage van het front wordt die noordwestelijk.

In de nacht naar dinsdag kan het in de opklaringen dan weer wat koeler worden.

Later:

Tegen dinsdag is de wind gedraaid naar noord tot noordoost. Er wordt dan koelere lucht aangevoerd met maxima die nog rond een 18 tot 21 graden uitkomen, 18 aan zee, 21 landinwaarts. We krijgen een vrij zonnig weerbeeld met aanvoer van enkele wolkenvelden.

Samenvatting:

Vandaag moet het ochtendgrijs eerst opgeruimd worden. Dat lukt vrij goed en dan krijgen we een vrij zonnige dag met enkele wolken, vooral landinwaarts. Het wordt een 22 graden aan zee tot 24-25 landinwaarts. De wind is zwak veranderlijk, later zuidwestelijk met een zeebries aan de kust.

Geert, zaterdag 18 juli, 09.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week: Hennetje met kuikens: