ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hoogtelaag, gevuld met koude lucht, blijft de komende dagen ten zuiden van de Britse Eilanden rondjes draaien en komt meer en meer boven het Franse Bretagne te liggen met kern, maar komt geleidelijk wel dichterbij onze omgeving te liggen. Ook aan de grond schuift het lagedrukgebied steeds meer onze kant op. De invloed van het laag wordt de komende dagen dan ook veel groter. Rond dit laag vormen zich gemakkelijk buien en neerslaggebieden, maar de vraag is waar precies de neerslagsystemen die aan dit laag verbonden zijn, gaan terechtkomen. Daardoor is de detailverwachting lastig. In elk geval blijven we door deze drukverdeling wel de hele tijd in warme lucht zitten. Het laag vult zich geleidelijk op en vanaf het weekeind gaat de luchtdruk weer stijgen. Dat loopt volgende week uit op de vorming van een nieuw hogedrukgebied in onze buurt. We krijgen dan een volgende episode van zomers, zonnig en droog weer. Op termijn zou dat volgende week zelfs op hitte kunnen uitlopen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag neemt de onstabiliteit verder toe. We komen meer en meer onder invloed van het Frans-Britse laag. Vanochtend is het net als gisteren eerst nog flink zonnig, maar geleidelijk aan verschijnen er opnieuw stapelwolken. In de loop van de dag krijgen we dan ook een verder en snel stijgende kans op regen- en onweersbuien. Dat kunnen felle buien zijn met veel neerslag, hagel, onweer en windstoten. Opnieuw geldt daarbij dat het vooral om nowcasten zal gaan het moment dat de buien opduiken, maar het ziet er toch naar uit dat vandaag veel plekken in de loop van de dag met die buien zullen te maken krijgen. Gisteren waren die buien nog erg lokaal, vandaag zullen die op grotere schaal opduiken. Het blijft alleszins zomers warm met maxima die opnieuw gemakkelijk oplopen naar een 21 tot 25 graden. Tijdens de buien is dat evident een stuk minder. De wind is zwak en veranderlijk van richting, maar flink verstoord rond en tijdens de buien. Aan de kust krijgen we weer met een zeebries te maken.

In de avond verdwijnen de buien geleidelijk en wordt het wisselend bewolkt met traag dalende minima. Die zitten tegen de ochtend weer rond onze vertrouwde 12 tot 14 graden. Er kan zich wat nevel of zelfs mist vormen, zeker daar waar felle buien vielen.

Morgen:

Morgen blijven we dicht bij de kern van sturende lagedrukgebied zitten dat tegen dan dicht tegen onze kust komt aanliggen. Een buiige zone die rond dit laag zit, komt dan vlak in onze buurt te liggen. Na een nog redelijk zonnige start, komt er al snel meer bewolking en daaruit valt in de loop van de dag weer een aantal buien. Ook onweer blijft mogelijk. Door de vele bewolking is het minder warm, al kan de temperatuur in de aanwezige opklaringen en waar die zich voordoen, toch nog tot aan 22-23 graden komen, maar zeker tijdens buien is dat een stuk minder. Die buien of perioden met regen kunnen fel zijn. Zeker in de namiddag. Aan zee krijgen we ook morgen weer met een zeebries te maken.

In de avond en nacht naar donderdag blijft er veel bewolking en zijn er nog altijd perioden met buien of regen mogelijk. De minima blijven zacht en zitten steeds rond dezelfde waarden van een 12 tot 14 graden.

Overmorgen:

Ook op donderdag ligt het lagedrukgebied vlak in onze buurt met perioden van regen of buien. Dat kunnen ook dan felle buien zijn, met kans op onweer. Er kan daarbij lokaal, zeker waar felle buien hangen, veel regen vallen op een korte periode en de maxima zitten net als op woensdag een stuk lager. Zeker tijdens de perioden van neerslag. In de opklaringen kan het nog vooraan de 20 graden worden. De wind zoekt daarbij een noord tot noordwestelijke richting op en blijft zwak waaien. Dikwijls is die echter ook veranderlijk.

Later:

Tegen vrijdag klaart het geleidelijk aan weer op. De felste buien zijn tegen dan verdwenen en er is nog wel kans op een bui, maar alleen nog erg lokaal. De meeste plekken houden het alweer droog. Het is daarbij wisselend bewolkt met zon en wolken. De maxima zitten op vrijdag vooraan de 20 graden en de wind draait naar een noord tot noordwestelijke, later noordoostelijke hoek.

Samenvatting:

Vandaag start zonnig en zomers. De temperaturen lopen snel op naar waarden tussen 21 graden aan zee en 25 graden landinwaarts. Er vormen zich in de loop van de dag stapelwolken en die kunnen dan vanmiddag uitgroeien tot regen – of onweersbuien. De buien zijn feller dan die van gisteren en zullen ook op meer plaatsen opduiken. De wind waait zwak en uit veranderlijke richtingen, maar aan zee komt er een zeebries te staan.

Geert, dinsdag 16 juni, 06.40 uur.

Feest in de tuin: bijenfeest op de rozen: