ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hoogtelaag, gevuld met koude lucht, ligt vlak in onze buurt. Ook aan de grond ligt het lagedrukgebied intussen vlak boven onze omgeving. Rond dit laag vormen zich gemakkelijk buien en neerslaggebieden. De voorbije nacht heeft zich zelfs een fors neerslaggebied gevormd dat overal voor veel en langdurige regen zorgde. Dat trekt vanochtend geleidelijk aan weg. We blijven echter in onstabiele lucht zitten want het kleine lagedrukgebied blijft nog wel even in de buurt rondtollen en trekt daarbij heel geleidelijk noordwaarts weg. Daarachter komen we in een meer westelijke stroming terecht met ook vandaag en morgen en zelfs nog op zaterdag de kans op het dagelijkse ontstaan van een aantal verspreide regen- en onweersbuien. In het weekeind begint de luchtdruk boven de Britse Eilanden wel geleidelijk aan te stijgen door een uitloper van het Azorenhoog. Toch weet op zondag nog een zwakke storing doorheen deze uitloper te geraken en zorgt dan nog tijdelijk voor wat lichte regen. Na het weekeind gaat deze uitloper snel een nieuw hogedrukgebied vormen in onze omgeving waarbij we heel snel weer in zomerse toestanden geraken met later volgende week snel en hoog oplopende temperaturen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag starten we de dag nog met wat regen. De voorbije nacht is na de buien van gisteren een fors regengebied ontstaan dat overal voor veel regen heeft gezorgd. Vanochtend druppelt het nog wat na met vooral in de kustregio tijdelijk nog wat meer regen. Geleidelijk aan wordt het droog en later in de ochtend zijn een aantal tijdelijke opklaringen mogelijk. Daarbij lopen de temperaturen geleidelijk op naar 18-19 graden in de kustregio tot vooraan in de 20 graden landinwaarts. Veel meer dan 21-22 graden zal het daarbij nergens worden. Later vanmiddag duiken dan weer stapelwolken op die weer uitgroeien tot lokale regen- en onweersbuien. Dat kunnen opnieuw felle buien zijn met veel regen op een korte periode. De buien kunnen ook weer gepaard gaan met onweer en lokaal zijn hagel of windstoten mogelijk. De wind waait daarbij meestal zwak tot matig uit het westen, tijdens en rond buien is die verstoord.

Vanavond en vannacht valt er hier en daar nog een bui, maar de meeste plekken houden het dan droog. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een graad of 12 terwijl het tegen dan ook nevelig en zelfs lokaal mistig kan worden.

Morgen:

Morgen klaart het geleidelijk aan weer wat meer op. De felste buien zijn tegen dan verdwenen en er is nog wel kans op een bui, maar alleen nog erg lokaal. Vooral in de middag kunnen nog een aantal verspreide buien opduiken en ook die kunnen nog altijd met onweer gepaard gaan. De meeste plekken houden het dan echter alweer droog. Het is daarbij wisselend bewolkt met zon en wolken. De maxima zitten op vrijdag vooraan de 20 graden en de wind draait naar een noord tot noordwestelijke hoek.

In de avond verdwijnen de laatste buien weer en in de nacht naar zaterdag is het droog met een wisselende bewolking. Doordat we in vochtigere lucht zitten, kan er weer wat nevel of een mistbank opduiken tegen de ochtend. Minima rond 11 à 12 graden.

Overmorgen:

Zaterdag komt een uitloper van het Azorenhoog dichterbij. Dat gaat zorgen voor een verdere stabilisatie. Het is meest licht bewolkt met in de loop van de dag vorming van wat stapelwolken. Het is niet uitgesloten dat er daar links of rechts toch nog een enkele bui uit gevormd wordt, eventueel ook nog altijd met kans op een enkele lokale donderklap. De maxima lopen weer iets hoger op dan de dagen voordien en gaan naar een 21 graden aan zee tot rond 22-23 graden landinwaarts.

Later:

Zondag is er opnieuw meer bewolking. Hoewel de luchtdruk oploopt, slaagt een storing van een Atlantisch lagedrukgebied er toch nog in tot in onze omgeving door te dringen. De wolken overheersen dan ook en er is kans op wat tijdelijke lichte regen. De maxima zitten rond een 18-19 graden aan zee en rond of vooraan de 20 graden landinwaarts. De westelijke wind waait tijdelijk weer wat harder.

Samenvatting:

Vanochtend trekt de regen geleidelijk weg. Aan zee kan dat iets langer duren. We krijgen dan een droge periode met tijdelijk zelfs wat opklaringen. Gaandeweg de dag vormen zich echter weer stapelwolken en vanmiddag vallen er weer verspreide regen- en onweersbuien. Die kunnen lokaal nog altijd fel zijn. Maxima van 18-19 graden aan zee tot maximaal 21-22 landinwaarts. Er staat overal een zwakke tot matige westelijke wind, die is wel verstoord door buien.

Geert, donderdag 18 juni, 06.45 uur.

Feest in de tuin: bijenfeest op de rozen: