ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De luchtdruk blijft hoog boven Scandinavië en dat blijft een blokkerende factor voor ons weerbeeld. Ten westen van ons ligt intussen boven het zuiden van de Britse Eilanden en het Franse Bretagne een onweerachtig lagedrukgebied met diverse kernen. Daaraan zijn verschillende zones met onweerachtige buien verbonden, maar die liggen zodanig dat ze onze regio de voorbije dagen zo goed als ongemoeid lieten. Dat gaat dezer dagen veranderen. Het laag blijft de komende dagen ten zuiden van de Britse Eilanden rondjes draaien en komt meer en meer boven het Franse Bretagne te liggen met kern, maar komt geleidelijk wel dichterbij onze omgeving te liggen. De invloed van het laag wordt de komende dagen dan ook veel groter. De vraag is waar precies de neerslagsystemen die aan dit laag verbonden zijn, gaan terechtkomen. Daardoor is de detailverwachting lastig. In elk geval blijven we door deze drukverdeling wel de hele tijd in warme lucht zitten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag houdt het zomerse weer aan. Wolken en brede opklaringen wisselen elkaar vanochtend eerst af. De temperaturen lopen daarbij weer snel op en zitten tegen vanmiddag weer op zomerse waarden. Veel plekken houden het ook weer droog, maar er komt in de loop van de dag toch meer en meer stapelbewolking opzetten met in de (late) middag kans op het voorkomen van enkele lokale regen- of onweersbuien. Het is onmogelijk te zeggen waar die kunnen vallen, maar de kans op buien stijgt wel degelijk overal. Als er een bui opduikt, kan dat een felle bui zijn. De grootste buienkans vinden we landinwaarts terug. De maxima zitten daarbij rond een 21 graden aan zee tot 25 graden landinwaarts. De wind is aan de grond zwak aanwezig uit een westelijke hoek, op hoogte blijft er een zuidelijke tot zuidoostelijke wind staan. Aan zee komt er na de middag een zeebries opzetten uit een noordelijke richting.

Vanavond blijft het opnieuw erg zacht en valt er nog een enkele bui. We blijven in erg zachte lucht zitten met minima die heel traag dalen en die uiteindelijk tegen de ochtend niet veel lager gaan uitkomen dan rond dezelfde 13 tot 14 graden die we al enige dagen gewoon zijn.

Morgen:

Morgen neemt de onstabiliteit verder toe. We komen meer en meer onder de invloed van neerslagsystemen die rond het Frans-Britse laag liggen. In de loop van de dag krijgen we dan ook een verder en snel stijgende kans op regen- en onweersbuien. Dat kunnen felle buien zijn met veel neerslag, hagel, onweer en windstoten. Opnieuw geldt daarbij dat het vooral om nowcasten zal gaan het moment dat de buien opduiken, maar het ziet er toch naar uit dan morgen veel plekken in de loop van de dag met die buien zullen te maken krijgen. Het blijft alleszins zomers warm met maxima die opnieuw gemakkelijk oplopen naar een 21 tot 25 graden. Tijdens de buien is dat evident een stuk minder. De wind is zwak en west tot noordwestelijk, maar flink verstoord rond en tijdens de buien. Aan de kust krijgen we weer met een zeebries te maken.

In de avond verdwijnen de buien geleidelijk en wordt het wisselend bewolkt met traag dalende minima. Die zitten tegen de ochtend weer rond onze vertrouwde 12 tot 14 graden.

Overmorgen:

Woensdag blijven we dan dicht bij de kern van het Britse laag zitten dat tegen dan dicht tegen onze kust komt aanliggen. Een neerslagzone die rond dit laag zit, komt dan vlak in onze buurt te liggen. Er is veel bewolking en daaruit valt in de loop van de dag regen, al dan niet in buien. Ook onweer blijft mogelijk. Door de vele bewolking en een naar noord tot noordoost draaiende wind, is het minder warm. De maxima kunnen dan landinwaarts tijdens de opklaringen nog wel vooraan de 20 graden uitkomen, maar zeker tijdens buien is dat een stuk minder. Die buien of perioden met regen kunnen fel zijn.

Later:

Ook op donderdag ligt het lagedrukgebied vlak in onze buurt met perioden van regen of buien. Dat kunnen ook dan felle buien zijn, met kans op onweer. Er kan veel regen vallen op een korte periode en de maxima zitten net als op woensdag een stuk lager. Zeker tijdens de perioden van neerslag. In de opklaringen kan het nog vooraan de 20 graden worden. De wind zoekt daarbij een noord tot noordoostelijke richting op en blijft zwak waaien.

Samenvatting:

Vandaag start zonnig en zomers. De temperaturen lopen snel op naar waarden tussen 21 graden aan zee en 25 graden landinwaarts. Er vormen zich in de loop van de dag stapelwolken en die kunnen dan vanmiddag uitgroeien tot lokale regen – of onweersbuien. Vooral landinwaarts is. De buien blijven nog beperkt tot lokale verschijnselen. De wind waait zwak uit west tot zuidwest, maar aan zee komt er een zeebries te staan.

Geert, maandag 15 juni, 06.35 uur.

Feest in de tuin: bijenfeest op de rozen: