MA

04/29/2024

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbi [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 21°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds een sterk hogedrukgebied met kern nabij IJsland. Dat hoog heeft een uitloper richting de Britse Eilanden. Boven het westen van Noorwegen ligt een kern van lagedruk. Beide zorgen ervoor dat er bij ons nog steeds een noordelijke stroming staat, al neemt die wel flink in kracht af vandaag. In die noordelijke stroming tussen die beide systemen, trekken nog steeds enkele staartjes van storingen mee met een kans op een lokale bui. Dat is ook vandaag nog het geval. Morgen trekt het Noorse laag meer richting de Noordzee en stuurt nog enkele buienlijnen onze kant op. Ook morgen is de kans op enkele verspreide buien dan ook weer vrij groot. Daarbij wordt de noordelijke stroming wel de pas afgesneden en komt er zachtere zuidelijke lucht onze kant op. Later in de week komen we in een soort niemandsland (een zadelgebied) terecht tussen verschillende weersystemen. Daarbij blijft het dan wel zachter, maar veel beweging zit er in de temperaturen eigenlijk niet. Het blijft op wat verspreide buitjes de eerste dagen niet te na gesproken, ook overwegend droog:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het opnieuw erg koeltjes met maxima opnieuw rond een 14-tal graden aan de kust en rond hooguit 15 tot 16 graden landinwaarts uitkomen. Wolken en opklaringen wisselen elkaar opnieuw af met vooral vanochtend ook weer kans op een aantal verspreide buitjes. Veel stellen die zeker niet voor, maar ze zijn er wel. Vanmiddag verdwijnen die geleidelijk aan uit het weerbeeld. De wind zit nog altijd in een noordelijke richting en is flink in kracht afgenomen. Die waait nog maar heel zwak, aan zee tijdelijk matig. Tegen het eind van de middag neemt die snel weer af. Tegen dan worden de opklaringen geleidelijk aan ook weer breder, vooral en zeker aan zee en in de kustregio.

In de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt, rustig en vrij koel. De minima kunnen zeker landinwaarts tegen de ochtend zelfs naar amper een graad of 5 dalen. Het is niet volledig uit te sluiten dat op een open plek zelfs tijdens een langere opklaring het kwik aan de grond tot dicht tegen of zelfs rond het vriespunt zakt …

Morgen:

Morgen draait de wind naar een zuidelijke richting en wordt de aanvoer van koude lucht de pas afgesneden. Er komt weer zachtere lucht binnen met maxima die landinwaarts weer gemakkelijk naar een 18 tot 19-tal graden oplopen. Ook vlak aan zee kan het dan weer een 16-17 graden worden, al is er daar later op de dag wel weer een zeebries te verwachten die de temperaturen daar weer wat zal terugzetten. Landinwaarts duiken er morgen weer stapelwolken op en die groeien in de loop van de dag uit tot buien. Daarbij zou zelfs een donderklap kunnen voorkomen.

In de avond verdwijnen de buien weer en komen er weer grotere opklaringen opzetten. Daarin kan het in de nacht naar woensdag weer fors afkoelen met alweer minima die landinwaarts zelfs tot een 5-tal graden kunnen zakken.

Overmorgen:

Ook woensdag zitten we overdag in een meer zuidwestelijk gerichte stroming met aanvoer van zachtere lucht. Door het ontbreken van sturende weersystemen kan er echter aan de kust later wel weer een zeebries opduiken en bovendien is de luchtdruk eerder aan de lage kant waardoor er ook op woensdag kans is op het ontwikkelen en voorkomen van een enkele verspreide bui.

De nacht naar donderdag wordt weer frisjes met bredere opklaringen.

Later:

Donderdag zou een droge dag kunnen worden met nog steeds een mix van wolken en opklaringen. De wind heeft dan wel de neiging om terug naar een noord tot noordoostelijke hoek te draaien, maar doordat er tegen dan ook ten noorden van ons wat zachtere lucht zit, blijven de maxima dan wel rond 16-17 graden zitten aan zee en rond een graad of 20 landinwaarts.

Het blijft ook later in de week en naar volgend weekeind toe licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en een kleine kans op een enkele verspreide bui. De maxima blijven landinwaarts rond of vooraan de 20 graden zitten, aan zee is het duidelijk minder warm.

Samenvatting:

Vandaag lijkt in eerste instantie erg op gisteren: een mix van wolken, opklaringen en enkele lichte buitjes. Vanmiddag verdwijnen die geleidelijk aan en worden de opklaringen vooral aan zee breder. De maxima blijven fris met 13-14 graden aan de kust tot hoogstens 15-16 landinwaarts. Er staat wel maar een zwakke (aan zee tijdelijk matige) wind meer die nog steeds uit het noorden komt.

Geert, maandag 30 mei, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: