ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor ons weer steeds minder een rol. Bij IJsland, boven Scandinavië en boven de Noordzee liggen (kleine) lagedrukgebieden. Er ontwikkelt zich nabij de Oostkust van Engeland ook nog een nieuw laag dat een CAD bij zich heeft (Cold Air Development). Dat is een storing die zich ontwikkelt in koude lucht, maar toch frontale kenmerken krijgt zonder de aanwezigheid van een warme sector. Dit alles zorgt voor een nog steeds aanhoudende noordwestelijke tot noordelijke aanvoer van koude lucht. Deze stroming loopt wel op zijn einde. Het hoog trekt zich daarbij nog iets verder westelijk terug. We blijven daarbij tot het eind van de week zitten in een aanhoudende koele noordelijke stroming met de nodige onstabiliteit in de vorm van vrijwel dagelijkse perioden met regen, buien of buitjes. Vanaf morgen draait de stroming wel en wordt de aanvoer van koude lucht de pas afgesneden. Daarbij komen we dan geleidelijk weer meer onder invloed van oceaandepressies die voor de kust van Frankrijk voor anker gaan. Die laten bij ons de morgen en komend weekeind naar het zuidwesten trekken. Daarbij neigen tegen het eind van de week de temperaturen weer wat omhoog te gaan. Tegen het weekeind zouden we dan weer in veel zachtere lucht moeten geraken en verdwijnt de koude luchtsoort waar we nu in zitten verdwijnt. De Europese weerpluim toont daarbij net als de voorbije dagen een enthousiaste aanblik en toont een forse opwarming met maxima die later volgende week zelfs de 20 graden zouden kunnen halen. Het is wel geen stabiele opwarming want je blijft in de neerslaggrafiek steeds signalen voor buien of neerslag zien:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een bui en er is veel bewolking waarbij er tegen de avond  ook nog een storing doortrekt. De dag start dan ook zwaar bewolkt tot betrokken met vooral in het noorden van onze regio’s nog enkele buien die in de ochtend nog kunnen actief zijn. Vanmiddag is het ook aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken. Daarbij kan er dan links of rechts weer wat continue regen vallen. Zeker later in de middag en zeker in het noordwesten en aan zee. We blijven op de sukkel met onze temperaturen die weer niet veel meer neerzetten dan een 10-11 graden. De westelijke wind waait wel wat minder hard dan de vorige dagen het geval was.

Vanavond is het vooral in het noordwesten en aan zee mogelijk tijdelijk regenachtig. Een storing ligt tegen de kust aan, maar raakt niet echt het land op zodat het landinwaarts droog of zo goed als droog blijft. In de nacht blijft het landinwaarts dus licht wisselvallig met veel wolken en steeds wel kans op een bui. Minima daarbij rond een 6-tal graden.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen bestaan. De wind is dan eerst noordoost geworden en draait later naar het zuidoosten. Daarbij neemt overdag de kans op regen of buien dan toch weer fors toe. Vooral morgenmiddag lijkt er toch weer een nattere periode aan te komen met de nodige neerslag die in de vorm van regen en buien zal vallen. Dat zouden zelfs forse buien kunnen worden. Dat gaat dan wel gepaard met het binnenlopen van veel zachtere lucht waarbij het morgenmiddag al een 12 tot 13 graden kan worden. Je zal ook duidelijk voelen dat dit een andere luchtsoort is want de kilte verdwijnt.

Tegen de avond en nacht wordt de wind zuidoost en kan er een transport van nog wat zachtere lucht op gang komen. De minima zitten dan ook wat hoger rond een 7-8 graden, maar de kans op een bui blijft.

Overmorgen:

Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel wolken aangevoerd waarbij gaandeweg de dag de kans op enkele (forse) buien flink oploopt. Zelfs met kans op onweer. Het wordt dan wel veel zachter met maxima die direct doorstoten naar een 17-tal graden.

Ook de nacht naar zondag verloopt veel zachter met minima rond 10 graden, maar steeds met kans op buien of regen.

Later:

Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond 17-18 graden. Maar: die wind neemt toe en kan zondag weer vrij krachtig tot zelfs krachtig worden aan de kust. Het is daarbij erg onstabiel met gaandeweg de dag weer vorming van buien, eventueel onweersbuien.

Na het weekeind gaan we later volgende week verder op de ingeslagen weg met hogere maxima en kunnen we later in de week zelfs gemakkelijk richting 20 graden gaan. Daarbij blijft het wel onstabiel met steeds kans op buien of perioden van regen.

Samenvatting:

Het is vandaag een zwaar bewolkte tot betrokken dag. Veel wolken dus met weinig of geen zon. Aanvankelijk vallen er daarbij in het noorden nog wat buien. Die kans op een bui blijft eigenlijk de hele dag wel bestaan. Vanmiddag zou het in het noordwesten en aan zee ook tijdelijk kunnen gaan regenen. Het blijft koel met maxima rond 10 graden en een zwakke tot matige, later matige westelijke wind.

Vanavond en vannacht blijft de kans op regen in het noordwesten en aan zee vrij groot. Elders is het droger met kans op een bui. Het is met 6-7 graden wat minder koel dan tijdens de vorige nachten en de wind draait tegen het eind van de nacht naar een zuidoostelijke richting.

Geert, donderdag 25 april, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!