ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De luchtdruk is hoog boven Scandinavië en zorgt eigenlijk nog steeds voor een geblokkeerde situatie op de weerkaarten. Bij ons is het kleine lagedrukgebied dat ons de voorbije dagen buien bezorgde, van de weerkaarten verdwenen. We krijgen dit weekeind te maken met een zich opbouwende uitloper van het Azorenhoog die vanaf het westen dichterbij komt. De uitloper is nog niet sterk genoeg om te verhinderen dat resten van storingen van Atlantische lagedrukgebieden nog tot onze omgeving weten door te dringen. Daardoor is er dit weekend vrij veel bewolking en wordt het licht wisselvallig met kans op eens een bui of eventueel tijdelijk wat lichte regen. De Azorenuitloper versterkt zich echter en zoekt enerzijds verbinding met het Scandinavische hoog, maar ontwikkelt zich anderzijds na het weekeind tot een sterk en zelfstandig hogedrukgebied in onze buurt. Hierdoor krijgen we na het weekeind en in de nieuwe week geleidelijk met een zeer sterk uitgebouwde en diepe zuidelijke stroming te maken die snel heel warme lucht tot bij ons zal blazen. Het wordt dan ook snel eerst zomers, later in de week tropisch warm.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen komt de uitloper van het Azorenhoog dichterbij. Dat gaat zorgen voor een verdere stabilisatie. Het is in de ochtend meest wisselend bewolkt met in de loop van de dag toch ook weer de vorming van wat stapelwolken. Het is niet uitgesloten dat er daar links of rechts toch nog een enkele bui uit gevormd wordt. Tot onweer komt het niet meer. Als er een bui opduikt, is het een gewone regenbui en die ene bui valt maar heel plaatselijk. Er kan eventueel tegen het eind van de middag ook lokaal tijdelijk eens wat lichte regen opduiken, maar zeker geen grote hoeveelheden. De maxima lopen aan zee naar een 19-tal graden op terwijl we landinwaarts net vooraan de 20 graden gaan terechtkomen. De wind tenslotte waait daarbij eerst zwak, maar wordt gaandeweg de dag matig uit een west tot zuidwestelijke richting.

Vanavond kan er eventueel ook nog steeds een lichte bui of eens wat hele lichte regen opduiken. In de nacht naar zondag neemt de bewolking geleidelijk aan weer wat toe bij minima rond een 11 graden. Het blijft zwak tot matig waaien uit zuidwest.

Morgen:

Morgen is er opnieuw meer bewolking. Hoewel de luchtdruk oploopt, slaagt een storing van een Atlantisch lagedrukgebied er toch nog in tot in onze omgeving door te dringen. De wolken overheersen dan ook en er is kans op wat tijdelijke lichte regen. Het blijft op vele plekken ook gewoon droog want de storing wordt op sterven na wel doodgedrukt. Er komt wel wat meer wind te staan, zeker in de namiddag. Die kan dan tijdelijk aan de kust zelfs naar een 5-6 Bft aantrekken, boven land is dat naar een 3 tot 4 Bft.  De maxima zitten rond een 18-19 graden aan zee en rond of vooraan de 20 graden landinwaarts.

In de avond komen er dan geleidelijk weer meer opklaringen en de nacht verloopt licht tot wisselend bewolkt waarbij het tegen de ochtend afkoelt naar een tiental graden.

Overmorgen:

Maandag is de lucht weer opgeklaard. Buien en storingen zijn verdwenen en we krijgen een licht bewolkte tot zonnige dag. De temperaturen lopen op naar waarden vooraan de 20 graden en de wind draait naar een noordelijke, later noordoostelijke richting. Het blijft droog.

Later:

Dinsdag wordt er al zomerse lucht aangevoerd. De maxima lopen snel op en halen dan zeker landinwaarts al gemakkelijk de zomerse 25-graden grens. De zon is er volop bij en de wind waait zwak tot matig en draait naar een oost tot zuidoostelijke richting.

Samenvatting:

Het wordt een licht wisselvallige zaterdag. Er is redelijk wat bewolking en vanmiddag neemt de kans op een lichte bui of wat lichte verspreide regen toe. De maxima lopen daarbij op naar een 19 graden aan zee tot vooraan de 20 graden landinwaarts bij een overdag geleidelijk wat aantrekkende west tot zuidwestelijke wind.

Geert, zaterdag 20 juni, 09.35 uur.

Ps: Vanavond om 23.44 uur begint de astronomische zomer!

Feest in de tuin: bijenfeest op de rozen: