VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag trekt een sterk verzwakkende storing van west naar oost door onze regio. Dat levert veel bewolking op en een aantrekkende wind met mogelijk tijdelijk eens wat lichte verspreide regen. Na de storing stijgt de luchtdruk snel onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Die bouwt zich tijdens de eerste dagen van de week snel op tot een sterk apart hogedrukgebied in onze omgeving. Daardoor gaat de wind naar een oostelijke tot zuidelijke richting draaien en komt een transport van zeer warme lucht op gang. Tegen het midden van de week noteren we dan ook hoog zomerse tot zelfs tropische temperaturen. In de tweede weekhelft gaat de luchtdruk ten westen van ons en boven het westen van Frankrijk dalen wat tegen het eind van de week op een (onweerachtige) bui zou kunnen uitlopen. Of de warmte het daarna nog lang volhoudt, is op dit ogenblik moeilijk te zeggen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen is er dus opnieuw meer bewolking. Hoewel de luchtdruk oploopt, slaagt een storing van een Atlantisch lagedrukgebied er toch nog in tot in onze omgeving door te dringen. De wolken overheersen dan ook en er is kans op wat tijdelijke lichte regen. Vooral tegen het eind van de ochtend en in de eerste helft van de middag. Het blijft op vele plekken ook gewoon droog want de storing wordt op sterven na wel doodgedrukt. Er komt wel wat meer wind te staan, zeker in de namiddag. Die kan dan tijdelijk aan de kust zelfs naar een 5-6 Bft aantrekken, boven land is dat naar een 3 tot 4 Bft.  De maxima zitten rond een 18-19 graden aan zee en rond of vooraan de 20 graden landinwaarts.

In de late middag en vanavond komen er dan geleidelijk weer meer opklaringen en de nacht verloopt licht tot wisselend bewolkt waarbij het tegen de ochtend afkoelt naar een elftal graden.

Morgen:

Morgen is de lucht weer opgeklaard. Buien en storingen zijn verdwenen en we krijgen een licht bewolkte tot zonnige dag. De temperaturen lopen op naar waarden vooraan de 20 graden en de wind draait naar een noordelijke, later noordoostelijke richting. Het blijft droog. Het is het begin van enkele hoog zomerse dagen die deze week op het programma staan.

Morgenavond valt de wind dan ook grotendeels weg en krijgen we een rustige avond, gevolgd door een rustige nacht waarin het tegen de ochtend afkoelt naar ongeveer 11 tot 12 graden.

Overmorgen:

Dinsdag wordt er al zomerse lucht aangevoerd. De maxima lopen snel op en halen dan zeker landinwaarts al gemakkelijk de zomerse 25-graden grens. De zon is er volop bij en de wind waait zwak tot matig en draait naar een oost tot zuidoostelijke richting. Er zijn amper of geen wolken meer.

Later:

Ook woensdag wordt een hoog zomerse dag met hoge maxima. Die lopen dan gemakkelijk op naar waarden die al een stuk boven de 25 graden gaan zitten. Ook aan zee want de wind waait aflandig uit een zuidoostelijke hoek. Het is niet uitgesloten dat er op woensdag al links of rechts een eerste 30’er aangetikt wordt.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we vrij veel wolken. Dat komt door de doortocht van een zwakke en verder verzwakkende storing. Tijdelijk zou er al eens wat lichte verspreide regen kunnen vallen, maar het zijn kleine hoeveelheden. Maxima rond 19 tot 21 graden. De westelijke wind trekt wat aan en kan aan zee later tijdelijk vrij krachtig tot krachtig worden. Tegen de late middag en vanavond klaart het vanaf de kust geleidelijk weer op.

Geert, zondag 21 juni, 09.40 uur.

 

Het vlas bloeit: een zee van blauw die zachtjes meewiegt in de wind: