ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten in een zonale stroming op de flank van het Azorenhoog dat ten westen van ons ligt. Daarin wordt vandaag onstabiele polaire lucht aangevoerd met daarin nog enkele verspreide buien. Ook morgen trekt er daarin nog een storing van west naar oost door onze regio. Daarna stijgt de luchtdruk weer en tegen het eind van de week wordt de invloed van hogedrukgebieden geleidelijk aan weer groter met in het het weekeinde weer enkele zomerse dagen. Ook die fase duurt niet lang want waarschijnlijk komt tegen maandag (de timing verschilt nog van model tot model) alweer een storing tot onze omgeving door.  Hoe actief die zal zijn, is nog niet te zeggen. Het zou best kunnen dat dit maar een schampschot wordt en dat we in de zomers warme lucht blijven zitten. Ook volgende week is de stroming meest zonaal, maar toch met voldoende invloed van het Azorenhoog.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is nog een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en verspreid over de dag vallen er nog een aantal buien. Vooral landinwaarts is die kans later vanmiddag vrij groot. Toch zijn er vele streken die het de hele dag droog zullen houden en die geen buien zien. De maxima krabbelen iets recht, maar zitten over het algemeen rond 17 tot 18 graden aan zee en rond 18 tot 19 graden landinwaarts. Lokaal misschien niet iets hoger, maar veel meer dan een 20-tal graden zal het daarbij niet worden bij een uit west tot noordwest waaiende wind. Die waait meest zwak tot matig, behalve tijdens buien, dan kan er wat meer wind staan.

Vanavond en vannacht is het zwaar tot wisselend bewolkt met eerst nog steeds kans op een lokale bui. Daarna is het droog, maar de bewolking neemt toe. Tegen de ochtend zou er opnieuw wat lichte regen kunnen vallen. De minima zijn ook dan vrij zacht en zitten rond een 13-tal graden.

Morgen:

Ook morgen zijn we nog niet volledig veilig voor buien of wat verspreide regen. Het is ook dan nog een licht wisselvallige dag met gaandeweg de dag nog een aantal verspreide buien of perioden met regen of motregen. Een beetje vergelijkbaar met wat we gisteren kregen. De wind zoekt later op de dag geleidelijk een meer noord tot noordwestelijke hoek op en het blijft nog aan de koele kant, hoewel de maxima toch alweer een graadje hoger kunnen gaan zitten.

In de nacht verdwijnen de buien en is het droog en rustig. Het klaart meer op en het wordt een graadje koeler, tot rond een 12-tal graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag profiteren we weer van de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt ervoor dat storingen weer uit onze buurt blijven en het wordt dan ook weer veel zonniger. In de loop van de dag komen er steeds bredere opklaringen voor en trekt de lucht flink open. De aangevoerde lucht is ook weer zachter en we halen vrijdag al gemakkelijk maxima die weer vooraan de 20 graden uitkomen.

In de nacht naar zaterdag kan het dan in de opklaringen weer wat koeler worden met minima tegen de ochtend rond een tiental graden.

Later:

Zaterdag ziet er goed uit. We houden het droog en met flink wat zon gaan we richting zomerse temperaturen. Die lopen dan gemakkelijk op naar een 22 tot 24 graden, lokaal kan zeker een zomerse 25’er gescoord worden.

Samenvatting:

Het wordt een wisselvallige woensdag. Er zijn nog veel wolken, al verschijnen er gaandeweg ook wel meer en bredere opklaringen. Er is ook nog kans op een verspreide bui in de loop van de dag. De grootste kans daarop vinden we vanmiddag landinwaarts terug. Maxima rond een 17 tot 19 graden bij een zwakke tot matige noordwestelijke wind.

Geert, woensdag 15 juli, 06.40 uur.

 

De nieuwe minuut natuur van deze week: Hennetje met kuikens: