ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Voor ons zijn voorlopig nog steeds twee grote sturende weersystemen van belang. Boven Scandinavië ligt een blokkerend hogedrukgebied. Dat blijft daar voorlopig liggen zover het weerkundig oog kan kijken en zorgt voor een totale blokkade. Ten westen van ons ligt boven de golf van Biscaje een onweerachtig lagedrukgebied. Daaraan zijn verschillende zones met onweerachtige buien verbonden, maar die laten onze regio voorlopig zo goed als ongemoeid. Het laag trekt daarbij de komende dagen geleidelijk vanuit de golf van Biscaje richting het zuiden van de Britse Eilanden. Wij zitten dan een beetje tussen de twee systemen in, op de grenslaag. Een kleine verschuiving van het ene of het andere betekent voor ons weer een groot verschil, maar voor de eerste twee-drie dagen lijkt alles intussen vrij duidelijk te worden. Daarna is de detailverwachting lastiger. In elk geval blijven we door deze drukverdeling wel de hele tijd in warme lucht zitten.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vooraleer aan de bespreking van vandaag te beginnen, blikken we nog even terug op gisteren. Het verwachte onweer werd voor onze regio immers een fiasco. In de loop van de middag werd al snel duidelijk dat de buien veel oostelijker ontstonden en dat het onweer enkel voor Antwerpen en Limburg was. Onze regio kreeg enkel in de late middag / avond wat lichte regen en dan nog maar enkel Oost-Vlaanderen. In West-Vlaanderen viel zo goed als niets, op een enkele bui in de kustregio in de namiddag niet te na gesproken. Zo zie je nog maar eens dat onweer altijd een moeilijke zaak blijft en dat het eigenlijk altijd nowcasten (op het moment zelf kijken) is bij onweerachtige situaties.

Voor vandaag ziet het er veel minder onstabiel uit. We zien veel zon en die blijft de hele dag aanwezig. In de loop van de dag duiken er landinwaarts wel stapelwolken op en het is niet onmogelijk dat er daar links of rechts toch een enkele bui uit tevoorschijn komt, eventueel met wat onweer erbij. Dat zal echter een zeer plaatselijk gegeven zijn. De meeste plekken houden het gewoon helemaal droog bij maxima die landinwaarts oplopen naar een 25-tal graden. Aan zee is het koeler en zitten we rond een 20-22 graden. Daar komt in de namiddag ook een uitgesproken zeebries opzetten die een flink stuk het land kan oplopen. Landinwaarts zitten we met een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Vanavond en vannacht is het licht tot wisselend bewolkt, later licht bewolkt tot helder. Het is erg zacht met minima die niet veel lager uitkomen dan rond een 13-14 graden. Het wordt daarbij ook wat nevelig.

Morgen:

Morgen zitten we dan opnieuw in warme zomerse lucht. De wind neigt dan eerder naar een west tot zuidwestelijke hoek. Daarmee worden wolken en opklaringen aangevoerd. Maxima van opnieuw rond een 21-22 graden aan zee tot 25 landinwaarts. In de loop van de dag duiken er dan landinwaarts weer wat meer stapelwolken op, maar het komt morgen nergens tot buien. Het blijft droog.

Ook in de avond en nacht naar maandag is het droog met brede opklaringen en enkele wolken. De minima blijven erg zacht en zitten opnieuw rond een 13 tot 14-tal graden.

Overmorgen:

Maandag houdt het zomerse weer aan. Wolken en brede opklaringen wisselen elkaar af. De meeste plekken houden het ook weer droog, maar er komt dan in de loop van de dag toch weer wat meer stapelbewolking opzetten met in de late middag kans op het voorkomen van een enkele lokale regen- of onweersbui. Als er een bui opduikt, kan dat een felle bui zijn. De maxima zitten ook maandag weer rond een 21 tot 25 graden.

Later:

Dinsdag neemt de onstabiliteit weer toe. ‘t Is te zeggen: zoals de weerkaarten er momenteel bij liggen, maar dat kan op die termijn nog veranderen. Zoals het er nu naar uitziet zouden we dan echter later op de dag wel weer met een stijgende kans op regen- en onweersbuien te maken krijgen. Het blijft alleszins zomers warm met maxima die opnieuw gemakkelijk oplopen naar een 21 tot 25 graden.

Samenvatting:

Vandaag wordt een zomerse dag. De maxima lopen gemakkelijk op naar 20-22 graden aan zee tot 25 landinwaarts. Er is veel zon met later enkele stapelwolken. Landinwaarts is er een heel kleine kans op een regen- of onweersbui, maar de meeste plekken houden het gewoon droog. De wind waait zwak tot matig uit zuidoost, aan zee is er vanmiddag wel een uitgesproken zeebries.

Geert, zaterdag 13 juni, 9.35 uur.

We hadden deze week in de tuin (www.keigathof.be) een koninginnepage op bezoek: