ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Voor ons zijn voorlopig nog steeds twee grote sturende weersystemen van belang. Boven Scandinavië ligt een blokkerend hogedrukgebied. Dat blijft daar voorlopig liggen zover het weerkundig oog kan kijken en zorgt voor een totale blokkade op de weerkaarten. Ten westen van ons ligt intussen boven het zuiden van de Britse Eilanden een onweerachtig lagedrukgebied. Daaraan zijn verschillende zones met onweerachtige buien verbonden, maar die liggen zodanig dat ze onze regio voorlopig zo goed als ongemoeid laten. Het laag blijft de komende dagen ten zuiden van de Britse Eilanden rondjes draaien, maar komt geleidelijk wel dichterbij onze omgeving te liggen. Wij zitten dan eerst nog een beetje tussen de twee systemen in, op de grenslaag, maar de invloed van het laag wordt de komende dagen groter. De vraag is hoe groot en waar precies de neerslagsystemen die aan dit laag verbonden zijn, gaan terechtkomen. Daardoor is de detailverwachting lastig. In elk geval blijven we door deze drukverdeling wel de hele tijd in warme lucht zitten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we opnieuw in warme zomerse lucht. De wind neigt daarbij eerder naar een west tot zuidwestelijke hoek aan de grond. Op hoogte staat nog altijd een zuidoostelijke stroming. Daarmee worden wolken en opklaringen aangevoerd. Boven Duitsland en Nederland ligt een onweerachtige zone, verbonden aan een lagedrukgebied ten zuiden van de Britse Eilanden. Die zone schuift amper westwaarts op. Hoe verder landinwaarts en hoe meer naar het oosten van onze regio, hoe meer wolken er hangen. Hoe westelijker, hoe blauwer de lucht is. Maxima van opnieuw rond een 21-22 graden aan zee tot 25 landinwaarts. In de loop van de dag duiken er dan landinwaarts weer wat meer stapelwolken op, maar de verwachting is dat het nergens tot buien komt. Gebeurt dat toch, dan zal dat (ver) landinwaarts zijn en slechts om een lichtere bui gaan.

Ook in de avond is het nog lang zacht. De minima dalen pas heel laat weer onder de 20 graden en blijven dan nog erg lang hoog zitten. Het is daarbij droog met brede opklaringen en enkele wolken. De minima blijven tegen de ochtend erg zacht en zitten opnieuw rond een 13 tot 14-tal graden.

Morgen:

Morgen houdt het zomerse weer aan. Wolken en brede opklaringen wisselen elkaar af. Veel plekken houden het ook weer droog, maar er komt dan in de loop van de dag toch weer wat meer stapelbewolking opzetten met in de late middag kans op het voorkomen van enkele lokale regen- of onweersbuien. Het is onmogelijk te zeggen waar die kunnen vallen, misschien is daar morgen meer duidelijkheid over. Als er een bui opduikt, kan dat een felle bui zijn. De maxima zitten ook morgen weer rond een 21 tot 25 graden. De wind is aan de grond morgen nog steeds westelijke tot noordwestelijk, op hoogte blijft er een zuidelijke tot zuidoostelijke wind staan.

In de nacht naar dinsdag blijft het opnieuw erg zacht. We blijven in erg zachte lucht zitten met minima die niet veel lager gaan uitkomen dan rond dezelfde 13 tot 14 graden die we al enige dagen gewoon zijn.

Overmorgen:

Dinsdag neemt de onstabiliteit weer toe. Zoals het er nu naar uitziet komen we meer en meer onder de invloed van neerslagsystemen die rond het Britse laag liggen en zouden we dan echter later op de dag wel weer met een stijgende kans op regen- en onweersbuien te maken krijgen. Dat kunnen felle buien zijn met veel neerslag, hagel, onweer en windstoten. Opnieuw geldt daarbij dat het vooral om nowcasten zal gaan het moment dat de buien opduiken. Het blijft alleszins zomers warm met maxima die opnieuw gemakkelijk oplopen naar een 21 tot 25 graden.

Later:

Woensdag blijven we dan dicht bij de kern van het Britse laag zitten dat tegen dan dicht tegen onze kust komt aanliggen. De stroming blijft zuidwestelijk tot westelijk aan de grond, maar op hoogte is die zuidelijker. De maxima blijven erg hoog zitten, maar dat beeld kan wel verstoord worden door buien die er op woensdag zeker zitten aan te komen.

Samenvatting:

Vandaag wordt weer een zomerse dag. De maxima lopen net als gisteren gemakkelijk op naar 20-22 graden aan zee tot 25 landinwaarts. Er is in het westen veel zon, in het oosten hangen wat meer wolkenvelden. Later op de dag krijgen we landinwaarts de vorming van stapelwolken. Landinwaarts is er een minieme kans op een regen- of onweersbui tegen het eind van de dag, maar de meeste plekken houden het gewoon droog. De wind waait zwak tot matig uit zuidwest, aan zee later wat meer westelijk.

Geert, zondag 14 juni, 10.00 uur.

Feest in de tuin: bijenfeest op de rozen: