DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog steeds in een zonale stroming op de flank van het Azorenhoog dat ten westen van ons ligt. Vandaag komt een uitloper van dat hoog onze richting uit en stijgt de luchtdruk weer. Daardoor wordt de invloed van hogedrukgebieden geleidelijk aan weer groter met enkele betere dagen. Ook die fase duurt niet lang want vervolgens dringt tegen zondag alweer een storing tot onze omgeving door.  Die luidt dan weer enkele meer wisselvallige dagen in. Ook begin volgende week is de stroming meest zonaal, maar toch met voldoende invloed van het Azorenhoog. Dat levert in grote lijnen aanhoudend een zelfde weerbeeld op als tijdens de voorbije dagen. Gematigde temperaturen met af en toe eens een uitschieter naar boven en een afwisseling van mindere, grijze dagen met wat (mot)regen en dagen waarop de zon zich al wat beter laat zien met wat hogere temperaturen. Gaandeweg de week wordt de invloed van het Azorenhoog wel geleidelijk aan groter waardoor het weer vooral later in de week zachter en stabieler kan worden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag profiteren we weer van de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt ervoor dat storingen weer uit onze buurt blijven en het wordt dan ook weer zonniger, al zal dat erg moeizaam verlopen. De dag start wel nog met veel wolken en die gaan maar moeizaam verdwijnen. In de loop van de (mid)dag komen er steeds bredere opklaringen voor en trekt vooral aan zee en in de kustregio de lucht flink open. De aangevoerde lucht is ook weer zachter en we halen vandaag al gemakkelijk maxima die weer vooraan de 20 graden uitkomen. Dat gaat van een 20-tal graden vlak aan de kust tot rond een 22 graden landinwaarts.

Vanavond en vannacht zijn er nog altijd redelijk wat wolkenvelden aanwezig. Zeker later in de nacht duiken er weer lage wolken en nevel op en kan de lucht weer meer dichtslibben. De minima zitten daarbij rond een 13 tot 14-tal graden.

Morgen:

Morgen ziet er goed uit. Dat wordt de beste dag van het weekeind. We houden het droog en met flink wat zon gaan we richting zomerse temperaturen. Die lopen dan gemakkelijk op naar een 22 tot 24 graden, lokaal kan zeker een zomerse 25’er gescoord worden. Er zijn ook dan echter zeker nog de nodige wolkenvelden, vooral landinwaarts. Aan zee is het veel zonniger. Daar komt in de loop van de dag ook een zwakke zeebries te staan, landinwaarts zit de wind in een veranderlijke richting.

De nacht naar zondag verloopt rustig. De wind valt grotendeels weg en de minima zitten opnieuw rond een graad of 13-14.

Overmorgen:

Zondag start nog vrij zonnig, maar een storing ligt op de loer en zal later op de dag zorgen voor een toename van de bewolking en zelfs kans op een enkele verspreide bui. De bewolking van die storing loopt daarbij al snel binnen. Nog voor de middag is de zon aan zee al verdwenen en ook landinwaarts komen er vrij snel wolkenvelden opzetten. Het is daarbij wel nog warm met maxima vooraan de 20 graden, maar het wordt toch minder warm dan op zaterdag het geval is.

De nacht naar maandag verloopt bewolkt met minima die weer vastgeroest zitten rond dezelfde 13-14 graden als tijdens de vorige nachten.

Later:

Op maandag ligt een storing nog altijd dicht in de buurt. Sommige modellen geven daarbij nu zelfs vrij veel regen te zien, andere modellen houden het droger. In elk geval zijn er op maandag weer veel wolken en laat de zon dikwijls verstek gaan. Het kan daarbij tijdelijk ook weer nat zijn in de vorm van wat regen of enkele buien. De maxima vallen weer terug op een 18 tot maximaal 20-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag is het eerst lang en hardnekkig grijs. De wolken zullen maar moeilijk wijken. In de loop van de middag komen er dan geleidelijk meer opklaringen. Het is wel vrij zacht met maxima tussen 20 en 22 graden en een zwakke noordwestelijke tot westelijke wind.

Geert, vrijdag 17 juli, 06.35 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week: Hennetje met kuikens: