ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hoogtelaag, gevuld met koude lucht, ligt vlak in onze buurt. Ook aan de grond ligt het lagedrukgebied intussen vlak boven onze omgeving. Rond dit laag vormen zich gemakkelijk buien en neerslaggebieden, maar de vraag is waar precies de neerslagsystemen die aan dit laag verbonden zijn, gaan terechtkomen. Daardoor is de detailverwachting lastig. Er ligt daarbij een convergentiezone boven het noorden van Vlaanderen en daardoor zijn de buienkansen in het noorden wat groter dan in het zuiden. In elk geval blijven we door deze drukverdeling wel de hele tijd in warme en vochtige lucht zitten. Het laag vult zich geleidelijk op en vanaf het weekeind gaat de luchtdruk weer stijgen. Dat loopt volgende week uit op de vorming van een nieuw hogedrukgebied in onze buurt. We krijgen dan een volgende episode van zomers, zonnig en droog weer. Kanttekening is wel dat een klein aantal oplossingen vanaf zondag wat meer oceaaninvloed laat zien, maar die oplossingen zijn voorlopig sterk in de minderheid.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijven we dicht bij de kern van een sturend lagedrukgebied zitten dat tegen onze kust komt aanliggen. Een buiige zone die rond dit laag zit, komt dan vlak in onze buurt te liggen. Er is dan ook al van in de ochtend meer bewolking en daaruit valt in de loop van de dag weer een aantal buien. Ook onweer blijft mogelijk. Door de vele bewolking is het minder warm, al kan de temperatuur in de aanwezige opklaringen en waar die zich voordoen, toch nog tot aan 22-23 graden komen, maar zeker tijdens buien is dat een stuk minder. Die buien of perioden met regen kunnen fel zijn. Zeker in de namiddag. De buien zullen waarschijnlijk een voorkeur hebben voor de noordelijke gebieden van onze regio. In het zuiden zitten (net als de vorige dagen) minder buien, maar er zijn er ook daar wel degelijk. Daardoor kunnen de neerslaghoeveelheden weer enorm verschillen van plaats tot plaats. Net als de vorige dagen zijn er plekken die niets zullen krijgen, terwijl op andere plaatsen tientallen liters water kunnen vallen. Voor een overzicht hiervan verwijs ik graag naar mijn Facebook waar de voorbije dagen honderden mensen hun neerslaghoeveelheid bij hen thuis noteerden (https://www.facebook.com/naessensgeert). Daar zie je dat de verschillen op korte afstand soms enorm zijn. Typisch aan een buiensituatie. Aan zee krijgen we ook vandaag weer met een zeebries te maken.

In de avond en nacht blijft er veel bewolking. Zeker vanavond zijn er nog altijd perioden met buien of regen mogelijk. In de nacht is het meestal droog en wisselend bewolkt. Er kan tegen de ochtend ook wat nevel of mist opduiken, zeker daar waar (forse) buien gevallen zijn. De minima blijven zacht en zitten steeds rond dezelfde waarden van een 12 tot 13 graden.

Morgen:

Ook morgen ligt het lagedrukgebied vlak in onze buurt, maar het ligt wel wat noordelijker dan in eerdere vooruitzichten. Dat wil zeggen dat er verspreid over de dag nog wel een paar buien (eventueel met onweer) kunnen opduiken, maar het zullen er toch heel wat minder zijn dan de voorbije dagen.  De wind zoekt daarbij een noord tot noordwestelijke richting op en blijft zwak waaien. Dikwijls is die echter ook veranderlijk. De maxima zitten daarbij rond ongeveer een 20 tot maximaal 22 graden.

Tijdens de nacht koelt het af naar een graad of 12 bij vorming van wat nevel of een mistbank tegen de ochtend.

Overmorgen:

Tegen vrijdag klaart het geleidelijk aan weer op. De felste buien zijn tegen dan verdwenen en er is nog wel kans op een bui, maar alleen nog erg lokaal. De meeste plekken houden het alweer droog. Het is daarbij wisselend bewolkt met zon en wolken. De maxima zitten op vrijdag vooraan de 20 graden en de wind draait naar een noord tot noordwestelijke, later noordoostelijke hoek.

Later:

Zaterdag komt een uitloper van het Azorenhoog dichterbij. Dat gaat zorgen voor een verdere stabilisatie. Het is meest licht bewolkt met in de loop van de dag vorming van wat stapelwolken, maar tot buien komt het niet meer. Het blijft droog. De maxima lopen weer iets hoger op dan de dagen voordien en gaan naar een 21 graden aan zee tot rond 23 graden landinwaarts.

Samenvatting:

We krijgen een wisselvallige dag. Er is al van in de ochtend veel bewolking en dat loopt vanmiddag weer uit op verspreide buien. De meeste kans op buien vinden we in het noorden van de regio terug, maar ook in het zuiden zijn verspreide buien mogelijk. De buien kunnen fel zijn met onweer. Het wordt maximaal 21 tot 23 graden, tijdens buien is dat minder. De wind is zwak en veranderlijk, maar flink verstoord door buien.

Geert, woensdag 17 juni, 06.35 uur.

Feest in de tuin: bijenfeest op de rozen: