VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds een sterk hogedrukgebied tussen de Britse Eilanden en IJsland dat ons dit weekeind in een diepe noordelijke stroming laat terechtkomen met aanvoer van veel koudere lucht. Tegenspeelster van dienst is een laag dat boven Scandinavië ligt. In die noordelijke stroming tussen die beide systemen, trekken nog steeds enkele staartjes van storingen mee met een kans op een lokale bui. Vooral vandaag neemt de buiigheid daarin tijdelijk flink toe met in de loop van vooral deze ochtend een aantal verspreide buien. Later volgende week komen we weer in zachtere lucht terecht met tegen het midden van de week opnieuw beduidend hogere temperaturen. Het blijft verder ook opvallend dat het erg droog blijft. Op wat hele lichte regen of een enkele bui niet te na gesproken valt er amper iets van neerslag van betekenis in onze regio:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het nog wat koeler en licht wisselvallig. Er zijn veel wolken en er is kans op het voorkomen van een verspreide lichte bui. Vooral in de ochtend krijgen de meeste plekken echt wel met een paar buien te maken wanneer een buienlijntje van noord naar zuid door onze regio zal trekken. In de namiddag gaan de droge perioden geleidelijk weer overheersen en kan het vooral aan de kust weer breder opklaren. Landinwaarts houden we veel bewolking over. Het is ook een koele dag. Veel meer dan 14-15 graden aan de kust tot 16 landinwaarts zal het daarbij vandaag niet worden.

Ook de nacht naar maandag wordt een echt koele nacht met minima die landinwaarts weer tot rond een graad of 6-7 kunnen dalen. Er blijft veel bewolking hangen, maar het zou dan toch meest of volledig droog moeten zijn. De wind neemt wel fors in kracht af.

Morgen:

Morgen blijft het erg koeltjes met maxima opnieuw rond een 14-tal graden aan de kust en rond 16 graden landinwaarts uitkomen. Wolken en opklaringen wisselen elkaar ook dan af met kans op een aantal verspreide buitjes. Veel stellen die zeker niet voor, maar het is ook niet uitgesloten dat ze er zijn. De wind zit nog altijd in een noordelijke richting en is flink in kracht afgenomen.

In de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt, rustig en vrij koel.

Overmorgen:

Op dinsdag draait de wind naar een zuidelijke richting en wordt de aanvoer van koude lucht de pas afgesneden. Er komt weer zachtere lucht binnen met maxima die landinwaarts weer gemakkelijk naar een 20-tal graden en meer oplopen. Er is wel kans op het voorkomen van een enkele bui en aan de kust kan er later weer een zeebries opduiken.

Later:

Ook woensdag zitten we in een meer zuidelijk gerichte stroming met aanvoer van zachtere lucht. Door het ontbreken van sturende weersystemen kan er echter aan de kust later wel weer een zeebries opduiken en bovendien is de luchtdruk eerder aan de lage kant waardoor er ook op woensdag kans is op het ontwikkelen en voorkomen van een enkele verspreide bui.

Later volgende week wordt het duidelijk weer flink warmer, maar zeker naar woensdag / donderdag toe ook licht onstabiel met kans op enkele regen- of onweersbuien.

Samenvatting:

Vandaag is de minste dag van het verlengde weekend. Het is zwaar bewolkt en er vallen vooral in de ochtend overal verspreide buitjes. In de eerste helft van de middag zitten die enkel nog landinwaarts en komen er aan zee bredere opklaringen. Landinwaarts blijft het tot de avond zwaar bewolkt met kans op een buitje. Het is ronduit koel met maxima rond 13-14 graden aan zee tot maximaal 16 landinwaarts. Er staat daarbij een noordelijke wind die nog altijd goed doorwaait, zeker aan de kust.

Geert, zondag 29 mei, 10.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: