DI

04/23/2024

Weertype

Weertype

| 10°

20 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië li [...]
Lees verder

WO

24 apr

Weertype

Weertype

|

90 %

Windrichting

4 bft
Ook morgen blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en een aantal (felle) buien bepalen [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op ee [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het hogedrukgebied boven de Britse Eilanden heeft zich teruggetrokken richting het noorden en heeft heel veel van zijn pluimen verloren. In de plek zien we nu een vlak lagedrukgebied liggen dat de komende dagen van over die Britse Eilanden via het noorden van Nederland richting Polen zal trekken. Dat laag zorgt vooral later vandaag voor een toename van de onstabiliteit in onze omgeving met enkele buien. Vervolgens komen we daarna in een soort van niemandsland terecht (een zadelgebied) tussen verschillende weersystemen in. Tegen de tweede helft van de week breidt een zwak hogedrukgebied zijn invloed weer op onze regio uit, maar tegen het weekeind lijken lagedrukgebieden de regie weer over te nemen met opnieuw een toename van de onstabiliteit tot gevolg. We blijven daarbij de eerste dagen nog in relatief koele lucht zitten, maar die warmt met het verlopen van de periode geleidelijk aan wat op. Echt zomers warm lijkt het daarbij voorlopig in grote delen van onze regio (nog) niet te worden want we blijven telkens geplaagd zitten met zeebriezen en invloed van het koelere zeewater op de temperaturen. Er blijft ook telkens veel bewolking hangen met ook die kans op het voorkomen van een paar verspreide buien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind naar een zuidelijke richting en wordt de aanvoer van de meest koude lucht de pas afgesneden. Er komt weer zachtere lucht binnen met maxima die landinwaarts weer wat hoger gaan zitten. Toch blijft dat allemaal erg gematigd en zit er niet veel meer dan een 15-16 graden in voor de kust tot een 18-tal graden landinwaarts. Dat zijn de maxima, meestal zitten de temperaturen in de loop van de dag wat lager. Er staat daarbij een zwakke zuidelijke wind, maar aan de kust is er later op de dag wel weer een zeebries te verwachten die de temperaturen daar weer wat zal terugzetten. Er is daarbij ook veel bewolking. Vanochtend vroeg al valt er daarbij (vooral in de kustregio) al een eerste licht buitje. Vervolgens komt er een droge periode, maar vanmiddag ontstaan er dan vooral landinwaarts buien. Daar zouden enkele felle exemplaren kunnen tussen zitten. Er is daarbij kans op windstoten rond de 60-70 km per uur en de buien kunnen ook met onweer en hagel gepaard gaan. Lokaal dan, maar het kan wel. Er is lokaal ook veel regen mogelijk op een korte periode want er staat weinig wind en waar zo’n bui opduikt, kan hij voor overlast zorgen. Er lijken minder of geen buien op te duiken aan zee.

In de avond verdwijnen de buien weer en komen er weer wat grotere opklaringen opzetten. Er blijft echter door de band genomen veel bewolking hangen waarbij de minima niet zo diep wegzakken als de vorige nachten het geval was. We houden toch een 9 tot 10 graden vast tegen de ochtend. Er kan lokaal weer nevel en zelfs een mistbank verschijnen. Zeker daar waar buien vielen.

Morgen:

Ook morgen zitten we overdag in een meer zuidwestelijk gerichte stroming met aanvoer van zachtere lucht. Door het ontbreken van sturende weersystemen kan er echter aan de kust later wel weer een zeebries opduiken en bovendien is de luchtdruk eerder aan de lage kant waardoor er ook op woensdag kans is op het ontwikkelen en voorkomen van een enkele verspreide bui, maar dan enkel nog dieper landinwaarts. De meeste streken houden het morgen wel droog. Landinwaarts kunnen de maxima morgen weer naar 18-19 graden oplopen, aan zee is het door de zeebries merkelijk frisser met maxima daar rond hoogstens 15 graden.

De nacht naar donderdag wordt weer frisjes met bredere opklaringen.

Overmorgen:

Donderdag zou een droge dag kunnen worden met nog steeds een mix van wolken en opklaringen. De wind heeft dan wel de neiging om terug naar een noord tot noordoostelijke hoek te draaien, maar doordat er tegen dan ook ten noorden van ons wat zachtere lucht zit, blijven de maxima dan wel rond 15-16 graden zitten aan zee en rond een graad of 20 landinwaarts. De temperaturen blijven dus toch echt wel getemperd.

De nacht naar vrijdag wordt weer minder koud.

Later:

Vrijdag is het nog steeds licht wisselvallig. Er blijft echt wel veel bewolking aanwezig in het weerbeeld en op vrijdag stijgt de kans op het voorkomen van een enkele bui landinwaarts weer. Het wordt wel iets warmer met maxima die dan landinwaarts vooraan de 20 graden kunnen uitkomen. De kust blijft echter telkens ver achterwege. Daar zorgt de invloed van de zeebries voor maxima die echt telkens wel enkele graden lager zitten.

Het blijft ook later in de week en naar volgend weekeind toe licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en een kleine kans op een enkele verspreide bui. De maxima blijven landinwaarts rond of vooraan de 20 graden zitten, aan zee is het duidelijk minder warm.

Samenvatting:

Vandaag wordt het een paar graden minder koud dan gisteren, maar de temperaturen blijven erg gematigd. Er is ook veel bewolking met in de ochtend al een enkel licht verspreid buitje. Vanmiddag komen er meer en zwaardere buien, zelfs met kans op hagel, onweer, windstoten en veel regen. Tegen de avond doven de buien weer uit.

Geert, dinsdag 31 mei, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: