DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten in een zonale stroming op de flank van het Azorenhoog dat ten westen van ons ligt. Ook vandaag trekt er daarin nog een storing van west naar oost door onze regio. Daarna stijgt de luchtdruk weer en tegen morgen wordt de invloed van hogedrukgebieden geleidelijk aan weer groter met enkele betere dagen. Ook die fase duurt niet lang want vervolgens komt tegen zondag alweer een storing tot onze omgeving door.  Die luidt dan weer enkele meer wisselvallige dagen in. Ook volgende week is de stroming meest zonaal, maar toch met voldoende invloed van het Azorenhoog. Dat levert in grote lijnen aanhoudend een zelfde weerbeeld op als tijdens de voorbije dagen. Gematigde temperaturen met af en toe eens een uitschieter naar boven en een afwisseling van mindere, grijze dagen met wat (mot)regen en dagen waarop de zon zich al wat beter laat zien met wat hogere temperaturen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt in de ochtend eerst een zwak front door onze omgeving. De dag start grijs en miezerig met op vele plekken vanochtend wat lichte regen of motregen. De meeste neerslag zit in de noordelijke helft van de regio, tegen de Frans-Belgische grens aan is het droger. Vanmiddag gaan de droge perioden overheersen en nog later in de middag zijn geleidelijk enkele spaarzame opklaringen mogelijk. Het is ook opnieuw aan de koele kant. Veel hoger dan een 18-19 graden geraken we vandaag weer niet. De wind zit daarbij in een noordwestelijke richting en waait eerst zwak tot matig, later wordt die matig.

In de nacht verdwijnen de buien en regen en is het droog en rustig. Het klaart hier en daar een beetje op, maar er vormt zich ook gemakkelijk nevel. Veel minder dan een 13-14 graden wordt het tegen de ochtend niet.

Morgen:

Morgen profiteren we weer van de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt ervoor dat storingen weer uit onze buurt blijven en het wordt dan ook weer zonniger. De dag start wel nog met veel wolken en die gaan maar moeizaam verdwijnen. In de loop van de dag komen er steeds bredere opklaringen voor en trekt vooral aan zee en in de kustregio de lucht flink open. De aangevoerde lucht is ook weer zachter en we halen morgen al gemakkelijk maxima die weer vooraan de 20 graden uitkomen.

In de nacht naar zaterdag kan het dan in de opklaringen weer wat koeler worden met minima tegen de ochtend rond een 12 graden.

Overmorgen:

Zaterdag ziet er goed uit. Dat wordt de beste dag van het weekeind. We houden het droog en met flink wat zon gaan we richting zomerse temperaturen. Die lopen dan gemakkelijk op naar een 22 tot 24 graden, lokaal kan zeker een zomerse 25’er gescoord worden. Er zijn ook dan echter zeker nog de nodige wolkenvelden, vooral landinwaarts. Aan zee is het veel zonniger. Daar komt in de loop van de dag ook een zwakke zeebries te staan, landinwaarts zit de wind in een veranderlijke richting.

De nacht naar zondag verloopt rustig. De wind valt grotendeels weg en de minima zitten rond een graad of 12.

Later:

Zondag start nog vrij zonnig, maar een storing ligt op de loer en zal later op de dag zorgen voor een toename van de bewolking en zelfs kans op een enkele verspreide bui. Het is nog warm met maxima vooraan de 20 graden, maar het wordt toch minder warm dan op zaterdag het geval is.

Samenvatting:

Vandaag start grijs en miezerig met wat lichte regen of motregen, vooral in de noordelijke regio’s. Later wordt het droger met kans op een opklaring. Veel meer dan 18 tot 19 graden halen we niet bij een zwakke tot matige wind uit een noordwestelijke hoek.

Geert, donderdag 16 juli, 06.40 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week: Hennetje met kuikens: